Prinsessa Madeleine selvisi petturimiehistä, kesti julkisen häpeän ja löysi perheonnen
Ihmiset
Prinsessa Madeleine selvisi petturimiehistä, kesti julkisen häpeän ja löysi perheonnen
Prinsessa Madeleine vietti riehakkaan nuoruuden, joka toi tielle myös pettymyksiä. Vasta amerikkalainen liikemies, Chris O'Neill toteutti Madden perheunelman. Kaikki eivät usko silti vieläkään rakkauden kestävyyteen.
Teksti

Kuvat

28.4.2017
 |
Eeva

Prinssi Nicolasta syksyllä 2015 pidetty kastetilaisuus uuvutti.

Lokakuisena sunnuntaina 2015 onnelliset vanhemmat, Ruotsin prinsessa Madeleine, 33, ja hänen puolisonsa Christopher ”Chris” O’Neill, 41, astelivat Drottningholmin linnan kirkkoon mukanaan kuningasperheen uusin jäsen, pieni prinssi. Kastevesi noudettiin Öölannista, kuningasperheen kesäpaikan Sollidenin lähteestä. Samalla vedellä on kastettu myös muut kuningasperheen lapset ja lapsenlapset.

Vauvan nimeksi tuli Nicolas Paul Gustaf.

Jälkimmäiset nimet hän sai Chrisin edesmenneen isän Paulin ja kuningas Carl XVI Gustafin, eli Kaarle XVI Kustaan, mukaan. Pikkuprinssin arvonimi on Ångermanlandin herttua.

Madeleine synnytti toisen lapsensa saman vuoden kesäkuussa. Synnytyksen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa kätilö kertoi, että isän ensimmäinen reaktio oli ollut puhjeta onnenkyyneliin.

Kesällä seitsemän vuotta sitten prinsessa Madeleinen tilanne oli täysin toisenlainen. Silloinkin vietettiin kuningasperheen juhlaa, kun Ruotsin kruununprinsessa Victoria avioitui Daniel Westlingin kanssa.

Morsiamen pikkusisar, Madeleine, seurasi rakkaan isosiskonsa onnenpäivää mietteliäänä. Vielä keväällä hovissa oli suunniteltu Madeleinen häitä, ja kansa saattoi todeta, että villikkona pidetty prinsessa oli seestynyt onnellisen parisuhteen myötä. Jos prinsessan haave olisi toteutunut, hänkin olisi pian sonnustautunut valkoisiin ja saanut omakseen unelmiensa prinssin. Hänen prinssinsä ei kuitenkaan ollut ollut kuin lempeä Daniel. Hänen prinssinsä oli pettänyt häntä ja aiheuttanut nöyryyttävän skandaalin.

Ujo ja itsepäinen lapsi

Madeleinessa oli jo lapsena ujoutta, mutta myös tempperamenttia ja rämäpäisyyttä. Vierellä äiti, kuningatar Silvia.

Prinsessa Madeleine on kuningatar Silvian ja kuningas Kaarle Kustaan kolmesta lapsesta nuorin. Kuopuksen tullessa maailmaan kesäkuussa 1982 ylpeä isä osallistui ensimmäistä kertaa synnytykseen. Lapsi kastettiin kotona Drottningholmin linnassa. Nimekseen hän sai Madeleine Thérèse Amelie Josephine Bernadotte ja arvonimekseen Hälsinglandin ja Gästriklandin herttuatar. Hänestä tuli kruununperimysjärjestyksessä kolmas, sisarensa Victorian ja veljensä Carl Philipin jälkeen.

Madeleine oli perheen nuorimmaisena kaikkien silmäterä. Hän oli ujo lapsi, mutta myös itsepäinen. Madeleine alkoi jo varhain harrastaa ratsastusta, koska hänen ihailemansa isosiskokin teki niin. Hänestä tuli taitava esteratsastaja, ja hän harkitsi jopa uraa hevosten parissa.

