Saitko kutsun, jossa on hankala pukukoodi? Tämä pukukoodi-opas neuvoo, miltä näyttävät smart casual, black tie ja cocktail
Valmiina juhliin
Saitko kutsun, jossa on hankala pukukoodi? Tämä pukukoodi-opas neuvoo, miltä näyttävät smart casual, black tie ja cocktail
Pukeutumiskoodien tarkoitus on helpottaa juhliin valmistautumista - ei vaikeuttaa sitä. Tässä kolmen pukukoodin ratkaisu: näin pukeudut, kun ilta vaatii cocktail-, black tie- tai smart casual -pukeutumista.
Teksti

Kuvat

24.10.2023
 |
Eeva

Juhlien pukukoodit aiheutttavat monenlaisia reaktioita. Toiselle pukukoodi on helpottava asia: tietää ainakin, miten tulisi pukeutua. Toisille ne ovat kauhistus: onko mitään päällepantavaa ja entä jos ymmärtää pukukoodin väärin.

Pukukoodiin voi suhtautua pukeutumista helpottavana asiana ja niiden noudattaminen on kohteliasta. Laadimme neuvot kolmeen haastavaan, mutta yhä useammin nähtyyn pukeutumiskoodiin.

Loistokas black tie -pukeutumiskoodi

Black tie -pukeutumiskoodi tarkoittaa hyvin juhlavaa pukeutumista.

Black tie on muodollisin ja juhlavin kaikista pukukoodeista. Unohda siis tennarit, minimittaiset mekot ja hameet sekä ilman sukkahousuja juhliminen.

Naisten pukeutuminen black tie -pukeutumiskoodin mukaan: Jos kyseessä on juhlavat häät, gaala tai vaikkapa hienot palkintoseremoniat ja kutsussa lukee ”black tie”. Silloin varmin tapa pukeutua pukeutumiskoodin mukaan on valita lattiaa hipovat helmat.

Juhlavin materiaali on muodikas satiini, klassinen tafti tai helmikirjottu paksuhko kangas.

Vaikka musta on aina musta, ei ole mikään pakko pukeutua mustaan. Jos haluat erottua, valitse esimerkiksi punaista tai smaragdinvihreää.

Suosi juhlapuvun kanssa näyttäviä asusteita, etenkin jos asusi on muuten yksinkertainen. Olkapäille asti ulottuvat korvakorut tai katseet vangitseva iso kaulakoru ovat nappivalintoja – kunhan puet yllesi vain toisen niistä. Yhtä aikaa puettuna lopputulos on liioittelua.

Jos black tie -asusi on runsas ja räiskyvä, suosi yksinkertaisia asusteita, kuten timanttikorviksia tai helmikaulakorua. Pieni kirjekuorilaukku sopii kaikkien asujen kanssa.

Miesten pukeutuminen black tie -pukeutumiskoodin mukaan: Black tie -pukukoodi tarkoittaa smokkia rusetilla komistettuna. Ihan huono valinta ei ole myöskään se, jos puet tilaisuuteen niukkalinjaisen tumman puvun, kunhan muistat kiillottaa tanssikenkäsi.

Puolimuodollinen cocktail-pukeutuminen

Cocktail-pukukoodi tarkoittaa juhlavaa asua. Paljastavan glitterpikkujouluasun sijaan asu saisi olla vähän muodollisempi.

Cocktail-koodi on jotain juhlavan ja rennon välistä, mutta kallistuu ehdottomasti sen juhlavan puolelle.

Naisten pukeutuminen cocktail-pukukoodin mukaan: Kun kutsussa lukee cocktail, ei helmojen tarvitse hipoa lattiaa. Mutta viime vuoden pikkujouluihin hankittu minimittainen glittermekko ei ole se soveliain valinta. Mieti tv-sarjoja, joissa kilistellään kristallilaseja Hamptonsissa tai sampanjaa englantilaisissa puutarhajuhlissa ja alat olla kärryillä, millaista asua etsit.

