Tekevätkö raskaat silmäluomet sinusta väsyneen näköisen? Löysimme kolme ratkaisua roikkuviin yläluomiin
Kauneus
Tekevätkö raskaat silmäluomet sinusta väsyneen näköisen? Löysimme kolme ratkaisua roikkuviin yläluomiin
Roikkuvat yläluomet voivat tehdä ilmeestä väsyneen ja alakuloisen. Ne voivat jopa haitata näkemistä. Ratkaisu voi olla pistoshoito, leikkaus tai meikki.
Teksti

Kuvat
,

Julkaistu 9.5.2022
Kauneus ja Terveys

Laskeutuneissa yläluomissa on jotain samaa kuin rikkinäisessä rullaverhossa: niitä ei saa ylös asti ilman ponnistelua, ulos ei näe kunnolla ja urakka voi ottaa päähän. Luomien roikkuminen on yleinen vaiva.

– Raskaat luomet tekevät ilmeestä väsyneen ja alakuloisen näköisen. Jos ylimääräistä ihoa on paljon, se haittaa näkemistä. Luomien ja kulmien tiedostamaton nostelu aiheuttaa myös päänsärkyä, sanoo plastiikkakirurgian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Ian Barner-Rasmussen. Hän tekee yläluomi­leikkauksia Ihosairaalassa Helsingissä.

Raskaat luomet ovat usein perinnöllinen ominaisuus, mutta myös ihotyyppi ja kasvojen rakenne vaikuttavat. Pulma korostuu ikääntyessä, kun ihon täyteläisyys vähenee ja piirteet laskeutuvat.

Pistoksia voi kokeilla

Osa plastiikkakirurgeista ja esteettisistä sairaanhoitajista hoitaa luomien lievää laskeutumista botuliinilla. Tavoitteena on rentouttaa silmien ja otsan alueen lihaksia, jotta kulmat ja luomet kohoaisivat.

Raskaita luomia pyritään keventämään myös täyteaineilla. Kulmat voivat kohota jonkin verran, kun hyaluronihappoa pistetään silmien ympärille ja kulmiin. Kumpikaan pistoshoito ei vaadi toipumisaikaa, ja tulos kestää puolesta vuodesta vuoteen. Hinnat alkavat 200 eurosta.

Barner-Rasmussenin mukaan botuliinilla ei kuitenkaan voi hoitaa laskeutuneita silmäluomia.

– Botuliini lamaa lihaksia, joten kun sitä pistetään otsaan, se lähinnä laskee kulmakarvoja ja silottaa silmien ympärille ja kulma­karvojen väliin syntyviä ryppyjä.

Leikkaus toimii vuosia

Tehokkain ja pitkäkestoisin ratkaisu on yläluomileikkaus eli blefaroplastia, jossa yläluomesta poistetaan paikallispuudutuksessa ylimääräistä ihoa ja rasvaa. Leikkaukseen tullaan yleensä 40–50-vuo­tiaa­na, joskus jo alle kolmekymppisenä. Joillekin otsan tai kulmakarvojen kohotus toimii paremmin. Plastiikkakirurgi osaa arvioida, mikä toimenpide auttaa.

– Koska luomileikkaukseen voi tulla sekä ulkonäön vuoksi että toiminnallisista syistä, yhtä oikeaa ikää ei ole. Yksi potilas ei nähnyt enää ajaa autoa. Kannattaa tulla jo vähän aiemmin.

Kyseessä on polikliininen toimenpide, josta pääsee kotiin samana päivänä. Leikkauksessa syntyy mustelmia, joten sairauslomaa saa työstä riippuen 2–14 päivää. Kylmähoito jouduttaa toipumista ja parantaa hoitotulosta.

Leikkausarpi on lähes yläluomen mittainen, mutta se sijoittuu luomen poimuun.

– Mitä vaaleampi ja ohuempi iho, sitä huomaamattomampi arpi on. Valtaosalla arpea on mahdoton löytää luomelta.

Leikkaustulos pysyy vuosia, parhaimmillaan lopun ikää. Luomia leikataan sekä yksityisellä että julkisella puolella, mutta vain toiminnallisesta haitasta voi saada Kela-korvauksen. Yksityisellä operaatio maksaa 1500–2000 euroa.

Leikkauksiin liittyy aina riskejä, niin tähänkin. Leikkaushaava voi tulehtua tai silmämunan taakse voi tulla verenvuotoa. Barner-Rasmussenin mukaan komplikaatiot ovat harvinaisia.

– Itse olen nähnyt urallani yhden haavatulehduksen enkä yhtään verenvuotoa.

Luomiväri huijaa silmää

Myös meikillä voi viedä huomiota pois raskaista luomista, jos ylimääräistä ihoa on maltillisesti. Suosi tummaa ja mattapintaista luomiväriä ja häivytä se luomivaon yli. Hyviä sävyjä ovat ruskea, harmaa, luumu ja tummanvihreä. Vaaleat ja kimaltavat sävyt korostavat ongelmaa.

Raskasluomiselle silmänrajauksen paikka on ripsien tyvessä. Sisärajaus yläluomen vesirajassa terästää katsetta. Huomaa, että liian paksu eyeliner voi korostaa roikkuvia luomia. Hännällinen kissarajaus taas sotkeutuu roikkuvan ihon vuoksi helposti tai menee piiloon.

Myös ripset jäävät helposti roikkuvan luomen alle. Voit kokeilla vedenkestävää ripsiväriä ja ripsien taivutusta. Kestotaivutus, kuten Yumi Lashes -käsittely, nostaa ripset paremmin esiin. Lisää meikkivinkkejä löydät jutusta Näin meikkaat raskaat luomet oikein.

Luomien hoitajat

1. Jos yläluomesi roikkuvat vain vähän, voit saada nosto­apua hyaluronihappogeelistä. Fillerina 932 Eyes & Eyelids 76,09 e, fillerina.fi. 2. Viilennettävä maski voi helpottaa luomileikkauksesta toipumista, kuivasilmäisyyttä ja pääkipua. O'Joy Dry Eye Mask 8,90 e, apteekit ja optikot. 3. Silmänympärysvoide lupaa häivyttää iholta arpia mutta sopii myös silmänympärysten hoitoon. Louis Widmer Eye Contour Cream 34,60 e.

Mitä sinä haluat kysyä? Meilaa kysymyksesi osoitteeseen kt@a-lehdet.fi. Kirjoita aihekenttään Hyvä kysymys.

Kommentoi +