Talleilla omaa rauhaa arvostavan prinsessan ei tarvinnut miettiä kuninkaallisia velvollisuuksia, vaan hän sai olla vapaa oma itsensä. Häntä kohdeltiin kuin ketä tahansa muuta ratsastajaa, ja hän nautti myös hevostallien ruumiillisista askareista. Madeleinen orastava huimapäisyys oli myös omiaan vauhdikkaaseen harrastukseen.

Madeleine kävi tavallista ala-astetta, mutta yläkouluun hän siirtyi Tukholmaan. Siellä hänen elämänpiiriinsä valikoitui enemmän aatelisten ja muiden varakkaiden vanhempien jälkikasvua. Päästyään ylioppilaaksi kiitettävin arvosanoin alkoi nuoren prinsessan hurvitteluvaihe. Koska hän oli kuningasperheen nuorin, hänellä oli vähiten velvollisuuksia ja muutoinkin hän sai kuopuksen kohtelun: hän pääsi monessa asiassa vanhempia sisaruksiaan helpommalla.

Yökerhojen vauhtiprinsessa

Esikoisena ja kruununperijänä Victoria oli velvollisuudentuntoinen ja järkevä, eikä kukaan olisi osannut kuvitellakaan näkevänsä häntä Tukholman pintaliitopaikoissa. Madeleine sen sijaan käyttäytyi kuin kuka tahansa parikymppinen. Hän nautti juhlimisesta, tanssista ja samppanjasta ystäviensä kanssa.

Lehdistö kiinnostui nuoren ja kauniin Madeleinen vapaa-ajan riennoista ja antoi tälle lempinimen bileprinsessa. Humalaisia kommelluksia hän ei kuitenkaan koskaan julkisesti tehnyt.

Vaikka Madeleine liihotteli Tukholman yökerhoissa, päivisin hän opiskeli yliopistossa. Hänen oli ollut vaikeaa päättää, mitä mieluiten opiskelisi. Hän päätyi lukemaan taiteentutkimusta, historiaa ja kansatiedettä Tukholman yliopistossa.

Täysi-ikäisen ja seuraelämästä nauttivan prinsessan seurustelusuhteista tihkui julkisuuteen tietoja. Pieniltä skandaaleiltakaan ei vältytty. Madeleine kuvattiin Lontoossa Hyde Parkissa kävelyllä ihastuksensa Erik Granathin kanssa, ja miehen käsi lepäsi Madeleinen rinnan päällä. Intiimi kuva ei ollut omiaan herättämään luottamusta kuningasparissa. Sitten selvisi, että Erik oli tuomittu rikoksista eikä missään tapauksessa kävisi maineestaan tarkalle kuningasperheelle vävyksi.

Kuningaspari kuitenkin heltyi itsepäisen prinsessan tahtoon, Erik pyysi tekojaan julkisesti anteeksi ja seurustelu sai jatkua. Erikin viimeinen edesottamus oli melskata humalassa Gotlannissa. Madeleine joutui myöntämään, että renttu saa jäädä rannalle.

Madeleine ja Jonas julkistivat kihlauksensa vuonna 2009. Satumainen rakkaustarina sai onnettoman lopun.

Jonas oli komea unelmavävy

20-vuotias prinsessa ei ollut kuitenkaan kauaa yksin. Madeleine tutustui Jonas Bergströmiin, pian nuoret alkoivat seurustella. Kuningasperhe rentoutui.

Jonas oli unelmavävy: hän oli yläluokkaisesta perheestä ja hallitsi käytöstavat. Lisäksi hän oli huikaisevan komea juristi ja tuli toimeen kaikkien kanssa. Victorian Daniel-poikaystäväkin vaikutti Jonaksen rinnalla tavanomaiselta. Madeleine ei voisi parempaa kumppania itselleen löytää, etsikkoaika oli ohi. Bileprinsessa rauhoittui arkisempaan elämään.

Seurustelun aikana pariskunta opiskeli ja työskenteli tahoillaan; Madeleine valmistui yliopistosta vuonna 2006 . Pari nähtiin usein erikseen myös iltamenoissa. Heidän ystävänsä kuiskivat Jonaksen flirttailevasta luonteesta, ja huhut kantautuivat myös Madeleinen korviin.

