Prinsessa Birgitta – 80 vuotta Ruotsin väripilkkuna
Ihmiset
Prinsessa Birgitta – 80 vuotta Ruotsin väripilkkuna
Jokaisella suvulla ja kaikissa perhejuhlissa pitäisi olla oma prinsessa Birgittansa. Ainutlaatuinen, vähän hörhö, muuttumaton.
Teksti

Julkaistu 3.2.2017
Eeva

He saapuvat nykyään Ruotsin hovin juhliin usein rintamana. Vähän pönäkkä prinsessa Margaretha, rouva Ambler, siskossarjan vanhin ja leski vuodesta 2008. Tyylikäs prinsessa Désirée, tytärkvartetin toiseksi nuorin, vapaaherratar Silfverschiöld, kartanonrouva Länsi-Götanmaalta. Vapaaherra Niclas Silfverschiöld, 83, näkyy juhlissa harvakseltaan.

Prinsessat Birgitta and Desiree osallistuivat kuningar Kaarle Kustaan 70-vuotisjuhliin huhtikuussa. Kuva: MVphotos.

Rivistön keskimmäisenä kulkee yleensä prinsessa Birgitta, pitkä, hoikka ja ikipaahtunut, villi otsatukka, turkiksia, lepattavaa hippivaatetta. Ei siis mitään tarvetta pukeutua ikänsä mukaisesti. Hän jäi leskeksi maaliskuussa 2016, mutta avioliitto saksalaisen prinssi Johann Hohenzollern-Sigmaringenin kanssa päättyi käytännössä jo 12 vuotta aiemmin, kun Birgitta jäi asumaan Mallorcalle ja prinssi muutti kotiin Müncheniin.

Prinsessa Christina saapuu iloisesti hymyillen aviopuolisonsa Tord alias Tosse Magnusonin kanssa. Christina on kuningasperheelle läheisin, hän on aina asunut Tukholmassa ja tehnyt paljon töitä prinsessana. Hänen kolme poikaansa ovat Kaarle Kustaan ja Silvian lapsitriolle arkipäivän rakkaita serkkuja.

Kemuissa prinsessa Birgitalla on aina näyttävimmät korut ja komein tiara, joka on lainattu kuninkaallisesta aarrekammiosta. Birgitta on ainoa, joka avioitui tasavertaisesti prinssin kanssa ja säilytti prinsessan asemansa. Kuninkaan siskoista hän on ainoa, joka luetaan hovin jäseneksi.

Prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin kesähäissä (2015) Birgitta hätkähdytti turkiksilla ja vaaleanpunaisella housupuvulla. Kuva: MVphotos.

Erilaiset sisarukset

Tammikuun 19. päivänä Birgitta Ingeborg Alice täytti 80 vuotta. Pikkuveli järjesti kohtuukokoiset juhlat Drottningholmin linnassa. Mukana olivat Birgitan kolme lasta, viisi lastenlasta, Kaarle Kustaan perheestä kaikki, jotka eivät olleet töissä muilla mailla, Lill Lindfors ja Lill-Babs, siskot Margaretha ja Désirée – ja kaikkien suureksi iloksi myös prinsessa Christina.

Akuuttiin leukemiaan sairastunut Christina on pysytellyt koko syksyn eristyksissä, mutta isonsiskon juhlissa hän näytti aivan entiseltään, harmaat kiharat tutusti sojossa ja Tosse käsikynkässä.

Läheisimmäksi sisaruksistaan Birgitta on aina maininnut Désiréen. Heillä on ikäeroa puolisentoista vuotta, ja he kasvoivat kimpassa kuin kaksoset.  Lapsena Birgitta oli laiskanpuoleinen, eikä viitsinyt kävellä, vaan tunki itsensä rattaisiin samaan kyytiin pikkusiskon kanssa. Myöhemmin Birgitasta kasvoi urheiluhullu, golfkentällä Mallorcan-kotinsa vierellä hän tarpoo päivittäin kolme neljä tuntia.

Désirée hankki asunnon Birgitan alakerrasta, muttei ole kovin innostunut eteläisestä elämästä. Hänen lapsensa sen sijaan viihtyvät saarella hyvin.

Saavuttamaton rakkaus

Margarethan ja Birgitan elämänkaaret ovat tietyiltä osin kulkeneet ihmeen samantyyppisesti. Margaretha rakastui nuorena sopimattomasti, skottiaristokraatti Robin Douglas-Homeen, joka oli hienon suvun musta lammas, jazzpianisti. Vanha kuningas ja prinsessa Sibylla kielsivät nuoria seurustelemasta. Bisnesmies John Ambler kelpasi paremmin.

