Prinsessa Märtha Louise: "Oli helpotus luopua salaisuudesta"
Ihmiset
Prinsessa Märtha Louise: "Oli helpotus luopua salaisuudesta"
Prinsessa Märtha Louise aisti jo lapsena asioita, joita muut ihmiset eivät havainneet. Vuosia hän vaikeni kokemuksistaan. Eevan haastattelussa prinsessa kertoo, kuinka hän kohtasi epäilijät ja sai yhteyden suojelusenkeliinsä.
Teksti

Julkaistu 11.8.2016
Eeva

Prinsessa Märtha Louise, 44, esittelee Facebook-sivullaan ylpeänä kuvaa tyttäriensä hänelle valmistamasta aamiaismunakkaasta, joka on koristeltu enkelikuvioin. Tyttäret Maud Angelica, 12, Leah Isadora, 10, ja Emma Tallulah, 7, tietävät tien äidin sydämeen.

Tällaista on parhaimmillaan tavallinen arki kotona Norjan Lommedalenissa, jossa viisihenkinen perhe asuttaa punaista puutaloa. Vaatimattoman näköinen, metsän ja peltojen keskellä sijaitseva omakotitalo on kaukana kuninkaallisesta loistosta.

Juuri se on Märtha Louisen mieleen.

”Tämä voi tuntua hullulta, mutta en osaa edes unelmoida mistään. Lapset, aviomieheni ja työni tekevät minut joka päivä käsittämättömän onnelliseksi”, Märtha Louise sanoo ja nojaa työtuolissaan rennosti taaksepäin.

“Jokainen, joka poikkeaa valtavirrasta, kohtaa vastustusta”, Märtha Louise arvelee.

Tänään ei kuitenkaan olla kotikeittiössä, vaan tunnin ajomatkan päässä Oslossa, Märtha Louisen työhuoneella.

Prinsessaa on helppo uskoa. Mutkattomasti jutusteleva, teitittelyt ja arvonimet heti syrjään viskaava Märtha Louise on kuin kuka tahansa nelikymppinen perheenäiti. Hän ei halua näyttää Facebook-sivuillaan kuningasperheen jäykkiä edustustilaisuuksia, vaan ruuhkavuosia elävän perheen arkea: kuvia lasten syntymäpäiväkakuista, perheen kesälomamatkoista tai paloautosta kotikadulla. Viimeksi mainittu piipahti kylässä joulukuussa.

”Leivoin leipää ja unohdin sen uuniin, kun lähdin viemään lapsia kouluun”, prinsessa parahtaa.

“Minuakin on vähätelty”

Tavallinen elämä on ollut kuningas Harald V:n ja kuningatar Sonjan esikoistyttären oma valinta. Märtha Louise luopui Hänen kuninkaallinen korkeutensa -arvonimestä ja osasta kuningashuoneen velvollisuuksista avioiduttuaan kirjailija Ari Behnin kanssa vuonna 2002.

Kruununperimysjärjestyksessä prinsessa on neljäs.

Joihinkin tilaisuuksiin Märtha Louise osallistuu edelleen hovin edustajana, mutta hänen todellinen intohimonsa on enkelikoulu Soulspring, joka tarkoittaa suomeksi sielunlähdettä. Märtha Louise avasi henkisyyteen valmentavan keskuksen Osloon kahdeksan vuotta sitten ystävänsä, selvänäkijä Elisabeth Nordengin kanssa.

”Minusta alkaa vihdoin tuntua siltä, että olen löytänyt tasapainon prinsessan velvollisuuksien ja yritykseni välille. Alku ei ollut helppo, sillä matkaan mahtui jo perhetaustastani johtuen paljon mutkia ja byrokratiaa. En olisi ikinä pystynyt toteuttamaan tätä unelmaa yksin”, Märtha Louise myöntää.

Norjalaiset eivät ole hyväksyneet prinsessan enkelityötä vastalauseitta. Kiihkeimmät ovat vaatineet Märtha Louisea jopa eroamaan kirkosta. Myös kuningashuone on korostanut, ettei se ole missään tekemisissä enkelikoulun kanssa.

”Jokainen, joka poikkeaa jotenkin valtavirrasta ja rikkoo perinteisiä kaavoja, joutuu kohtaamaan ihmiset, jotka nauravat, epäilevät ja vähättelevät. Minun osaltani kaikki on vain tapahtunut isommin julkisuuden takia”, Märtha Louise pohtii ääneen, muttei vaikuta katkeroituneelta.

Negatiiviseen palautteeseen hän tottui jo lapsena.

”Silloin joku keksi olemisestani aina jotakin huomautettavaa, vaikken olisi tehnyt mitään. Mutta jälkikäteen ajateltuna se oli hyvä koulu. Opin jo silloin, että elämässä tulee olemaan aina ihmisiä, jotka eivät pidä minusta.”

