Reikiä ihoon ja vuosia pois kasvoilta! Miksi neulaus on ihonhoidon iso hitti (ja sattuuko se)
Kauneus
Reikiä ihoon ja vuosia pois kasvoilta! Miksi neulaus on ihonhoidon iso hitti (ja sattuuko se)
Kasvojen ihon rei’itys on nyt iso hitti. Se vilkastaa kollageenin tuotantoa eli täyteläistää ja silottaa. Mitä eroa on mikroneulauksella, mesoterapialla ja kasvo­akupunktiolla? Sopivatko ne sinullekin? Entä sattuuko hoito?
Teksti

Kuvat
,

23.6.2020
 |
Kauneus ja Terveys

Aivan kuin poskeni ihoa rapsutettaisiin jollain karkealla. Se tuntuu vähän häiritsevältä: sellaiselta, että kaikki aistit valpastuvat ja tekisi mieli huitaista häirikkö pois. Jos en siis makaisi kasvo­hoidossa kauneus­hoitolan tuolissa.

Kun mikroneulauslaite siirtyy otsalle, alan jo vaistomaisesti jäykistää lihaksiani ja hengittää syvempään. Siis varautua kipuun. Kyllä neula vähän kirpaisee. Sama juttu suun lähistöllä. Mutta sitten käsittely onkin ohi. Tässäkö se oli? Eikö kipu ollut tuon kummempaa? Monella meistä on taipumus varautua pahempaan.

Kasvojen ihon mikroneulaus ja muut ihon pintaa rei’ittävät hoidot kiinnostavat nyt enemmän kuin koskaan aiemmin. Tarjonta on moninkertaistunut viime vuosina. Mikroneulauksen lisäksi tehdään mesoterapiaa, mikrokanavahoitoa ja anti age -akupunktiota.

Miksi rei’itys tekee iholle niin hyvää ja kenelle se sopii? Mistä eri hoidoissa on kyse? Voiko väärin tehty mikroneulaus pilata ihon?

Mikroneulaus kiinteyttää ja silottaa

Mikroneulaus tuli Suomeen jo 2000-luvun alussa. Silloin menetelmää kutsuttiin lyhyemmin neulaukseksi. Erityisesti A-vitamiinista tunnettu ihonhoitosarja Environ alkoi myydä neulausrullia kotikäyttöön jo silloin.

Todellinen hittihoito neulauksesta tuli kuitenkin vasta 2010-luvulla. Nimeäkin rukattiin. Käsittelystä haluttiin ilmeisesti tehdä houkuttelevampi lisäämällä nimeen mikro-sana, joka korostaa neulojen ohuutta. Mitään varsinaista eroa mikroneulauksella ja alkuperäisellä neu­lauksella ei ole. Kirurginen neulaus on sitten jo asia erikseen. Se tehdään syvälle ihoon ja nukutuksessa, koska käsittely on niin tehokas – ja kivulias.

Miksi hoitomuoto on niin suosittu juuri nyt? Varmasti, koska sen on vuosien saatossa huomattu olevan oikeasti tehokas. Naiset myös elävät pidempään – ja ehtivät siten kaivata entistä kipeämmin huvennutta kollageeniaan. Myös välineet kehittyvät, eikä mikroneulaus ole yhtä kivuliasta kuin aiemmin. Vertakin vuotaa vähemmän. Kun ihoa neulataan hoitolassa, verta tulee yksittäisiä pisaroita.

Mikroneulaus ei ole hemmotteluhoito, mutta sillä saa tuloksia.

Mikroneulauksella on sekä pinnallinen että syvällisempi vaikutus. Kun ihon pintaan eli epidermikseen tehdään pieniä reikiä, kosmetiikka imeytyy paremmin. Ihon pintakerrokseen saadaan siis vietyä esimerkiksi kosteutta ja suojaavia antioksidantteja eli vitamiineja tehokkaammin kuin ilman rei’itystä.

Kun taas syvemmälle ihoon eli dermikseen (verinahka) aiheutetaan neulalla hallittu trauma eli mikrohaava, iho alkaa korjata itseään ja tuottaa lisää kollageenia sekä elastiinia. Tämä kiinteyttää ja täyteläistää ikääntyvää ihoa. Sitä ei siis vaurioiteta pysyvästi vaan lähinnä ”herätellään” toimimaan vilkkaammin.

Mikroneulaus tehoaa moneen iho-ongelmaan, mutta parhaan hyödyn saa ikääntyvä iho. Neulaus auttaa silottamaan ryppyjä ja arpia sekä poistamaan pigmenttiläiskiä. Hoito myös supistaa ikääntyessä usein laajenevia ihohuokosia ja helpottaa couperosaa eli punoitusta.

