Prinsessa Margaretin perheidylli särkyi skandaaleihin
Ihmiset
Prinsessa Margaretin perheidylli särkyi skandaaleihin
Prinsessa Margaret ja hänen puolisonsa Antony Armstrong-Jones eivät pystyneet tarjoamaan lapsilleen vakaita kotioloja. Liitto päätyi umpikujaan ja toistuviin syrjähyppyihin.
Teksti

Julkaistu 21.12.2017
Eeva

Brittien riemu raikui korvia huumaavana Lontoon kaduilla, kun prinsessa Margaret ajoi hääpäivänään hevosten vetämissä vaunuissa Westminster Abbeysta kohti Buckinghamin palatsia. Vierellään hänellä oli vastavihitty puolisonsa, komea valokuvaaja Antony Armstrong-Jones.

Kymmenettuhannet ihmiset hurrasivat ja vilkuttivat tuoreelle hääparille. Innokkaimmat olivat nukkuneet edeltävän yön makuupusseissa katujen varsilla varmistaakseen hyvät paikat. Monet liikuttuivat kyyneliin, vihdoin prinsessa oli löytänyt onnen.

Yksinkertaisessa ja klassisen kauniissa puvussaan Margaret oli häikäisevä. Oli vuosi 1960 ja Margaret 29-vuotias.

Kuningatar Elisabet II:n sisar oli tuolloin brittiläisen lehdistön suosikki, ”aikansa prinsessa Diana”. Hänen taustallaan oli nuoruuden traaginen rakkaussuhde Peter Townsendiin, eronneeseen mieheen. Margaret olisi voinut avioitua Townsendin kanssa, mutta hänen olisi pitänyt luopua kuninkaallisesta asemastaan ja vuosituloistaan.

Jotkut sanovat, että Margaret rakasti kuninkaallista elämäntapaansa enemmän kuin miestä. Toiset taas olivat sitä mieltä, että Margaretin päätös oli uskonnollinen. Hän uskoi, että avioliitto on pyhä ja ikuinen.

Margaret ja Antony tapasivat, kun Tony otti prinsessasta virallisen muotokuvan.

Seksuaalinen vetovoima

Kerrotaan, että prinsessa vastasi Antonyn kosintaan myöntävästi sen jälkeen, kun hän oli saanut kuulla, että nuoruudenrakastettu oli mennyt tahollaan naimisiin. Antony myös vetosi prinsessan kapinalliseen puoleen. Hän ei ollut sellainen sulhanen, jollaista kuningattaren sisarelta perinteisesti odotettiin.

Margaretista ja Antonysta tuli lehdistön suosikkipari 1960-luvun ajaksi. Heissä oli aikakauden uutta, svengaavaa henkeä. He edustivat modernia glamouria.

Antony, ystävien kesken Tony, tarjosi Margaretille aivan uudenlaisen elämäntyylin. Heidät nähtiin jazzklubeilla. He kävivät katsomassa kokeellista elokuvaa ja teatteria. Heidän ystäväpiiriinsä kuului taiteilijoita, kirjailijoita, näyttelijöitä ja tanssijoita.

Boheemeista ystävistään huolimatta kukaan ei koskaan pystynyt unohtamaan, että Margaret oli kuninkaallinen. Hän puhui ja käyttäytyi arvonsa mukaisesti. Hänen jäätävä katseensa oli kuuluisa, jos jokin ei miellyttänyt häntä. Jos taas häntä kohtaan alettiin käyttäytyä liian tuttavallisesti, hän käveli ulos huoneesta.

Ystävät kertovat, kuinka Margaretin ja Antonyn välillä huokui voimakas seksuaalinen vetovoima. Heidän suhteensa oli hyvin fyysinen ja intohimoinen.

Perhe asui Kensingtonin palatsissa. Antony oli suunnitellut huoneiston sisustuksen.

