Älä äänestä ”hyvää tyyppiä” eduskuntaan – jos viis veisaat puolueesta, äänesi voi mennä metsään
kolumni
Älä äänestä ”hyvää tyyppiä” eduskuntaan – jos viis veisaat puolueesta, äänesi voi mennä metsään
Koska Suomessa on käytössä suhteellinen vaalitapa, voit päätyä äänestämään omia etujasi vastaan, jos äänestät henkilö edellä. Siksi puolue kannattaa valita ensin, kirjoittaa Raisa Omaheimo kolumnissaan.
1Kommenttia
Teksti
|
Kuvat
Julkaistu 23.3.2023
Eeva

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys on käynnissä, vaalisunnuntai lähestyy, ja on aika valita, ketä äänestää. Näinä kovina aikoina olen vilpittömästi iloinen jokaisesta annetusta äänestä. Eläköön demokratia!

Olen kuitenkin kuullut tänä keväänä monessa keskustelussa iloisesti heläytetyn argumentin, josta olen hämmentynyt: ”Minä äänestän aina Hyvää Tyyppiä! Ihminen on tärkein, ei puolue!”

Tämä on yksi suurimmista väärinkäsityksistä, joita äänestämiseen liittyy.

Tietenkin on kivaa, että oma ehdokas on Hyvä Tyyppi siinä mielessä, että jakaa saman arvomaailman. Tai että ehdokas on älykäs ja osaava, tai vaikkapa hankkinut kannuksensa akateemisessa tai yritysmaailmassa. Mikä nyt on kenellekin tärkeää.

On monta tapaa löytää oma ehdokas. Voi äänestää sitä, joka jakaa oman elämäntilanteen: on vaikka opiskelija, pienten lasten äiti tai yli 60-vuotias. Voi äänestää ihmistä, joka on tuttu julkisuudesta, joka vaikuttaa luotettavalta.

Hyvän Tyypin olemus tai sama elämäntilanne ei kuitenkaan riitä varmistamaan, että ehdokas oikeasti ajaisi sinulle tärkeitä asioita. Siksi hänen äänestämisensä ei valitettavasti ole hyvä strategia.

Kun äänestät Hyvää Tyyppiä, voit siis päätyä äänestämään omia etujasi vastaan.

Puolueella on suomalaisessa vaalijärjestelmässä valtavasti merkitystä. Meillä on kaikissa vaaleissa presidentinvaaleja lukuun ottamatta käytössä suhteellinen vaalitapa. Se tarkoittaa sitä, että yksittäisen ehdokkaan läpi menemiseen ei vaikuta vain hänen oma äänimääränsä, vaan äänet menevät koko puolueen hyväksi. Jokainen ääni siis hyödyttää paitsi äänen saanutta myös puolueen suosituimpia ehdokkaita ja ehdokkaan koko puolueen politiikkaa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että äänestämällä mukavaa, koulutusmyönteistä ehdokasta suuria leikkauksia ajavassa puolueessa äänesi tukee koulutuksen sijaan siitä leikkaamista.

Kun äänestät Hyvää Tyyppiä, voit siis päätyä äänestämään omia etujasi vastaan. Vaikkapa tukemaan veronkevennyksiä, joita on luvassa vain niille, joilla on monta kertaa suurempi palkka kuin itselläsi.

Valitse puolue ensin. Vaikka täydellisiä puolueita harvoin on, valitse se, jonka kanssa on eniten mätsejä tai joka on vähiten huono.

Toisaalta ymmärrän hyvin, mistä yksilökeskeinen äänestysajattelu kumpuaa: vaalikoneet on rakennettu etsimään niitä käyttävälle ihmiselle paras ja hienoin ehdokas. Kaipaan vaalikonetta, joka kartoittaisi ensin arvomaailmasi ja ehdottaisi parhaiten siihen sopivaa puoluetta ja vasta sen jälkeen alkaisi ehdokkaan valitseminen.

Valitse puolue ensin. Vaikka täydellisiä puolueita harvoin on, valitse se, jonka kanssa on eniten mätsejä tai joka on vähiten huono.

Olen myös sitä mieltä, että julkinen keskustelu voi saada asiat näyttämään mutkikkaammilta kuin ne ovat. Puolueilla on eroja, ja niillä on erilaisia tapoja ratkoa haasteita, joiden keskellä elämme. Vaaliohjelmat ja keskeiset vaaliteemat löytyvät kaikkien puolueiden nettisivuilta.

Kolumnisti on helsinkiläinen kirjailija, joka tietää, että vaalisunnuntaina äänestämisen jälkeen keitetään vaalikahvit, kaivetaan kaapista pullaa ja sitten jännitetään tuloksia.

1 kommentti