Robin Doulgas-Homen suurin julkisuus koitti Englannin prinsessa Margaretan poikaystävänä. Prinsessa oli naimisissa, ja vaikka liitto olikin jo karilla, avioeroon ei tullut lupaa. Robin kärsi kroonisesta depressiosta ja teki itsemurhan 36-vuotiaana vuonna 1968. Margaretha ja John Ambler pysyivät naimisissa, mutta muuttivat erilleen jo vuonna 1996.

Samoin tekivät Hans Hohenzollern-Sigmaringen ja prinsessa Birgitta, vaikka prinssillä oli uusi elämänkumppani Münchenissä.

Birgitan suuri nuoruudenrakkaus oli Sven Tumba. Urheilun superlahjakkuus, jääkiekkoilijana yhä ylittämätön menestyjä – olympiamitalisti ja kolminkertainen maailmanmestari, mutta myös maajoukkuetason jalkapalloilija ja golf-pelaaja.

Tumba oli komea, reilun miehen perikuva, mutta ei kelvannut hoville. Hän ehti viedä prinsessa Birgitan urheilun maailmaan, josta liikunnallisesti lahjakas prinsessa syttyi. Tumba menehtyi 80-vuotiaana vuonna 2011.

Golf ehti viedä prinsessa Birgitan. Hänen handicapinsa ei ole aivan loistava, vain 21. Seuraava haaste on yrittää päihittää suvun sporttimestari, prinssi Daniel, joka on luvannut vastata vaimonsa tädin haasteeseen Mallorcalle.

Birgitta avioitui saksalaisen prinssin, Johan George of Hohenzollernin kanssa, mutta piti suurimpana rakkautenaan Sven Tumbaa. Komeaa urheilijaa Ruotsin hovi ei koskaan hyväksynyt Birgittan kumppaniksi. Kuva: MVphotos.

Oudot bisnekset ja ärhäkät kommentit

Välillä Birgitta on heittäytynyt kummiin bisneshankkeisiin. Hän muun muassa kauppasi terveysvaikutteisia magneettirannekkeita ja rakensi markkinoinnin oman kuninkaallisen taustansa varaan. Pikkuveljen, kuningas Kaarle Kustaan oli kiellettävä tämä.

Hän myös ärähtää innolla hovin nykyisestä lepsuiluista, esimerkiksi siitä, miten kaikenmaailman ihmisistä tehdään prinsessoja – kuten prinssi Carl Philipin Sofiasta. Birgitan mielestä jokin vähäisempikin titteli olisi riittänyt, herttuatar vaikka.

Birgitta on antanut avoimesti ja usein haastatteluja ja Ruotsin hoviin liittyviä lausuntoja – hän ehti ensimmäisenä kommentoida prinsessa Christinan syöpääkin. Désirée on saattanut antaa yhden haastattelun parissakymmenessä vuodessa, ujo Margaretha ei sitäkään. Prinsessa Christina on ollut tavattavissa hyväntekeväisyyshankkeistaan ja usein myös suvun linnojen ja muun omaisuuden korjaussuunnitelmista – aktiivisen asemansa ja pikkuveljen valtuutusten mukaan.

Birgitan lapset ovat 50–54 -vuotiaita. Prinssi Carl Christianilla, prinsessa Désiréellä ja prinssi Hubertuksella on yhteensä viisi lasta. Nuorimmainen Vivianne on vasta 7-vuotias. Hänet Hubertus ja puolisonsa Uta Maria adoptoivat, kun heidän vammaisena syntynyt poikansa oli kuollut muutaman päivän ikäisenä.

Mieluummin rusinana kuin pullana

80-vuotias Birgitta on kertonut nauttivansa elämästään Mallorcalla. Kuva: MVphotos.

Birgitta menetti oman isänsä kymmenvuotiaana lento-onnettomuudessa. Prinsessa Sibylla kävi sanomassa viidelle lapselleen, että teidän isänne on kuollut, eikä isästä sen koommin enää keskusteltu. Se oli nuoren lesken tapa yrittää selvitä tilanteesta, mutta myös Kaarle Kustaa on myöhemmin puhunut samaa kuin Birgitta: lapsia kohtaan se oli väärin. Iso suru jäi käsittelemättä.

Svensk Damtidning -lehti kävi Mallorcalla haastattelemassa prinsessa Birgittaa tämän 80-vuotispäivien alla. Nuori naistoimittaja ihastui muodikkaaseen ja reippaaseen prinsessaan, joka puheli välittömiä ikävästä avioliitostaan, urheiluinnostaan ja aktiivisesta elämästään etelän lämmössä. Siellä ovat ystävät, ikuinen kesä ja valo, paljon onnea ja hyvää kuntoa – eikä 80 kuulosta hänestä yhtään pahalta.

Lopputulemaksi kaikesta edellä kerrotusta päädyin tähän: prinsessa Birgitta viihtyy mieluummin rusinana kuin pullana.

Lue lisää postauksia Ruotsin hovista:

Kommentoi +