Paula Norosen kirjasuosikit: ”Eeva Tikan runot saivat nauttimaan runoudesta”
Kulttuuri
Paula Norosen kirjasuosikit: ”Eeva Tikan runot saivat nauttimaan runoudesta”
Paula Noronen on antanut monelle klassikolle uuden mahdollisuuden. Poimi kirjailijan suositukset omaan lukulistaasi.
Teksti

Kuvat

27.10.2022
 |
Eeva

Kirjailija Paula Noronen tunnetaan muun muassa Supermarsu-lastenkirjasarjastaan sekä aikuisille suunnatuista Tarja Kulho -kirjoista. Supermarsu palaa tulevaisuuteen -kirjan pohjalta on tehty elokuva Supermarsu 2, joka sai ensi-iltansa lokakuussa 2022.

Jos Paula olisi jonkin kirjan päähenkilö, hän olisi Peppi Pitkätossu.

Mikä kirja sai sinut kyynelehtimään?

”En muista koskaan ihan fyysisesti kyynelehtineeni, mutta surua ja ahdistusta olen kokenut. Esimerkiksi kun luin Lionel Shriverin kirjan Poikani Kevin. Omat lapseni olivat silloin pieniä.

Sittemmin en ole kirjaa lukenut, mutta voisi palata siihen. Kun kirja herättää voimakkaita tunteita, jään usein miettimään, mitä minulta jäi siitä huomaamatta.”

Minkä kirjan ottaisit autiolle saarelle?

”Jos sieltä ei pääsisi enää ollenkaan pois, voisin harkita jopa Raamattua – en uskonnollisista syistä, vaan sen runsaan tarinallisuuden vuoksi. Ehkä kuitenkin päätyisin teokseen, joka esittelisi ”sata tapaa päästä pois autiolta saarelta ilman sen suurempia ponnisteluja”.”

Minkä kirjan päähenkilö haluaisit olla?

”Peppi Pitkätossu. Hänen elämässään on vapautta, anarkiaa ja turvaa – hän kun on maailman vahvin. Onhan hänellä myös määräämätön summa rahaa – iskällä on varmaan huono omatunto – kivat kaverit apina ja hevonen ja Tommi ja Annika. Hän elää omassa maailmassaan omilla säännöillään. Ja vielä pukeutuukin kuten haluaa.

Pepissä on supervoimaa, samoin minun Supermarsu-kirjojeni Emilia voi ottaa käyttöönsä supervoiman. Kun teen koulu- ja kirjastovierailuja, lapset usein kertovat, että he haluaisivat osata lentää tai teleportata.”

Mikä kirja kaikkien pitäisi lukea?

”Mahdotonta valita yksi kirja. Sen sijaan suosittelen kaikille ylipäänsä tarinoiden kokemista lukien tai äänikirjaa kuunnellen.”

Mihin klassikkoon petyit?

”Jos olen uudestaan jaksanut tarttua johonkin etäiseksi jääneeseen klassikkoon, en ole koskaan pettynyt. Viimeksi näin kävi, kun luin Camus`n Sivullisen. Toinen lukukerta kouraisi todella syvältä.

Aiemmin en ole välittänyt runoista, mutta nyt nautin Eeva Tikan hienoista havainnoista luonnosta ja ihmisyyden eri vivahteista.”

Kenet kirjailijan haluaisit tavata?

”Kun suuresti ihailen jonkun työtä, pelkään, että tapaaminen rikkoisi kirjojen tai kirjoittajan persoonan synnyttämän magian.

Tapaisin kyllä mielelläni heitä, jotka ovat saaneet omat lapseni tarttumaan kirjaan, koska haluaisin kiittää heitä. Esimerkiksi Sinikka ja Tiina Nopolalla on tässä ollut vahva rooli, samoin Neropatin päiväkirja -sarjan kirjoittajalla Jeff Kinneyllä.

Omasta puolestani olisi ollut kiva sanoa Tove Janssonille: ”Vitsi, sä olet ollut cool muija.” Hän ja kaikki muutkin meitä ravistelleet rajojen rikkojat ja omaa ääntään kuunnelleet kirjailijat olisivat oman juttunsa aihe.”

Paula Noronen

  • Kirjailija, käsikirjoittaja ja radio- sekä tv-esiintyjä. Kirjoittaa sekä lapsille että aikuisille.
  • Tunnetaan muun muassa Supermarsu-lastenkirjasarjastaan sekä aikuisille suunnatuista Tarja Kulho -kirjoista.
  • Supermarsu palaa tulevaisuuteen -kirjan pohjalta on tehty elokuva Supermarsu 2, joka sai ensi-iltansa lokakuussa 2022.

Lyhyempi versio artikkelista on ilmestynyt Eevassa 11/22.

Kommentoi +