Tavallaan mikroneulaus on myös luonnollisempi vastavoima yleistyville täyteainehoidoille. Perinteisessä neulauksessa ihoon ei viedä täyteaineita vaan vitamiineja, peptidejä ja hyaluronihappoa. Mikroneulaus ja täyteainehoidot eivät silti sulje toisiaan pois. Pistosten ja neulaamisen välissä on silti hyvä pitää muutaman viikon tauko.

Mikroneulaus voidaan tehdä joko telalla tai sähköisellä kynällä. Kun ihoa rei'itetään hoitolassa, siitä vuotaa jonkin verran verta.

Kynä sattuu vähemmän kuin rulla

Mikroneulaus voidaan tehdä joko rullalla eli telalla tai sähköisellä kynällä. Iholla rullaavat neulat aiheuttavat sen pintaan V:n muotoisen, isomman haavan. Kynä taas lävistää ihon kohtisuoraan, jolloin reikä on pienempi. Kotiin myydään nimenomaan mikroneulausrullia. Onko kynä turvallisempi väline?

SKY-Cidesco-kosmetologi Venla Halinen on tehnyt mikroneulausta 14 vuotta ja käyttänyt molempia tapoja. Nykyään hän tekee hoidot mikroneulauskynällä mutta myy yhä asiakkailleen kotikäyttöön neulausrullia.

– Molemmat ovat erittäin hyviä ja turvallisia välineitä. En ole törmännyt siihen, että rullalla tehty neulaus kasvattaisi ihoon arpikudosta, kuten joskus väitetään, Halinen sanoo.

– Mikroneulauskynän etu on kuitenkin se, että asiakas saa saman tuloksen vähemmällä kivulla ja verta vuotaa vähemmän. Ihoa ei tarvitse puuduttaa, kuten rullalla tehtävässä mikroneulauksessa.

Jotta mikroneulauksesta saa parhaan hyödyn, hoidossa pitäisi käydä 4–6 kertaa noin 1–2 kuukauden välein. Halisen mukaan tyypillinen hoitokuuri kestää puolisen vuotta. Hoitoväli riippuu ihon kunnosta ja siitä, miten syvä neulaus tehdään.

– Mikroneulaus ei ole hemmotteluhoito, mutta sillä saa tuloksia. Asiakkaani arvostavat nimenomaan niitä.

Suomalainen BTB13 MicroMeso Pen yhdistää mikro­neulauksen ja mesoterapian. Se rei’ittää ensin ihon ja imeyttää sitten tehoaineet neulattomasti.
Dermapen 4 on uudenlainen mikroneulauskynä. Ihon rei’itys edistää kosmetiikan imeytymistä.

Kotona ei kannata ahnehtia

Ihoa voi mikroneulata myös kotona, mutta siinä on hyvä säilyttää maltti. Kuka vain voi tilata mikroneulausrullan netistä. Suurin riski on, että rullan neulat ovat aivan liian pitkät eli porautuvat liian syvälle ihoon. Kotiin voi ostaa jopa 1,5–2-millisiä neulausteloja, joita käytetään hoitolassakin vain harkiten ja paikallisesti arpiin.

Aihe jakaa kosmetologit.

– Olen myynyt neulausrullia asiakkailleni kotiin jo 14 vuotta. Ihon pinnan päivittäinen neulaus on tärkeä osa kotihoitoa. En näe siinä mitään vaaraa, kun neulojen pituus on korkeintaan 0,1 millimetriä ja käyttäjä tietää, mitä aineita laittaa iholle neulauksen jälkeen, Venla Halinen sanoo.

Mikroneulausta niin ikään tekevä SKY-Cidesco-­kosmetologi Maria Rantanen ei kannata kotirullailua.

– En suosittele neulausta kotona missään nimessä. Hoitoa tehdessä pitää ymmärtää ihon anatomia, hygienian pitää olla kunnossa ja käytössä oikeat tuotteet.

Myöskään sairaanhoitaja-kosmetologi Anne Tuovinen ei innostu kotineulauksesta sen arpikudos- ja tulehdusriskin vuoksi. Pahimmassa tapauksessa mikroneulaus voi repiä ja vahingoittaa ihoa.

Mesoterapia kirkastaa ja kosteuttaa

Pinnallisempi tapa rei’ittää ihoa on mesoterapia. Siinä ihon pintakerrokseen eli epidermikseen pistetään esimerkiksi vitamiineja ja peptidejä.