“Aistin jo lapsena muiden mielialoja”

Märtha Louise kertoo aistineensa lapsesta saakka muiden ihmisten mielialoja ja ajatuksia. Pieni tyttö näki hymyjen ja kulissien taakse ja tunsi ventovieraiden ihmisten murheet fyysisenä kipuna kehossaan. Kuningashuoneen virallisissa edustustilaisuuksissa tämä aiheutti hämmennystä.

”Ihmiset saattoivat tulla kysymään, onko kaikki hyvin, koska vaikutin niin ajatuksiini vaipuneelta ja alakuloiselta. Välillä minulla oli täysi työ keskittyä ympärilläni oleviin keskusteluihin, koska tulkitsin vain eleitä ja ilmeitä.”

Koska Märtha Louise ei osannut itsekään selittää, mistä omituiset tuntemukset johtuivat, hän ei uskaltanut kertoa niistä ensin kenellekään.

”Ahdistavinta oli, kun en tiennyt, näkevätkö muutkin maailman samalla tavalla. Yritin monta vuotta torjua kaikki tunteet ja elää niin normaalia elämää kuin se prinsessana oli mahdollista. Edustustilaisuuksien jälkeen olin kuitenkin todella väsynyt.”

Olemassaolon suuret kysymykset askarruttivat prinsessaa jo kouluaikana. Mikä on elämän tarkoitus? Kuka minä olen? Mikä on tehtäväni?

”Olin todella utelias, ja etsin kirjoista vastauksia kysymyksiini. Vasta kun löysin henkisen kirjallisuuden ja sieltä muiden ihmisten vertaiskokemuksia, minulle valkeni, etten ehkä olekaan yksin tai tulossa hulluksi”, Märtha Louise naurahtaa ja arvelee lukemisen olleen ensimmäinen askel tielle, jolla hän nyt on.

”Se oli minulle todella iso juttu, valtava oivallus. Silloin tuntui, kuin valtava taakka olisi pudonnut harteiltani. Oli helpotus, kun minun ei tarvinnut enää pitää sisälläni tätä salaisuutta.”

Ensin prinsessa syventyi tutkimaan ihmisen kehoa ja kouluttautui fysioterapeutiksi. Kaksikymppisenä hän alkoi tutkia vaihtoehtoisia hoitomuotoja.

“Suojelusenkeli muutti elämäni”

Ensimmäisen enkelikokemuksensa Märtha Louise kertoo saaneensa 26-vuotiaana meditaatiokurssilla Hollannissa.

”Se ei ollut mikään järisyttävä kohtaaminen, vaan pikemminkin hyvin rauhallinen ja rakkaudentäyteinen hetki. Ensin tunsin ruusujen tuoksun, vaikkei huoneessa ollut kukkia ollenkaan. Sitten sain yhteyden suojelusenkeliini, joka oli kuin vanha ystävä. Enkelini tuntui niin läheiseltä, että ymmärsin, että hänen on täytynyt kulkea rinnallani aina”, Märtha Louise sanoo.

Tapauksen jälkeen prinsessa alkoi merkitä ylös muitakin näkyjään ja mielensopukoista nousevia viestejä.

”Suojelusenkelin kohtaaminen oli kaikin tavoin käänteentekevä kokemus. Se muutti elämäni lopullisesti.”

Prinsessa puhuu enkeleistä ilman mystiikkaa. Aivan kuin ne olisivat hänen arkisia apulaisiaan, jotka auttavat kadonneiden sukkaparien etsinnässä.

”Ei minun tarvitse olla surullinen tai epätoivoinen ottaessani yhteyttä enkeleihin. Voin keskustella heidän kanssaan kuinka vähäpätöisestä ja pienestä asiasta tahansa.”

Avioliitto oli sokki

Kohtalon sanelemaa oli, että Märtha Louise tapasi myös nykyisen miehensä, kirjailija Ari Behnin uuden elämän- polkunsa kautta. Behnin äiti työskenteli Oslossa Rosen-terapeuttina, jonka vastaanotolta prinsessa haki apua lihasjännityksiinsä vuonna 2001. Kun Ari tapasi prinsessan, hän rakastui silmittömästi heti.

”Minuun teki valtavan vaikutuksen se, että Märtha Louisella oli niin vahva itsetunto ja hän oli samalla niin iloinen ja pulppuava. Jos hän ei olisi ollut kuninkaallinen, olisimme menneet naimisiin heti”, Behn on muistellut.

Ei kosinnassa kauan lopulta kestänytkään. Pariskunta avioitui vuoden kuluttua tapaamisestaan. Norjalaisille avioliitto oli jälleen uusi sokki, sillä Behn tuli sukuun kuninkaallisten piirien ulkopuolelta ja hänellä oli rentun maine.

Märtha Louise ja Elisabet Nordeng ystävystyivät selvänäkijäkurssilla.

Sielunsisko ja selvänäkijäkurssi

Prinsessan työhuoneen ovelta kuuluu napakka koputus. Pian ovenraosta kurkistaa hymyilevä, kiharatukkainen Elisabeth Nordeng, jonka eleissä ja puhetavassa on niin paljon samaa kuin Märtha Louisessa, että naisia voisi luulla sisaruksiksi.

