Salma Jama on peittävien ja mukavien vaatteiden ystävä – nyt hän näyttää, miten ylisuuri jakku stailataan arkeen ja juhlaan
Muoti
Salma Jama on peittävien ja mukavien vaatteiden ystävä – nyt hän näyttää, miten ylisuuri jakku stailataan arkeen ja juhlaan
Helsinkiläinen sisällöntuottaja ja Malimania-vaatemerkin toinen perustaja Salma Jama, 24, haluaa viestittää rennolla pukeutumisellaan, että hän on lähestyttävä ihminen.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 21.6.2023
Trendi

Millainen tyylisi on?

”Olen kerrospukeutuja ja viihdyn rennoissa vaatteissa. Käytän ylisuuria vaatteita, kuten huppareita ja neuleita, joihin yhdistän baggy-farkut tai cargo-housut. Tällä hetkellä tyypillinen asuni on ylisuuri jakkupuku, jonka alla on pitkähihainen puuvillapaita ja jalassa New Balancen lenkkarit tai maiharit.

Peittävissä vaatteissa olen mukavuusalueellani. Tämä liittyy sekä persoonaani että uskontooni: olen somalitaustainen muslimi. Rennolla pukeutumisellani viestitän, että olen helposti lähestyttävä ja avoin ihminen.

Suosin maanläheisiä sävyjä. Ystäväni ovat sanoneet, että ruskea on kuin brändivärini – käytän sitä niin paljon.

Olen oivaltanut, että less is more on tyylimottoni. En kuuntele muiden mielipidettä, vaan pukeudun siihen mistä tykkään. En tunne oloani itsevarmaksi, jos tyylissä on jotain vierasta – ja se näkyy ulospäin.”

”Peittävissä vaatteissa olen mukavuusalueellani. Tämä liittyy sekä persoonaani että uskontooni: olen somalitaustainen muslimi.”

Mistä haet vaikutteita pukeutumiseen?

”Ystäviltäni ja somesta. Seuraan Instagramissa vain niitä, joilta saan inspiraatiota pukeutumiseen. Suosikki­tilejäni ovat: @missbatmaan, @aishaxahmada ja @blackmaroccan.

Saan myös ideoita pukeutumiseen kävelemällä Helsingin kaduilla tai matkustaessa. On mielenkiintoista seurata, mitä ihmiset pukevat päällensä.”

”Jos haluan luoda nopeasti iltamenoihin sopivan tyylin, laitan jakun kanssa ylisuuret housut ja chunky-bootsit. Jakkupukutyyli mielletään juhlavaksi, mutta oversize-mallina se ei ole liian tärkeilevä.” Housut Topshop. Puuvillajerseypaita H&M. Korokepohjaiset kengät H&M Studios.

Miten luot asusi?

”Mietin aina, miten stailaan jonkin trendin omalla tavallani. Viime syksynä kiinnostuin retkeilytyylistä, ja pukeutumiseeni se istui niin, että hankin hieman ylisuuren parka­takin. Hetki sitten innostuin midimekoista ja yhdistin sen farkkuihin.

Viimeistelen asun hillityillä koruilla ja laadukkaalla nahkalaukulla. Ostan vaatteita ketjumyymälöistä, kuten Cosista, Weekdaysta ja Samsoe & Samsoesta, mutta laukkuni ovat arvokkaampia merkkilaukkuja. Suosikkini on Dieselin musta nahkalaukku.”

”Pidän vaatteistani hyvää huolta; ne ovat minulle arvokkaita esineitä, kuten puhelimeni tai kotiavaimeni.”

Miten vastuullisuus näkyy vaatekaapillasi?

”Vastuullisuuden osalta otan vielä pieniä askeleita. Pyrin tekemään harkittuja ostopäätöksiä: jos hankin uusia vaatteita, annan aina jotain pois. Tavallisesti kaksi siskoani penkoo vaatekaappiani kuukauden välein ja annan heille vaatteitani tai laitan kierrätykseen.

Vältän ostamasta liian värikkäitä tai voimakaskuvioisia vaatteita, sillä tiedän, että niihin kyllästyy nopeasti eikä vaatteille välttämättä ole monta käyttökertaa. Ostan siis hillittyjä sävyjä, joita tiedän käyttäväni pitkään.

Pidän vaatteistani hyvää huolta; ne ovat minulle arvokkaita esineitä, kuten puhelimeni tai kotiavaimeni. Syödessä olen varovainen, että en tahraa vaatteitani, vaihtelen asukokonaisuuksia päivittäin niin, että vaatteet kestävät käytössä pidempään, ja suosin käytössä sesongin mukaisia kenkiä.

Nykyisin vastuullisuudesta käydään hyvää keskustelua. Kaikilla ei kuitenkaan ole varaa panostaa laadukkaisiin materiaaleihin. Olen sitä mieltä, että vastuullisuus lähtee omasta vaatekaapista. Kun sen sisältöä oppii hyödyntämään monipuolisesti, ei uusia vaatteita tarvitse ostaa niin usein.

”Jakku on tämän hetken suosikkivaatteeni. Vaaleanharmaan olen hankkinut vuosia sitten Weekdaystä. Puen sen arkeen rentojen baggy-farkkujen kanssa. Asukokonaisuuden värimaailma on hillitty, ja luotan usein lähisävy-yhdistelmiin. Dieselin musta nahkalaukku on katseenvangitsija ja tuo tyyliin sopivasti kontrastia.”

Juttu on julkaistu Trendissä 3/2023.

Kommentoi +