Vaikeudet alkavat kasaantua

Pariskunnan ensimmäinen lapsi David Albert Charles syntyi marraskuussa 1961. Margaret kuului siihen kuninkaallisten sukupolveen, joka pysytteli raskausajan pois julkisuudesta. Mutta kun Margaret ja Antony toivat vauvan lehdistön eteen kuvattavaksi, britit olivat haltioissaan.

Kun poika oli kahdeksan viikkoa vanha, vanhemmat jättivät hänet lastenhoitajan hoiviin ja matkustivat Karibialle. Kolmen viikon lomaa paheksuttiin julkisesti. Margaretia kutsuttiin itsekkääksi ja kylmäksi. Hänelle sateli haukkumakirjeitä.

Margaret piti lehdistöä korppikotkana, joka vain odotti, milloin voisi iskeä. Hän kertoi järkyttyneensä julkisuuden riepottelusta ja ahdistuneensa, koska hänellä ei ollut mitään keinoa puolustaa itseään.

Aluksi Antony seurasi vaimoaan edustustehtävissä ja pysytteli taustalla tätä tukevana puolisona. Tuttavat sanoivat, että Antony nautti huomiosta, joka seurasi heitä kaikkialle. Mutta innostus laantui pian. Mies ei sopeutunut rooliinsa prinsessan puolisona, jonka odotettiin kävelevän aina pari askelta vaimonsa jäljessä.

Vaikeudet avioliitossa alkoivat kasaantua. Molemmat olivat tottuneet saamaan tahtonsa läpi. Margaret oli niin ahdistunut avioliittonsa tilasta, että lääkäri huolestui, kuinka se vaikuttaisi hänen raskauteensa. Toinen lapsi Sarah Frances Elizabeth syntyi toukokuussa 1964.

Parisuhteen ongelmista huolimatta Antony oli ihastuksissaan lapsistaan. Hän vietti aikaa heidän kanssaan ja jaksoi kärsivällisesti selittää asioita.

Kensingtonin palatsin kulissiliitto

Perhe asui Kensingtonin palatsissa, jonka huoneiston sisustuksen Antony suunnitteli itse. Kuninkaallisen elämän hohto kuitenkin mureni miehen silmissä. Hän alkoi nähdä sen epänormaalina ja teennäisenä.

Eräänä kesänä hän päätti vaimonsa vastusteluista huolimatta hankkia itselleen oman kesäpaikan, jonka restauroi. Siellä hän olisi vapaa riippuvuudestaan kuninkaalliseen perheeseen.

Erityisesti Antony halusi lasten viettävän aikaa mökillä, pois lastenhoitajien seurasta ja kuninkaallisten muodollisesta elämäntavasta. Hän halusi tarjota lapsilleen pienen pilkahduksen tavallista elämää. Margaret inhosi mökkiä ja vietti siellä mahdollisimman vähän aikaa.

Vaikka avioliitto rakoili, yrittivät Margaret ja Antony antaa julkisuuteen onnellisen kuvan. Heitä valokuvattiin usein koko perheenä. Idylli näytti täydelliseltä, mutta todellisuus kulissien takana oli jotain aivan muuta kuin lämmintä yhdessäoloa.

Antony palasi oman uransa pariin valokuvaajana ja meni töihin Sunday Timesiin. Miehen itsenäisyyden kaipuu sai Margaretin suunniltaan. Hän oli hyvin omistushaluinen, mikä taas sai Antonyn pyristelemään yhä kauemmas, vapauteen. Antony ei kieltäytynyt pitkistä työmatkoista.

Margaret ja Antony nauttivat lapsistaan Davidista ja Sarahista ristiriidoistaan huolimatta.

Margaretin suhde Mick Jaggeriin

Margaret tunsi itsensä yksinäiseksi ja hylätyksi. Hän alkoi juoda entistä enemmän ja ryhtyi avioliiton ulkopuolisiin suhteisiin.

Juoruttiin, että hänellä olisi ollut suhde muun muassa Mick Jaggerin ja näyttelijä Peter Sellersin kanssa. Myös Antonylla oli jatkuvasti avioliiton ulkopuolisia suhteita. Häntä pidettiin kyltymättömänä uusille seksuaalisille kokemuksille. Lisäksi liikkui huhuja, että miehellä oli aviottomia lapsia.