Juhlamekkosi (ja se on tässäkin tapauksessa mekko) voi muistuttaa ulkoasultaan juhlavaa kesämekkoa, mutta sen kangas on pellavan tai silkin sijaan pitsiä, samettia tai sifonkia. Mekon helma ei ulotu lattiaan, mutta helman tulee kuitenkin ulottua lähelle, noin viiden sentin etäisyydelle polvista.

Jos et ole mekkoihmisiä, voit cocktail-pukukoodin mukaan pukeutua myös tyylikkäisiin housuihin ja hihattomaan, juhlavaan toppiin. Esimerkiksi hohtavat tupakkahousut ja helmillä kirjoiltu tai paljeteilla koristeltu toppi on hyvä valinta.

Cocktail-tyylissä on oleellista, että asusteet ovat näyttävät: stilettot, metallinhohtoinen kirjekuorilaukku ja katseen kääntävä rannekoru.

Miesten pukeutuminen cocktail-pukukoodin mukaan: Pukeutuminen cocktail-tyyliin on helppoa: tumma puku ja kravaatti ovat se, mitä kutsun kirjoittaja on ajatellut.

Rennosti tyylikäs smart casual -tyyli

Smart casual -pukukoodi tarkoittaa rentoa ja siistiä pukeutumista. Joskus jopa siisti toimistoasu sopii, kunhan vain laittaa juhlavat kengät ja muut asusteet.

Smart casual on pukeutumisen koodien hybridi. Voit yhdistää farkut timanttikoruihin tai kynähameen uutuuttaan hohtaviin tennareihin. Siististi rentoa ja rennosti tyylikästä.

Naisten pukeutuminen smart casual -pukukoodin mukaan: Jos yläosa on juhlava, vaikkapa silkkinen rusettipaita, alaosa voi olla denimiä. Kunhan kaikki vaatteet ovat ehjiä, siistejä ja puhtaita. Prässätyt housut sopivat loistavasti näyttävän printti-t-paidan pariksi. Etenkin jos yhdistät asuun katseen vangitsevat korvakorut ja korkeat korot.

Jos haikailet Sinkkuelämän Carrie -tyyppistä asua, pue yllesi tyllihame, siisti neule tai hihaton toppi ja vaikkapa niukka nahkajakku.

Bleiseri on myös aina nappivalinta. Pue sen kanssa väljät housut tai rento hame. Tai nahkaiset pillihousut.

Smart casual -pukeutumiskoodiin sopivat myös tennarit – kunhan osa asusta on juhlavaa ja tennarit vastapestyt tai kenkälaatikosta juuri esiin nostetut.

Miesten pukeutuminen smart casual -pukeutumiskoodin mukaan: Pikkutakki ja siistit farkut ovat aina varma valinta. Tennarit ovat nykyään täysin kelpo asuste. Ehkäpä kuitenkin sujautat pikkutakin taskuun näyttävän värisen taskuliinan? Tai korvaat takin alle suunnittelemasi t-paidan kašmirneuleella.

Mitä tehdä, jos kutsussa ei ole pukukoodia?

  • Kysy kutsujalta, mitä hän aikoo pukea ylleen.
  • Mieti tapahtuman teemaa: jos kyseessä on vuosittainen tapahtuma, etsi sosiaalisesta mediasta aiempien tapahtumien kuvat ja päättele asusi sen perusteella.
  • Huomioi kellonaika: kello viiden jälkeen alkavat juhlat vaativat päivätapahtumia juhlavampaa asua.
  • Mieti juhlapaikan sijaintia: Jos juhlat ovat jonkun kotona, tilaisuus on todennäköisesti rennompi kuin isossa tapahtumapaikassa järjestettävät.
  • Ylipukeutuminen on aina kohteliaampaa kuin alipukeutuminen.
  • Sukkahousut kuuluvat hameen kanssa. Juhliin sopivat mieluiten ohuet, maksimissaan 20 denierin sukkahousut.
  • Kirjekuorilaukku sopii kaikkiin koodeihin.

Mihin pukukoodeihin sinä kaipaat vielä neuvoja?

Kommentoi +