Mesoterapia sopii erityisesti ihon kosteuttamiseen ja kirkastamiseen, ei niinkään kiinteyttämiseen. Se on mainio ennaltaehkäisevä hoito kolmekymppisille tai anti age -hoitoja täydentävä käsittely sitä vanhemmille.

Mesoterapia voidaan myös yhdistää mikroneulaukseen. Suomalainen Naviter on kehittänyt hoitolassa käytettävän sähköisen kynän, joka yhdistää mikroneu­lauksen ja mesoterapian.

– Ensin neulaan ihon hoitopäällä, jossa on 36 titaani­neulaa. Sitten hoidan esimerkiksi arpia tai ryppyjä 12-neulaisella kärjellä. Lopuksi vaihdan kynään mesokärjen, joka imeyttää hoitavat aineet ihoon sähkö­impulssin ja mekaanisen paineen avulla, BTB13-­kynällä hoitoja tekevä kosmetologi Maria Rantanen kertoo.

Hoidon jälkeen kasvot punoittavat hiukan. Seuraavana päivänä iho on tasaisen värinen ja sileä. Vaikutus säilyy viikkoja.

Parhaan tuloksen saa sarjahoidolla. Rantanen suosittelee vähintään kolmea käyntiä.

Mesoterapiassa käytettävä ”mesopyssy” pistää ihon pintaan satoja reikiä, joihin se annostelee vitamiineja ja peptidejä. Hoito kosteuttaa ja kirkastaa ihoa.

Mikrokanavahoito on hellävarainen

Mikrokanavahoito tehdään "purkilla", jonka kantena on neulatyyny. Säiliöön annostellaan steriili tehoaineliuos ennen hoitoa.

Hellävarainen mutta tehokas tapa neulata ihoa on mikrokanavahoito (Aquagold Fine Touch). Siinä ihoon tulevat reiät ovat hiustakin hienompia.

Käsittely tehdään leimaamalla ihoa pienen muovi­purkin näköisellä välineellä, jonka kärjessä on kullattu neulatyyny. Purkista menee ihon kanaviin steriiliä tehoaineliuosta. Hoito on liki kivuton.

Jälkikäteen iho punoittaa yllättävän vähän. Kasvoja ei saisi kosketella enää samana päivänä, ettei ihoon pääse pöpöjä. Kasvot näyttävät heti hehkeiltä, mutta parhaimmillaan tulos on noin viikon päästä. Iho saa etenkin lisää täyteläisyyttä ja pikkurypyt silottuvat.

– Käytän hoidossa peptidejä, vitamiineja ja hyaluronihappoa. Hoitococktailiin voidaan laittaa myös botuliinia. Se silottaa, mutta tulos on hyvin luonnollinen, sairaanhoitaja Anne Tuovinen kertoo.

Käsittely on kallis, mutta usein jo yksi kerta riittää. Vaikutus säilyy useita kuukausia.

Akupunktio hoitaa koko kehoa

Kasvoakupuktiossa neuloja pistetään myös ympäri kehoa. Ne vaikuttavat sekä kollageenin tuotantoon että akupisteisiin. Hoidossa ei käytetä kosmetiikkaa.

Ihon ikääntymismuutoksia neuloilla hoitaa myös kasvo­akupunktio. Se on aineeton ja kehoa kokonaisvaltaisesti hoitava menetelmä. Anti age -akupunktio voi sopia, vaikket yleensä pitäisikään kasvohoidoista.

Ihoon pistettävät ohuet neulat edistävät kollageeni- ja elastiinituotantoa. Lisäksi neulat vaikuttavat akupisteiden eli meridiaanien kautta koko elimistöön. Tämän kasvohoidon ”sivuvaikutuksena” voikin saada helpotusta esimerkiksi unettomuuteen ja päänsärkyyn.

Akupunktio edistää terveyttä. Se näkyy ihossakin.

– Hoito edistää terveyttä sekä rentouttaa ja rauhoittaa mieltä. Tämä näkyy luonnollisesti myös ihossa, akupunktioterapeutti TCM Maria Eklöf kertoo.

Akupunktio tehoaa erityisesti ihon velttouteen ja ryppyihin. Esimerkiksi sibeliusryppy kulmakarvojen välissä silottuu. Neulat vilkastavat myös verenkiertoa ja solujen aineenvaihduntaa. Kirkastunut ihonsävy onkin yksi ensimmäisistä tuloksista, jonka moni huomaa.

Itse olen käynyt akupunktiossa jo vuosia. Väitän, että ihoni on kuulas ja suht kiinteä juuri sen ansiosta.

Hoidossa olisi hyvä käydä aluksi kerran viikossa 5–10 viikon ajan. Sen jälkeen riittää hoito kerran kuussa.