Parin välit olivat pian jääkylmät. Kensingtonin-kodissa heillä oli erilliset makuuhuoneet, ja he välttelivät toisiaan. Antony jätti pieniä lappusia niiden kirjojen väliin, joita tiesi vaimonsa lukevan. Viesteissä hän kertoi erilaisia syitä, miksi vihasi tätä.

Vaikka pariskunta eli erillistä elämää, he jakoivat yhden yhteisen huolen ja kiinnostuksen kohteen: lapsensa Davidin ja Sarahin.

Arjessa lapsia kasvattivat pääsääntöisesti lastenhoitajat. David laitettiin sisäoppilaitokseen 8-vuotiaana. Hänen koulumenestyksensä osoitti, että hänestä ei koskaan olisi Etoniin, yksityiseen sisäoppilaitokseen, jossa kuningasperheen pojat olivat kautta aikojen opiskelleet. Davidin taipumukset viittasivat taiteelliseen lahjakkuuteen.

Oudolla tavalla hyvä äiti

Vanhemmat lähettivät pojan Bedalesin sisäoppilaitokseen, joka oli tunnettu edistyksellisyydestä ja luovuuden korostamisesta.

Myöhemmin Sarah seurasi veljeään samaan kouluun. On esitetty arvioita, että juuri Bedalesin koulu olisi muokannut voimakkaasti Davidia ja Sarahia ja auttanut heitä kehittämään omat vahvat identiteettinsä.

Vaikka Margaret oli voimakastahtoinen, lastensa ammatillisia polkuja hän ei pyrkinyt ohjailemaan. Hän antoi heidän luontaisten taipumustensa kukoistaa ja kannusti heitä valinnoissaan.

Kun molemmat lapset olivat Bedalesin sisäoppilaitoksessa, Margaret kävi katsomassa heidän urheilukilpailujaan ja teatteriesityksiään kuten kuka tahansa vanhempi. Lasten ollessa vapaalla koulusta Margaret vei heitä taidenäyttelyihin, konsertteihin, teatteriin ja elokuviin.

Margaretin luonteesta ja elämäntavoista on puhuttu kriittiseen sävyyn, mutta äidin roolissa hänen sanotaan onnistuneen. Vaikka hänen elämänsä oli levotonta, sillä ei näytä olleen epäsuotuisaa vaikutusta lapsiin.

”Oudolla, etäisellä tavallaan hän on ollut erinomainen äiti – vastoin kaikkia odotuksia”, eräs ystävä on sanonut.

Prinsessa Margaretin välit pysyivät loppuun asti lämpiminä Sarahiin ja Davidiin.

16 vuoden mittainen avioero

Ollessaan 43-vuotias Margaret rakastui itseään 18 vuotta nuorempaan maisemapuutarhuri Roddy Llewellyniin. Heidän suhteensa kesti kahdeksan vuotta. Ensimmäiset vuodet seurustelu pysyi salassa, mutta sitten paparazzi nappasi kuvan prinsessasta ja nuoresta rakastajasta lomailemassa Karibianmerellä Mustiquen saarella. Se aiheutti julkisen skandaalin.

Margaret ja Antony erosivat 18 avioliittovuoden jälkeen. Avioliitosta sanottiin, että se kesti kaksi vuotta ja seuraavat 16 vuotta tehtiin avioeroa.

David oli tuolloin 17- ja Sarah 14-vuotias. Vanhempien ongelmat ja vaihtuvat suhteet eivät olleet voineet jäädä lapsilta huomaamatta. Tuttavat pitivät Davidia ja Sarahia ikäistään kypsempinä. He olivat hyvin käyttäytyviä ja joustavia, ja he rakastivat vanhempiaan kaikesta huolimatta.

