Rasvoittuvatko hiuksesi nopeasti? Apu rasvaisiin hiuksiin voi löytyä kahden K:n säännöstä
Kauneus
Rasvoittuvatko hiuksesi nopeasti? Apu rasvaisiin hiuksiin voi löytyä kahden K:n säännöstä
Jos hiukset rasvoittuvat helposti, ratkaisu voi löytyä kahden koon säännöstä. Kohtuus ja kärsivällinen asenne tuovat lisää puhtaita hiuspäiviä.
Teksti

Kuvat

21.2.2022
 |
Kauneus ja Terveys

Ovatko hiukset taas likaisen näköiset, vaikka pesit ne aamulla? Rasvoittuvat hiukset ovat yleinen pulma, mutta siihen voi lähes aina vaikuttaa kotikonstein. Arkikielessä puhutaan rasvaisista tai rasvoittuvista hiuksista, mutta oikeasti kyse on rasvoittuvasta hiuspohjasta. Siksi hoito pitää aloittaa pohjalta.

– Tärkeintä rasvaisen hiuspohjan hoidossa on kohtuus eli se, ettei yli- tai alipese sitä. Moni sanoo, että hiukset on pakko pestä joka päivä. Ei ole! Mutta kestää muutaman viikon, että hiuspohjan saa totutettua väljempään pesutahtiin. Se vaatii kärsivällisyyttä, kampaaja ja kouluttaja Nina Björkman sanoo.

Hiuspohjaa voivat rasvoittaa niin hormonaaliset syyt kuin stressi. Kesällä UV-säteily vilkastaa talintuotantoa ja saattaa rasvoittaa hiuspohjaa. Osalle rasvainen päänahka on myös geneettinen ominaisuus. Silloin myös kasvojen iho on lähes aina rasvaista ihotyyppiä.

Joskus rasvaisuus johtuu hiuspohjan tulehdussairaudesta, kuten tali­köhnästä eli seborrooisesta ekseemasta. Sen oireita ovat rasvainen tai kuiva hilse, punoitus ja kutina – ja selkeä talin ylituotanto, jolloin pesu kerran päivässä ei riitä. Silloin on hyvä käydä ihotautilääkärissä.

Björkmanin mukaan valtaosa saa kuitenkin rasvoittuvan hiuspohjan tasapainoon kotona ja aika helposti – jos vain malttaa tutkailla hiukan pesutapojaan ja -aineitaan.

Tuplapesu kokeiluun

Oleellista on löytää itselle sopiva pesuväli ja sampoo.

– Jos pesee hiukset joka päivä, voi tahtomattaan vilkastaa talirauhasten toimintaa. Sampoon tulisi olla mieto ja tasapainottava mutta puhdistava.

Jos pesee hiukset päivittäin, voi yrittää venyttää pesuväliä joka toiseen tai joka kolmanteen päivään. Usein se riittää, sillä pesuvälin pitkityskään ei ole itseisarvo. Jos pesee hiukset liian harvoin, hiuspohja voi tukkeutua ja siksi alkaa rasvoittua.

Tärkeintä on pestä päänahka aina huolellisesti. Se tarkoittaa, että sampoo ehtii kunnolla vaahdottua ja sitä hierotaan hiuspohjassa jonkin aikaa. Jos kärsii rasvaisesta hiuspohjasta, kahdesti peseminen ei ole huono idea.

– Hiuksissa pitäisi olla pesun jälkeen puhtauden tuntu. Jos sitä ei ole, sampoossa tai pesutavassa on jotain pielessä.

Hiuspohjan kuorinnastakin voi saada apua, etenkin jos käyttää muotoilutuotteita. Päänahalle tarkoitettu kuorintavoide tai kuoriva sampoo poistaa muotoilutuotejäämiä ja varmistaa, että hiuspohja saa hengittää. Kuorinta kerran viikossa riittää.

Rasvaisuuden taltuttamiseen suositellaan usein kuivasampoota, mutta senkin käytössä pitää muistaa kohtuus.

– Kuivasampoo tekee hiuksista puhtaamman näköiset ja antaa rakennetta. Sen käyttö voi kuitenkin tukkia hiuspohjan. Olen antanut muutamalle asiak­kaalleni suoranaisen kuivasampoo­kiellon. Jos sitä haluaa käyttää, pitää valita laadukas eli kevyt tuote ja pestä se aina kunnolla pois.

Föönaa tyvelle tilaa

Usein värjätyt tai vaalennetut hiukset alkavat rasvoittua, kun väri hupenee hiuksista. Hiusten värjääminen ja vaalennus turvottavat hiuksia, jolloin ne ovat ryhdikkäämmät ja nousevat irti hiuspohjasta. Vaalennus myös kuivattaa hiuksen rakennetta, jolloin hiukset pysyvät puhtaina pidempään. Helpotus on hetkellinen, eikä itse ongelma poistu.

Rasvainen tukka menee helposti päätä myöten. Jos hiuksilla on taipumus rasvoittua nopeasti, niitä ei kannata makuuttaa päätä vasten edes puhtaina.

– Kun föönaa hiukset pesun jälkeen kunnolla irti hiuspohjasta, se tuo tyveen ilmavuutta ja auttaa pitämään hiukset puhtaina. Talilla on kuitenkin myös tarkoituksensa. Se tuo tyveen kiiltoa ja jämäkkyyttä. Siksi pientä määrää talia ei kannata pelätä.

Puhtaana pysyy

1. Rasvainen hiuspohja kaipaa sampoota, joka puhdistaa päänahan kunnolla muttei kuivata ihoa liikaa ja siten lietso talin­eritystä. Tämä mieto sampoo edistää hiuspohjan tasapainoa. Kevin Murphy Balancing Wash 27,90 e.

2. Paras kuivasampoo rasvaisille hiuksille vain puhdistaa hiukset eikä kerrytä mitään päänahkaan. Living Proof Perfect Hair Day Advanced Clean Dry Shampoo 28,50 e.

3. Ihanteellinen muotoilutuote auttaa föönaamaan hennotkin hiukset ilmavasti irti hiuspohjasta. Kevyt vaahto tuuhentaa hiuksia rasvoittamatta niitä. Eleven Australia I Want Body Volume Foam 21,90 e.

Mitä sinä haluat kysyä? Meilaa kysymyksesi osoitteeseen kt@a-lehdet.fi. Kirjoita aihekenttään Hyvä kysymys.

Kommentoi +