Jonas Bergström pyysi Madeleinen kättä, ja säteilevä pari julkisti kihlauksensa Sollidenissä elokuussa 2009. Varsinainen kosinta oli tapahtunut Caprilla Italiassa Axel Munthen huvilan tiluksilla. Sijainti oli erityisen merkityksellinen morsiamelle, sillä huvila oli toiminut esikuvana Sollidenin kartanolle, prinsessan mansikkapaikalle.

Häitä suunniteltiin seuraavan vuoden lopulle. Prinsessan lähipiiristä vihjattiin, että Madeleine oli jo pitkään odottanut parisuhteensa virallistamista ja perheen perustamista. Se ei vain ollut sopivaa ennen kuin isosisko astelisi alttarille. Kesäkuussa Victoria ja Daniel juhlisivat häitä, ja syksyllä olisi Madeleinen vuoro.

Surullinen ja julkisesti nolattu

Sitten ihannevävy teki kohtalokkaan virheen. Jonas kävi ystäviensä kanssa hiihtolomalla ja tapasi yökerhossa norjalaisen Tora Uppstrøm Bergin. Kohtaamisesta seurasi yhteinen yö Jonaksen hotellihuoneessa.

Madeleinen kerrotaan saaneen tietää suhteesta, mutta suunniltaan oleva prinsessa ei eronnut heti, vaan päätti antaa Jonakselle vielä mahdollisuuden paikata välit.

Jos pettäminen olisi jäänyt vain pienen piirin tietoon, Madeleinen ja Jonaksen suhde olisi saattanut jatkua. Hovissa katsottiin parhaaksi siirtää häitä, jotta tunteet rauhoittuisivat. Tora päätti kuitenkin kertoa lemmenyöstä norjalaiselle juorulehdelle, ja skandaali oli valmis: unelmien prinssikokelas olikin petturi.

Ajoitus ei olisi voinut olla kiusallisempi. Kuningaskunta valmistautui kruununprinsessan häihin, ja pikkusisaren ero oli viedä kaiken huomion juhlasta. On kuitenkin vaikea kuvitella, että suojelevasti pikkusisareensa suhtautuva Victoria olisi ollut Madeleinelle kiukkuinen. Päinvastoin, sisarukset ovat aina tukeneet toisiaan, ja niin nytkin.

Kun hovi lopulta julkaisi tiedotteen kihlauksen purkautumisesta ja erosta huhtikuun lopussa, surullinen ja julkisesti nolattu Madeleine oli jo matkalla valtameren taakse.

Välimatka kotimaahan tuli tarpeeseen. New Yorkissa Madeleine saattoi kadota suurkaupungin ihmisvilinään ja välttyä tungettelevilta kameroilta. Hän tukeutui ystäviinsä ja keskittyi työhönsä kuningatar Silvian perustamassa World Childhood Foundation -säätiössä. Säätiö auttaa erityisesti lapsia, jotka ovat joutuneet tai ovat vaarassa joutua hyväksikäytön ja riiston uhreiksi.

Ruotsin hovi suhtautui Madden nykyiseen puolisoon, Chris O’Neilliin ensin varovaisen toiveikkaana kaikkien aiempien pettymysten jälkeen.

Yllättävä kohtaaminen New Yorkissa

Madeleine saapui Ruotsiin vasta Victorian polttareita ja hääjuhlallisuuksia varten. Kovia kokenut prinsessa vaikutti tyyneltä, vaikka hänen sisällään myllersi. Kotimaassa kaikki muistutti petollisesta poikaystävästä. Madeleine ei kuitenkaan halunnut vetää huomiota itseensä, sillä sisaren kuului olla keskipisteenä.

New Yorkissa Madeleine toipui haavoistaan ja alkoi tapailla kiinnostavaa miestä, jonka seurassa hänet bongattiin vuoden 2011 alussa. Mies oli sijoittaja ja miljonääri Chris O’Neill. Madeleine on kertonut, että Chrisistä hän löysi sielunkumppaninsa.