Antony meni pian eron jälkeen naimisiin Lucy Lindsay-Hoggin kanssa. Tämä oli eronnut miehestään elokuvaohjaaja Michael Lindsay-Hoggista ja toimi Antonyn assistenttina. Pari sai Frances-tyttären.

David ja Sarah sopeutuivat isänsä uuteen perheeseen, mutta sisarukset eivät vieraantuneet myöskään äidistään. Heidät nähtiin esimerkiksi teatterissa yhdessä Margaretin ja Roddyn kanssa.

Taiteellinen David

Vaikka ydinperhe nuorten ympäriltä särkyi, tärkeät ihmiset eivät kadonneet heidän elämästään. Kuningatar ja kuningataräiti, täti ja isoäiti, olivat Davidille ja Sarahille hyvin läheisiä. Heillä molemmilla oli lämmin ja hoivaava suhde Margaretin lapsiin, ja he toivat vakautta näiden elämään.

David oli jo poikana osoittanut kiinnostusta puutöihin. Hän vietti usein aikaansa Buckinghamin palatsin työpajassa, jossa hän sai auttaa huonekalujen entisöinnissä. Myöhemmin hän opiskeli puuartesaaniksi ja perusti menestyvän yrityksen Linleyn. Siellä valmistetaan mittatilaustyönä ylellisiä huonekaluja, verhoiluja ja sisustustavaroita.

Margaret oli erityisen ylpeä poikansa menestyksestä. Hänet nähtiin usein Davidin työtä esittelevien näyttelyiden avajaisissa toisessa kädessä tupakka ja toisessa lasi. Hän kehui estottomasti poikaansa.

David muutti 23-vuotiaana pois Kensingtonin palatsista omaan asuntoon.

Vaikka hän on lapsesta saakka muistuttanut ulkoisesti isäänsä, sanotaan, että hänessä on paljon äitinsä luonteenpiirteitä. David on ailahtelevainen ja epäsovinnainen. Ja vaikka hänellä on ollut voimakas ja määrätietoinen halu luoda oma uransa omilla kyvyillään, hän on hyvin tietoinen kuninkaallisesta taustastaan. Hän myös rakastaa ylellistä elämäntapaa.

Vaatimaton Sarah

Yrityksensä ohessa David toimii Christien huutokauppakamarin johtajana. Hän on naimisissa vanhaan aristokraattisukuun kuuluvan Serena Stanhopen kanssa. Heillä on kaksi lasta, Charles, 17, ja Margarita, 14.

Davidin perheellä on kolme kotia: kerrostaloasunto Lontoon Chelseassa, mökki Gloucestershiressä ja linna Provencessa Ranskassa. Linna on idylliseen luonnonmaisemaan 1800-luvulla rakennettu metsästysmaja, jossa myös prinssi William ja herttuatar Catherine käyvät toisinaan rentoutumassa. Vieraita mahtuu kerralla majoittumaan miltei parikymmentä.

Serena on pitänyt Provencessa pientä putiikkia, jossa myytiin saippuoita, tuoksuja ja kynttilöitä. Sittemmin hän on luopunut liikkeestään.

Sarah on huomattavasti hiljaisempi ja vaatimattomammissa oloissa viihtyvä kuin veljensä. Koulussa hän sai kiitettäviä arvosanoja ja jatkoi taideyliopistoon. Hän sulautui muiden taideopiskelijoiden joukkoon. Leveä virnistys kasvoillaan, hiukset sekaisin ja arkisissa vaatteissaan hän oli kuin kuka tahansa nuori. Aamuisin hän polki yliopistolle polkupyörällä Kensingtonin palatsista.

Sarahilla on aina ollut läheinen suhde serkkuunsa prinssi Charlesiin. Hän olikin 17-vuotiaana päämorsiusneitona Charlesin ja Dianan häissä vuonna 1981.

Sarah ja Charles nähdään usein suvun mailla tekemässä maisemaluonnoksia. He saattavat työskennellä hiljaisuudessa pitkiä aikoja. Sarah on prinssi Harryn kummitäti.

