Näin saat ideasi läpi töissä ja teet kiinnostavia Powerpoint-esityksiä − luova johtaja jakaa parhaat vinkkinsä
Työelämä
Näin saat ideasi läpi töissä ja teet kiinnostavia Powerpoint-esityksiä − luova johtaja jakaa parhaat vinkkinsä
Teetkö töissä paljon Powerpoint-esityksiä ja pitchaat ideoitasi muille? Luova johtaja Liisa Mayow neuvoo.
Teksti
|
Kuvat
Julkaistu 9.5.2023
Trendi

1. Miten myyn ideani muille, eli teen hyvän pitchauksen?

Liisa Mayow, luova johtaja, Kaskas Media

”Klassisen pitchauksen rakenne on ongelma ja ratkaisu.

Selitä ensin, miksi ehdottamallesi asialle tai idealle on tarve. Sitten kerro ideastasi ja vakuuta muut siitä. Kerro, mitä haluat seuraavaksi tapahtuvan. Jos et vielä tiedä, mitä haluat tapahtuvan, voit kertoa vision: minkälainen tulevaisuus on, kun tämä ratkaisu on käytössä.

Hyvä pitchaus herättää halun kysyä lisää. Huonon pitchauksen jälkeen kukaan ei oikein ymmärrä, mitä yritit heille myydä, eikä se herätä reaktioita tai tunteita.

Jos haluat onnistua pitchauksessa, treenaa. Lue sitä ääneen. Testaa sitä mieluiten kuulijoilla, jotka ymmärtävät aiheesta vähemmän kuin tuleva yleisösi.”

2. Miten teen kiinnostavan ja kauniin Powerpoint-esityksen?

”Ennen kuin alat tehdä Powerpoint-esitystä, mieti, mitä esityksen ansiosta tai pohjalta pitäisi tapahtua. Mieti myös, keitä yleisösi on.

Jos kalvoissa ja puheessasi on ihan eri asiaa, esitystä on vaikea lukea ja kuunnella yhtä aikaa. Se, mitä puhut on pääasia, kalvot tukevat esitystäsi.

Laita vain yksi pääpointti yhdelle kalvolle. Mieti jokaisen kalvon kohdalla, mikä yksi viesti sen pitää viedä perille. Viesti voi olla vaikka yhdessä sitaatissa tai yhdessä kuvassa. Esityksen kannalta on parempi, että asiat pilkotaan useammalle kalvolle. Tämä tuskin pidentää esityksen kestoa, vaan rytmittää sitä paremmin.

Pyri loogisuuteen, eli esittämään samantyyppiset asiat samalla tavalla – ei niin, että samantyyppiset asiat ovat yhdellä kalvolla sarakkeissa ja toisella ranskalaisilla viivoilla.

Jos on olo, ettei osaa tehdä kaunista jälkeä, kannattaa pyrkiä tekemään yksinkertaista jälkeä. Pidä tavaran määrä aisoissa, anna asioille tilaa ja happea. Käytä 1–2 fonttia ja 1–2 tehosteväriä läpi esityksen.

Monen pitäisi petrata saavutettavuudessa. Riittävä fonttikoko ja kontrasti ovat yhdenvertaisuuskysymyksiä.

Suosittelen kuvien käyttöä. Niiden tekijänoikeuksissa kannattaa olla tarkkana, etenkin kun esityksiä nykyään tallennetaan ja jaetaan. Turvallisinta on käyttää kuvaa, jonka kuvaajalta olet saanut käyttöön luvan, itse otettua kuvaa tai kuvapankkikuvaa, jolla on CC-lisenssi.”

Juttu on julkaistu Trendissä 03/2022.

Kommentoi +