– Parhaat tulokset saa, kun aloittaa 30–40-vuo­tiaana. Silloin akupunktio on myös varteenotettava vaihtoehto täyteaineille ja kauneusleikkauksille.

1. Käyvätkö eri neulahoidot herkälle iholle?

Riippuu herkistymisen syystä, joten se kannattaa selvittää ensin. Esimerkiksi mikroneulauksella voi kuitenkin vahvistaa ihoa ja hoitaa esimerkiksi couperosaa. Meso­terapia kosteuttaa ihoa ja suojaa sitä antioksidanteilla. Akupunktio tasapainottaa ihon ja koko elimistön toimintaa.

2. Voiko akne- tai ruusufinni-ihoa mikroneulata?

Kyllä ja ei. Jos akne tai ruusufinni on niin sanotussa aktiivisessa vaiheessa eli iho on pahasti tulehtunut, neu­lausta ei voi tehdä. Myös tuore Roaccutan-lääkekuuri voi estää hoidon. Jos iho ei ole tulehtunut, mikroneulaus onnistuu ja voi rauhoittaa sekä tasapainottaa ongelmaihoa. Kokenut kosmetologi tai sairaanhoitaja osaa arvioida, voiko hoidon tehdä vai ei.

3. Kenelle akupunktio ei sovi? Tuleeko mustelmia?

Verenvuototauti (hemofilia) estää hoidon. Jos on neulakammoinen, akupunktio voi tuntua epämiellyttävältä. Tupakoitsija taas saa hoidosta heikomman hyödyn. Jos syöt omegavalmisteita, niiden syönti kannattaa laittaa ­tauolle pari päivää ennen hoitoa. Verenohennusläkkeet lisäävät verenvuodon ja mustelmien riskiä, mutta eivät estä hoitoa. Hyvin ohuista neuloista tulee mustelmia melko harvoin, joten menetelmää ei kannata hylätä niiden pelossa.

Näin neulahoito eroavat toisistaan

Mikroneulaus

Iho käsitellään mikroneulaus­rullalla tai -kynällä ja siihen imeytetään hyaluronihappoa ja vitamiineja. Kynäneulauk­sen syvyys voidaan säätää 0,2–2,5 millimetriin. Kynämenetelmä on kivuttomampi, eikä verta vuoda yhtä paljon kuin rullatessa. Kynään vaihdetaan jokaista asiakasta varten steriili kärki. Derma­pen 4 -hoito 129 e, Hoitola Kuulas.

Mesoterapia

Ihon pintaan pistetään vitamiineja, peptidejä ja hyaluronihappoa injektioruiskulla tai mesopyssyllä. Hoidossa tehdään jopa satoja pieniä pistoksia ihoon. Ruiskutus on kivuliaampi, mesopyssy­hoito lähes kivuton. Neulaton mesoterapia taas imeyttää kosmetiikkaa ihoon. Mesoterapia 260 e, Skinmed. BTB13 Micro-Meso Therapy 114 e, Day Spa Yade.

Mikrokanavahoito

Kasvojen ihoon tehdään pieniä reikiä eli mikrokanavia (0,13 mm). Välineessä on 20 kullattua neulaa ja säiliö, josta ihoon menee kanavia pitkin vitamiineja ja hyaluroni­happoa. Hoito on lähes kivuton. Mikrokanava­hoidon voi tehdä vain terveydenhoidon ammattilainen, ei kosmetologi. Aquagold Fine Touch 490–890 e, Skinmed.

Kasvoakupunktio

Kasvojen akupisteisiin laitetaan keskimäärin 21 neulaa, joiden paksuus on 0,15–0,18 mm. Mitä enemmän ryppyjä on, sitä enemmän neuloja tarvitaan. Jotta hoito tehoaa, neulat tulee aina pistää koko kehoon vähintään 20 minuutiksi. Neulojen laitto voi sattua, mutta kipu hälvenee heti. 80 e, Maria Eklöf, p. 040 522 0520.

Jutun asiantuntijat:

SKY-Cidesco-kosmetologi Venla Halinen tekee mikroneulausta.hoitolakuulas.fi.

Sairaanhoitaja-kosmetologi Anne Tuovinen tekee mikroneulausta, mesoterapiaa ja mikrokanava­hoitoa. skinmed.fi.

SKY-Cidesco-kosmetologi Maria Rantanen tekee mikroneulausta ja mesoterapiaa. dayspayade.fi.

Akupunktioterapeutti TCM ja Naprapaatti D.N Maria Eklöf tekee anti age -akupunktiota. mariaeklof.wixsite.com/terveys.

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 5/2020.

Kommentoi +