
Kuusi vuotta sitten prinsessa Christina sairasti rintasyövän. Hän kertoi asiasta vasta jälkikäteen, kolmen leikkauksen, sytostaatti- ja sädehoitojen päätyttyä. Halusi kertoa rohkaistakseen saman kokeneita ja kiittääkseen ruotsalaisen syöpähoidon tasoa ja tehoa.
Kun tieto toisesta taistelusta julkaistiin, Christinan, 73, hössö isosisko prinsessa Birgitta, 79, – ainoa perheenjäsen joka auliisti kommentoi kaikkea golfinpeluun ja auringonoton keskeltä Mallorcalta – sanoi tietäneensä sisaren taudista jo pitkään. Tuskinpa, sillä leukemia todettiin vastikään. Ehkä sisko muisteli vuoden 2010 tapahtumia.
Siskoista läheisin
Christina, rouva Magnuson, on Haga-prinsessojen kvartetin nuorimmainen, reippain, modernein, se harmaatukkainen ja tyylikäs, joka edustaa, ahertaa ja näkyy kuningashuoneen juhlissa ja arjessa rinnallaan leppoisa Tord Magnuson alias Tosse, liikemies, nykyään titteliltään kunniakonsuli.
Ikäerot sisarussarjassa olivat sellaiset, että Carl Gustaf ja Christina varttuivat yhdessä. Kun vanha kuningas Kustaa VI Aadolf kuoli syyskuussa 1973, Christina asettui 27-vuotiaan pikkuveljen tueksi, mietti tämän kanssa vaalilausetta – koko hallitsijakauden leimaavaa mottoa – kannusti, keskusteli. Kaarle Kustaa on muistellut niitä pitkiä kävelylenkkejä Drottningholmin linnan puistossa, jolloin hän tuskaili, että tehtävä on mahdoton, ei hän pärjää, ja isosisko vierellä sanoi, että totta kai pärjäät – ole vain oma itsesi.
Viisilapsisen perheen kahden nuorimmaisen kohtalot kietoutuivat toisiinsa. Kevättalvella 1973 prinsessa Christina meni isoisänsä, vanhan kuninkaan luokse pyytämään lupaa avioitua Tord Magnusonin kanssa. Nuoret olivat tutustuneet jo vuonna 1961, prinsessan 30-vuotispäivä läheni ja hän halusi perustaa perheen. 90-vuotias kuningas sanoi, ettei hänelle ole mitään sulhasehdokasta vastaan, mutta ei kruununprinssi Carl Gustafia voi jättää yksin linnaan asumaan ja selviytymään tulevasta, koska todennäköistä on, että muutos koittaa pian. Vanha kuningas eli vielä muutaman kuukauden.
Keväällä 1974 pikkuveli antoi sisarelle luvan kihlautua. Häät vietettiin koreana hellepäivänä kesäkuussa 1974. Ruotsalaiset heittäytyivät suinpäin iloon siitä, että seuraava sukupolvi jatkaa elämää, tulee hyviä uutisia. Olin häistä raportoimassa, väki velloi kaduilla, aurinko paahtoi, kaikki oli kaunista ja koreaa, hääpari hehkui onnea. Kaarle Kustaan riemu-uutinen oli jo kypsymässä: hän kihlasi neiti Silvia Sommerlathin keväällä 1976, häiden aika oli kesäkuussa.
Kaarle Kustaan ja Silvian häiden aikaan prinsessa Christina oli jo ehtinyt äidiksi. Esikoispoika Gustaf syntyi kesällä 1975, Oscar kesällä 1977 ja poikatrion nuorimmainen Victor syksyllä 1980. Kuningasperheen kaksi tytärtä ja poika sekä Magnusonien pojat viettivät lapsina paljon aikaa yhdessä. Joulua juhlittiin aina serkuskatraan voimin Drottningholmissa.
Kaveruus näkyy yhä: Oscar Magnuson on Victorian Oscar-pojan kummi, Carl Philip ja Sofia halusivat Alexanderin kummiksi Victorin ja Gustaf Magnuson on Madeleinen Niclas-pojan kummi. Victoria puolestaan on Gustafin esikoisen, parivuotiaan Désirée-tyttären kummitäti.
Magnusonien pojat ovat isokasvuisia, parrakkaita, punaposkisia, pontevia liikemiehiä. Lapsia heillä on yhteensä viisi.
Seuraava sukupolvi etulinjassa
Kuningas Kaarle Kustaa menetti isänsä yhdeksänkuisena, äiti prinsessa Sibylla kuoli syöpään vuonna 1972, eikä hän ehtinyt nähdä poikaansa monarkkina. Rakkaan Bertil-sedän, isättömän veljenpojan kasvattajan ja turvan kuolemasta on kohta 20 vuotta, prinsessa Lilian menehtyi kolme vuotta sitten.
Seuraavan sukupolven suru-uutisia ei vielä ole juuri tullut. Kaarle Kustaan vanhimmat isosiskot Margaretha ja Birgitta ovat jääneet leskiksi. Kumpikaan ei asunut Ruotsissa eivätkä langot olleet Kaarle Kustaalle erityisen läheisiä.
Kuningatar Silvian veljistä nuorin ja läheisin Jörg Sommerlath menehtyi kurkkusyöpään kymmenen vuotta sitten. Tyttäret olivat teini-ikäisiä ja kysyivät suruissaan neuvoa Kaarle Kustaalta. Tämä on kertonut, että kerrankin hän oli aika sanaton, tohti vain sanoa, että yrittäkää muistaa isänne sellaisena kuin hän oli ennen, vahvana ja energisenä.
Kruununprinsessa Victoria on toiminut aktiivisesti syöpäjärjestöissä, osallistunut nimenomaan rintasyöpäkampanjoihin – ehkä juuri Christina-tädin sairastumisen takia. Prinssi Daniel, joka pitää prinsessa Christinasta kovasti, on ainoa kuningasperheen jäsen, joka on tämän tuoretta sairastumista kommentoinut. Hän sanoi heidän kaikkien olevan suruissaan, toivovan parasta, pitävän peukkuja pystyssä – kun ei muutakaan voi.
Se sisältää ajatuksen siitä, että kunpa prinsessa Christina voisi jonkin ajan kuluttua lausua samat ruotsalaista syöpähoitoa ylistävät sanat kuin kuusi vuotta sitten.