KATSE KIINNITTYY ensin suurista ikkunoista näkyviin mäntyihin ja merimaisemaan. Sitten erilaisiin kameroihin ja linsseihin, joita lojuu ympäri taloa. Kiikarit on ripustettu aitiopaikalle terassin oven pieleen.
Työelämäprofessori, kirjailija ja yrittäjä Pauli Aalto-Setälä on valmiudessa. Hän on työelämässä ratkonut ja aiheuttanut lukuisia konflikteja ja ollut mukana tiukoissa neuvotteluissa. Myös kotona nopeus ja tarkkaavaisuus ovat valtteja, muuten merikotka ehtii kadota näkyvistä.
”Minusta on tullut täällä saaristossa aktiivinen valokuvaaja. Kuvaan etenkin lintuja, kameraan on tallentunut yli tuhat kuvaa merikotkista.”
SAARISTON LUONTO, MAISEMAT ja rauha saivat Paulin ja hänen vaimonsa luopumaan kolme vuotta sitten Helsingin keskustan kerrostaloasunnosta ja muuttamaan Naantalin Airismaalle. He olivat rakennuttaneet talon vapaa-ajan asunnoksi muutama vuosi aiemmin.
Paikka löytyi sattumalta. Aalto-Setälät olivat etsineet kymmenen vuotta mökkiä Turun seudulta, josta molemmat ovat kotoisin. Kun he kuulivat Turun Yliopistosäätiön myyvän tontteja Airismaalta, he lähtivät katsomaan saarta, jossa kumpikaan ei ollut aiemmin käynyt.
Talvipäivä oli harmaa ja sateinen ja tontti pelkkää erämaata: kalliota ja metsää.
”Seisoimme lumessa jalat jäässä. Sää ei ollut erityisen kaunis, mutta ihastuimme tontilta avautuvaan maisemaan. Tiesimme, että olemme löytäneet etsimämme.”
TALOSTA TULI KOTI hiljalleen. Aalto- Setälät huomasivat viettävänsä Airismaalla yhä enemmän aikaa ja kaipaavansa kaupungissa ollessaan luonnon keskelle.
”Tulimme riippuvaiseksi meren läheisyydestä. Koti on meille rauhan ja turvan paikka. Täällä on hyvä olla, ladata akkuja ja työskennellä.”
Makuuhuoneen sisustus jatkaa muun kodin vaaleaa ja harmonista tyyliä, jossa korostuvat luonnonmateriaalit.
Muutto maalle tarkoitti isoa muutosta. Raitiovaunujen ja hälytysajoneuvojen äänet vaihtuivat täydelliseen hiljaisuuteen. Etäisyydet kasvoivat ja palvelut vähenivät.
Työyhteisöjen kehittäjänä Pauli on huomannut, että etäisyys on ongelma. Mitä kauempana ihmiset ovat fyysisesti toisistaan, sitä helpommin he erkaantuvat toisistaan. Samanlaista vaikutusta ei ole ollut havaittavissa maalle muutossa.
”Meille pääsee helposti ja täältä pääsee kätevästi muualle. Olemme kutsuneet paljon ihmisiä kotiimme, ja viime kesänä nuorimman poikamme häitä vietettiin kotikallioilla.”
ARKKITEHTI SUUNNITTELI talon ympärivuotiseen asumiseen. Toiveena oli ekologinen ja hengittävä hirsitalo, jonka suurista ikkunoista voi ihailla maisemaa ja aamuaurinkoa.
125-neliöisessä talossa on avokeittiö, ruokailutila ja olohuone, makuuhuone, kaksi vierashuonetta, pesutilat ja sauna.
Sisustus on skandinaavinen ja sopusoinnussa ympäröivän luonnon kanssa. Suurin katseenvangitsija on ikkunoista avautuva maisema.
”Suosikkihetkeni on talvisumu, kun meri taistelee jäätä vastaan ja huurruttaa havunneulaset. Se kestää vain muutaman tunnin tai päivän, mutta silloin maisema on kuin suoraan Frozen-elokuvasta.”
Kodin värimaailma on harmoninen yhdistelmä puuta sekä vaaleita kalusteita ja tekstiilejä. Vaihtelua tuovat kirjat, taulut, taide- esineet ja matkamuistot maailmalta.
KOTI SAARESSA on kasvattanut halua suojella luontoa. Osa viiden hehtaarin tontista on suojelualuetta.
Oman veneen rikkoutuminen sai Paulin kouluttautumaan meripelastajaksi. Hän on myös mukana Baltic Sea Action Group -säätiössä, joka tekee työtä Itämeren pelastamiseksi.
”Saaristossa on hyvä olla koulutettu meripelastaja ja osata auttaa muita.”
Pauli aikoo ryhtyä kalastajaksi.
”On häpeällistä asua saaristossa, jos ei ole pakastin täynnä kalaa. Vakaa aikomukseni on aloittaa verkkokalastus.”
Läheinen Rymättylä oli aikanaan vilkas kalastajakeskittymä. Nyt ammattikalastus on hiipunut, kalaa ei nouse entiseen tapaan.
”Tein vuosia sitten uutisten loppukevennyksen Röölään saapuvista norjalaisista sillilaivoista. En aavistanut, että tästä paikasta tulisi joskus minulle jotain muuta kuin loppukevennys.”
Juttu on julkaistu Eevassa 01/2023