On vaikea uskoa, että Märtha Louise ja Elisabeth eivät pitäneet toisistaan lainkaan ensitapaamisellaan. Tai oikeastaan yli kahteen vuoteen, sillä niin kauan kaksikko kävi samaa selvänäkijäkurssia Norjassa.

”Se ei johtunut siitä, että olisin vierastanut Märtha Louisen seuraa hänen kuninkaallisen taustansa vuoksi. Opetus viidentoista hengen ryhmässämme oli todella intensiivistä. Jokainen osallistuja joutui olemaan täysin paljas, vailla titteleitä tai rooleja”, Elisabeth kertoo.

Yhteys löytyi vasta paljon myöhemmin, kun Elisabeth ja Märtha Louise sattumalta kohtasivat. Naiset alkoivat jakaa kokemuksiaan koulutuksesta ja sen vaikutuksesta elämäänsä. Pian paljastui, että molemmilla oli samanlaisia tuntemuksia enkeleistä ja selvänäkemisestä.

”Vaikka olemme aivan erilaisista kodeista, huomasimme, että olimme ihmetelleet lapsesta saakka samanlaisia asioita. Välillemme kasvoi voimakas yhteys: Elisabeth tuntui kauan kaivatulta sielunsiskoltani”, prinsessa Märtha Louise kertoo innoissaan.

Henkisten arvojen kaipuu

Yhteinen yritys, enkelikoulu Soulspring, käynnistettiin vuonna 2007. Jos hanke vaati rohkeutta julkiseen höykytykseen joutuneelta prinsessalta, oli se Elisabethillekin iso muutos. Hän oli ollut siihen asti neljän lapsensa kotiäitinä.

”Se on auttanut, että meillä on ollut alusta asti yhteinen missio. Haluamme opettaa muitakin ihmisiä katsomaan sisälleen ja saamaan yhteyden sydämeensä, energioihinsa ja tietysti myös omaan suojelusenkeliinsä.”

Märtha Louise uskoo, että enkelikoulusta on hyötyä erityisesti tunnollisille puurtajille, jotka kantavat koko maailman murheita harteillaan.

”Moni näkee hirveästi vaivaa fyysisen kuntonsa eteen, mutta mielen treenaaminen on aivan yhtä tärkeää. Meillä on aina olevinaan liian kiire, jotta ehtisimme syventyä itseemme ja kuunnella, mitä sydämemme yrittää sanoa”, Elisabeth huomauttaa.

Toistaiseksi kaksikon enkelikoulu toimii vain Oslossa, mutta työn alla on nettiin tuleva verkkokurssi.

”Kerromme omista kokemuksistamme ja teemme käytännön harjoitteita, joilla ihmiset voivat opetella läsnäolon taitoa ja oman sisäisen äänensä löytämistä.”

Harjoitustekniikoitaan naiset opettavat myös Spiritual password -kirjassaan. Vapaasti suomennettuna teoksen nimi tarkoittaa henkistä tunnussanaa. Pari vuotta sitten Norjassa ilmestynyt kirja nousi heti myyntilistojen kärkeen.

Märtha Louise arvelee, että aika on otollinen henkisille arvoille. Mitä raa’emmaksi ja arvaamattomammaksi maailma ympärillä muuttuu, sitä hanakammin ihmiset yrittävät etsiä vastauksia kääntymällä itseensä. Se selittää hänen mielestään myös joogan ja mindfullnessin kaltaisten harjoitusten suosion.

”Jokaisen ihmisen sisällä on peili, joka muistuttaa meitä siitä, keitä oikeasti olemme. Hukkaamme vain jossakin vaiheessa tuon lapsenomaisen taidon katsoa sisimpäämme, kun yritämme vimmatusti sopeutua yhteiskuntaan ja mahtua annettuihin rooleihin.”

Märtha Louise sanoo puhuvansa enkeleistä avoimesti myös kotona tyttärilleen, mutta ei halua ohjata lastensa elämää liiaksi.

”Tärkeintä on, että he kuuntelevat sisintään ja löytävät paikkansa tässä maailmassa. Ja uskon, että uudella sukupolvella on tuohon aivan erilaiset mahdollisuudet. Tämän päivän lapset ovat meitä rohkeampia ilmaisemaan itseään.”

Nuorta, epävarmaa prinsessaa Märtha Louise ei ikävöi.

”Tunnen itseni monin tavoin vahvemmaksi kuin parikymmentä vuotta sitten. Tiedän, että kohtaan elämässä vielä monia vastoinkäymisiä, mutta luotan jo siihen, että selviän niistä. Olen onnellinen siitä, että uskallan olla vihdoin oma itseni.”

Kuvat: Caius Bruun

Juttu on julkaistu Eevan numerossa 02/2016.

Kommentoi +