Sarah muutti 21-vuotiaana omaan asuntoon, joka sijaitsi Kensington Streetillä puolivälissä hänen eronneiden vanhempiensa koteja.

Kuningataräiti rakasti lastenlapsiaan. Serkukset prinssi Edward (vas.), Sarah ja David hellittelevät kuninkaallisia koiria.

Margaretin kohtalokkaat paheet

Nykyisin Sarah on taidemaalari ja Kuninkaallisen baletin varapresidentti. Hän on naimisissa Daniel Chatton kanssa. Mies oli alun perin näyttelijä, mutta ryhtyi vaimonsa tavoin kuvataiteilijaksi. Pariskuntaa yhdistää intohimo maalaamiseen. Heillä on kaksi poikaa, Samuel, 21, ja Arthur, 17.

Kaupunkiasunnon lisäksi perheellä on maatila Sussexissa. Sarahin kerrotaan nauttivan erityisen paljon epävirallisesta maalaiselämästä koirineen ja hevosineen.

Sarah on kutsunut itseään taustakuninkaalliseksi. Hän on pysytellyt pois julkisuuden valokeilasta, mutta viime vuoden keväällä hän sulatti brittiyleisön sydämet esiintymällä kuningatar Elisabetista kertovassa televisiodokumentissa. Sarahin teeskentelemätöntä olemusta jäykän kuningashuoneen vastakohtana ihasteltiin.

Sarah on myös kuningatar Elisabetin suosikki. Läheiset välit syntyivät jo Sarahin ollessa lapsi. Lähipiiri kertoo, että kun kuningatar ja Sarah ovat yhdessä, huoneesta kuuluu aina paljon naurua. Heillä on samankaltainen huumorintaju.

Sarah oli loppuun asti Margaretille lojaali, vaikka hän on myöntänyt, että äidin skandaalit olivat hänestä usein sietämättömiä.

Margaret oli jatkanut koko elämänsä ajan juomista ja polttamista. Hän sairastui maksatulehdukseen ja osa hänen keuhkoistaan poistettiin.

”Minun paheeni ovat tupakka ja alkoholi, enkä aio luopua niistä”, prinsessan kerrotaan julistaneen.

Margaretin tytär Sarah (toinen oikealta) oli päämorsiusneito Dianan ja Charlesin häissä.

Lapset äidin rinnalla loppuun saakka

Ensimmäisen aivoinfarktinsa Margaret sai 67-vuotiaana talossaan Mustiquen saarella vuonna 1998. Vuosia jatkunut terveyden laiminlyönti vaati veronsa.

Kohtauksen jälkeen Margaret masentui. Viimeisten vuosiensa aikana hän sai useita aivoinfarkteja ja joutui käyttämään pyörätuolia.

Äidin terveyden huonontuessa Sarah vietti usein öitä hänen luonaan. David muutti perheineen takaisin Kensingtonin palatsiin ollakseen lähellä äitiään. Lapset vierellään Margaret kuoli 71-vuotiaana vuonna 2002.

Perilliset saivat kolmen miljoonan punnan perintöverot maksettavikseen. Ne kattaakseen he ilmoittivat huutokauppaavansa äitinsä tavaroita.

David joutui julkisuudessa puolustelemaan huutokauppaa. Häntä kritisoitiin kovin sanoin muun muassa prinsessa Margaretin häätiaran myynnistä. David vastasi sen olleen rationaalinen päätös, jonka äiti olisi varmasti hyväksynyt.

Tiara myytiin 900 000 punnalla. Huutokauppa tuotti neljä kertaa enemmän kuin alun perin arvioitiin, ja David jakoi tuoton sisarensa Sarahin kanssa.

Molemmilta vanhemmiltaan he ovat perineet myös henkistä pääomaa, rakkauden taiteisiin. Ja vanhempien rikkinäisestä liitosta huolimatta Davidista ja Sarahista kasvoi tasapainoisia aikuisia.

Kuvat: All Over Press

Juttu on julkaistu Eevan numerossa 3/2017.

Kommentoi +