Chrisin äiti Eva Maria O’Neill syntyi Itävallassa, ja hänen isänsä Paul O’Neill oli yhdysvaltalainen liikemies. Chris syntyi Lontoossa, ja hänellä on sekä Yhdysvaltojen että Ison-Britannian kansalaisuus. Chrisillä on viisi sisarta, joista kaksi on sisarpuolia äidin aiemmasta liitosta.

Madeleinea kahdeksan vuotta vanhempi Chris on elänyt etuoikeutettua elämää. Hän on käynyt yksityiskoulua Sveitsissä ja opiskellut yliopistossa Bostonissa ja New Yorkissa. Hän työskentelee pankkiirina ja yritysjohtajana.

Pariskunta muutti yhdessä hulppeaan vuokra-asuntoon Manhattanille, ja lokakuussa 2012 hovi kertoi kihlauksesta – joskin huomattavasti vähäeleisemmin kuin kihlauksesta Jonaksen kanssa.

Madeleinen ja Chrisin häitä juhlittiin Tukholmassa 8. kesäkuuta, vuonna 2013. Onnellinen pariskunta sädehti.

Chris ei halunnut prinssiksi

Ruotsalaiset iloitsivat Madeleinen puolesta, mutta samalla moni ihmetteli, aikooko prinsessa jäädä lopullisesti Yhdysvaltoihin. Hän on sentään kruununperimysjärjestyksessä kolmas.

Tasavaltaa ajavat muistuttivat, että Madeleine on osa järjestelmää, jossa kuningashuoneen menot kustannetaan verovaroin. Luksuselämä New Yorkissa näyttäytyi tässä valossa kummalliselta.

Pariskunta päätti jäädä New Yorkiin usean vuoden ajaksi. Chrisin koti ja työt olivat siellä, ja työ on hänelle erittäin tärkeää. Työn vuoksi hän ei ottanut vastaan kuninkaallista prinssin arvonimeä, sillä kuningaskunnan edustajana hän ei voisi toimia finanssialalla. Hän on painottanut olevansa se, joka tuo leivän perheen pöytään. Prinssinä hänen olisi myös pitänyt anoa Ruotsin kansalaisuutta, mistä hän kieltäytyi.

Chris oli myös hämmentynyt tiedotusvälineiden ja kansalaisten kiinnostuksesta. Ujon oloiselle miehelle jatkuva huomion kohteena oleminen oli uusi kokemus. Suurkaupunki tarjosi parille yksityisyyttä.

Madeleine ja Chris vihittiin Tukholmassa Kuninkaanlinnan kirkossa lämpimässä tunnelmassa kesäkuussa 2013. Morsian oli pukeutunut Valentinon pukuun, ja sulhanen itki onnesta ja suukotti morsianta monta kertaa. Hääjuhlaa vietettiin Madeleinen lapsuudenkodissa Drottningholmin linnassa.

Kompromissi löytyi Lontoosta

Pariskunnan esikoinen syntyi New Yorkissa melko tarkalleen yhdeksän kuukautta häiden jälkeen. Pikkuprinsessa nimettiin Leonore Lilian Mariaksi. Leonore on lyhennelmä Eleonorasta, joka on yleinen kuninkaallinen nimi Ruotsissa. Toinen nimi taas muistuttaa Madeleinen tädistä, prinsessa Lilianista ja Maria Chrisin äidistä. Leonore on arvonimeltään Gotlannin herttuatar.

Ristiäiset pidettiin Drottningholmin linnan kappelissa, vanhempien hääpäivänä.

Chris on halunnut säilyttää itsenäisyytensä bisnesmiehenä, vaikka vaimolla onkin yhä velvollisuuksia kuninkaallisessa perheessä. Tätä kaikki ruotsalaiset eivät ole ymmärtäneet.

