Pitäisikö kuukautisten takia saada vapaata töistä? Ensisijaisesti pitää keskittyä kivun hoitoon, sanoo Tiedenaisten Jemiina Kemppainen
Kuukautiset
Pitäisikö kuukautisten takia saada vapaata töistä? Ensisijaisesti pitää keskittyä kivun hoitoon, sanoo Tiedenaisten Jemiina Kemppainen
Moni menee töihin kovissa kuukautiskivuissa – ja se on uhka työturvallisuudelle, sanoo fysioterapeutti, Tiedenaisten perustaja Jemiina Kemppainen. Erityinen kuukautisvapaa on hänestä kuitenkin kyseenalainen asia.
Teksti

Kuvat
,

Julkaistu 17.2.2023
Trendi

”JÄTTÄISITKÖ HAKEMATTA APUA, jos et saisi nukuttua migreenin tai selkäkivun takia? Moni ei hae apua, jos kyseessä ovat kuukautiskivut. Niitä vähätellään yhä, ja moni sinnittelee turhaan.

Espanjassa tutkittiin hoitotyön opiskelijoita ja sitä, miten kuukautiskipu vaikuttaa heidän elämäänsä. Huomattiin presenteismi-ilmiö eli se, että töihin mennään sairaana tai puolikuntoisena. 63 prosenttia sairauspoissaoloista ja jopa 93 prosenttia presenteismistä johtui menkkakivuista. Sillä on todettu olevan heikentävä vaikutus hyvinvointiin.

”Moni jättää hakematta apua, koska hankalia kipuja on aiemmin vähätelty.”

KUUKAUTISIIN voi liittyä esimerkiksi alavatsa- ja selkäkipuja, kramppeja, pahoinvointia, päänsärkyä ja ripulia. Moni jättää hakematta apua, koska hankalia kipuja on aiemmin vähätelty. Jos on saanut kuulla, että sellaista se on kaikilla, ei ehkä tee mieli mennä lääkäriin uudestaan.

Kipu heikentää keskittymiskykyä. Sillä on iso vaikutus työtehoon, ja se on riski työturvallisuudelle. Siksi olisi tärkeää normalisoida avun hakemista. Turhia valittajia en ole vastaanotollani tavannut koskaan.

Moni ei esimerkiksi tiedä, että särkylääkettä kannattaa ottaa ajoissa, vaikka jo päivää ennen kuin kuukautisten pitäisi alkaa – silloin lääke tehoaa paremmin. Hormonaalisella lääkityksellä taas kuukautisista voi päästä kokonaan eroon. Kipuun pitäisi puuttua jo teini-iässä, ennen kuin se alkaa hallita elämää.

Kun voimakkaasta ja toistuvasta kivusta kärsii pitkään, keskushermosto herkistyy kivulle. Tilanne pahenee. Se ei johdu siitä, että olisi heikko tai kipukynnys matala – elimistö vain toimii niin. Siksi on tärkeää saada kipu hallintaan.

”Erillinen kuukautisvapaa voisi viestiä siitä, että menkat ovat aina hankala asia. Joillekin ne eivät ole, mutta joillekin ovat.”

JOISSAKIN MAISSA on käytössä kuukautisvapaa, eli kuukautisten takia voi saada vapaata töistä. Minusta se ei ole yksi­selitteisesti hyvä tai huono asia. Suomessa jo nyt täytyy saada sairauslomaa minkä tahansa kovan kivun, myös kuukautiskivun, takia. Erillinen kuukautisvapaa voisi viestiä siitä, että menkat ovat aina hankala asia. Joillekin ne eivät ole, mutta joillekin ovat.

Jos menkkakipu on toistuvaa, ratkaisu ei voi olla vain se, että ollaan pois töistä. Kipuja pitää hoitaa, sillä ei muusta elämästä voi ottaa vapaata.”

Jemiina Kemppainen on lantionpohjan toimintaan erikoistunut fysioterapeutti ja työskentelee Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Hän on myös Tiedenaiset-yhteisön perustajajäsen @tiedenaiset sekä Tiedenaiset Oy:n toimitusjohtaja.

Juttu on julkaistu Trendissä 1/2023.

Kommentoi +