Julkisuudelle herkän pariskunnan oli ollut miellyttävää asua kahdestaan suurkaupungin sykkeessä. Kun perhe kasvoi, suunnitelmat muuttuivat. Tiiviimpi yhteys Madeleinen lapsuudenperheeseen alkoi tuntua tärkeämmältä kuin yksityisyys. Madeleine, Chris ja Leonore muuttivatkin joksikin aikaa Tukholmaan.

Prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häitä edelliskesänä seuranneet miljoonat tv-katsojat ihastelivat Madeleinen hehkeää olemusta ja komeaa vauvavatsaa. Myös prinsessa Leonoren keikistely ja kiemurtelu kirkossa herättivät ihastusta. Pikkuveljensä kastetilaisuudessa Leonore hurmasi jälleen kiikuttamalla itkevälle vauvalle tutin.

Nykyään nelihenkinen perhe asuu Lontoossa, jossa Chrisin työpaikka sijaitsee. Chris on sanonut, että perheen täytyy saada olla yhdessä ja että hänestä olisi kauheaa mennä töiden jälkeen yksin hotelliin nukkumaan. Lontoossa he ovat lisäksi lähempänä Ruotsin kuninkaallista perhettä kuin aiemmassa kotikaupungissaan New Yorkissa.

Madeleine asuu todennäköisesti jatkossakin useammassa maassa. Hän tarvitsee säännöllistä hengähdysaikaa julkisuuden valokeilassa paistattelulle, varsinkin kun lapset tekevät perheestä entistä kiinnostavamman suuren yleisön ja median silmissä. Hän halunnee suojella lapsiaan liialta julkisuudelta ja toivoo, että he saavat elää mahdollisimman rauhallista arkea – juuri sellaista, jota hän itse sai kuningasperheen kuopuksena viettää.

Madeleinen perhe asuu nykyään Lontoossa, mutta käy usein Chrisin kotikonnuilla New Yorkissa.

Madde katkaisi siivet erohuhuilta

Pari vuotta sitten julkisuudessa ihmeteltiin, miksi Madeleine juhli Ruotsin kansallispäivää ilman puolisoaan. Kun koko lähisuku asettui viralliseen potrettiin kansallispuvuissaan, vain Madeleinen aviomies puuttui. Kriittisimmät moittivat Chrisiä siitä, että hän ei ota osaa kuninkaallisiin velvollisuuksiin yhtä ahkerasti kuin kruununprinsessan puoliso Daniel.

Jotkut näkivät Chrisin poissaolon merkkinä pariskunnan välien viilenemisestä. Mutta vain pari päivää kansallispäivän jälkeen Madeleine kuittasi epäluulot turhiksi. Hän julkaisi omalla Facebook-sivullaan romanttisen kuvan kaksivuotishääpäivän kunniaksi. Hän kirjoitti, että viimeiset kaksi vuotta ovat olleet upeita ja että pari odottaa jännityksellä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Ruotsalaisten silmissä etäiseksi jäänyt Chris on perustellut poissaolojaan kuningasperheen edustustilaisuuksista – kohteliaasti mutta päättäväisesti – työkiireillä. Samaan hengenvetoon hän on korostanut, että kuningasperhe on ottanut hänet ystävällisesti vastaan.

Kun Victoria ja Daniel saivat viime keväänä toisen lapsen, prinssi Oscarin, moni huokaisi helpotuksesta. Tulevan hallitsijaparin vauvauutisia oli ehditty jo odottaa. Myös Madeleine saattoi huoahtaa. Lehdistön ja kansan huomio siirtyi vuorostaan uuteen tulokkaaseen, kruununperimysjärjestyksessä kolmanteen – ja sopivan etäälle Madeleinen omasta perheestä.

Madeleine on nyt saanut toivomansa: sitoutuneen miehen, kaksi lasta ja mielekkäät edustustehtävät. Lisäksi hän on onnistunut tasapainoilemaan kuninkaallisten velvollisuuksien ja oman vapaudenkaipuunsa välillä. Bileprinsessan tarina sai sittenkin onnellisen lopun.

Juttu on julkaistu Eevan numerossa 12/2015. Nettiversiota on päivitetty.

Kommentoi +