Tulisiko sinustakin kirppishai? Käy ostoksilla väärään aikaan ja muut loistovinkit
Tyyli
Tulisiko sinustakin kirppishai? Käy ostoksilla väärään aikaan ja muut loistovinkit
Etkö koskaan löydä mitään kirpputorilta? Korjaa tilanne näillä viidellä täsmävinkillä. Katso myös, millä tuotteilla saat käytetyistä vaatteista ja asusteista kuin uusia!
Teksti

Kuvat
,

26.5.2020
 |
Kauneus ja Terveys

Aika on todellakin kypsä sille, ettei kirpputoriostoksia enää pidetä vähävaraisuuden merkkinä vaan tiedostavana toimintana. Kirpputorilta hankituista vaatteista ei nykyään edes näe, että ne on ostettu käytettyinä. Kulutushysterian jälkimainingeissa yhä useampi kirppislöytö on kunnoltaan lähes tai täysin uudenveroinen.

Mutta mikä auttaa, jos kirpputorilta ei tahdo ikinä löytää mitään käyttökelpoista saati sitä, mitä tarvitsee?

1. Etsi klassikoita ja laatua, muista myös kengät

Kirpputoreilta kannattaa etsiä etenkin laadukkaista materiaaleista valmistettuja ajattomia vaatteita, kenkiä ja asusteita. Luonnonkuidut kestävät käyttöä pidempään ja ovat kelpo kunnossa vielä toisellakin kierroksella.

Esimerkiksi kašmirvillapuseron tai nahkahameen voi löytää käytettynä huomattavasti edullisemmin kuin uutena. Jos nahkaa tai villaa on kohdeltu edes kohtuullisen hyvin, se on yhä käyttökelpoisessa kunnossa tai helposti huollettavissa sellaiseksi.

Laukut ja kengät ovat varteenotettavia hankintoja, etenkin jos pitää merkkituotteista. Väite, ettei kenkiä kannata ostaa käytettyinä, ei pidä paikkaansa. Kunto ratkaisee! Linttaan astuttuja tai puhki kuluneita ei kannata viedä kotiin, uudenveroiset kyllä.

Jos taloudessa on kasvuikäisiä lapsia, kirpputorit voivat olla todellinen aarreaitta ja säästää tukun rahaa. Varsinkaan pienten lasten vaatteet ja kengät ehtivät harvoin kulua kasvun tahdissa, joten ne ovat hyvässä kunnossa.

2. Mene apajille väärään aikaan

Perinteisten ja itsepalveluperiaatteella toimivien kirpputorien lisäksi kannattaa tutustua verkossa toimiviin versioihin. Niitä ovat muun muassa Emmy ja Rekki sekä Tori ja Vestiaire, joista on tarjolla myös kätevät kännykkäsovellukset. Kauppapaikkasovellus Zadaa ladataan sekin puhelimeen.

Jos etsit jotain tiettyä, käy kirppissivustolla useana iltana viikossa. Sen oikean tuotteen löytäminen voi viedä aikaa, mutta vaivannäkö palkitsee. Täsmähaut helpottavat urakkaa. Tee aina sama haku ja rajaa se tarkasti. Se säästää aikaa: kun palvelussa käy usein, listalta näkee nopeasti, mikä on uutta.

Ennakointi kannattaa, joten ole liikkeellä ”väärään aikaan”. Untuvatakin voi ostaa keskellä hellekesää, jolloin myyjäkin saattaa hinnoitella sen alitajuisesti alakanttiin. Luksusmerkin sandaalit taas voi saada todella halvalla joulukuussa, kun kysyntä on pientä.

Hyvä keino pyrkiä karsimaan uuden ostamista on mennä kivijalkakauppaan kirpputorisivuston kautta. Kun etsit seuraavan kerran jotain tiettyä, tarkista ensin, löytyisikö sellainen hyvässä käytetyssä kunnossa verkko tai itsepalvelukirpputorilta. Aika usein nimittäin löytyy.

3. Tee lista ja budjetti, jotta voit olla nopea

Kirpputorillakin voi iskeä vauhtisokeus, joten laadi ennakkoon lista vaatteista tai asusteista, joita oikeasti tarvitset tai joista unelmoit. Jos ostat netistä, sovita listan vaatteita ja kenkiä kivijalkakaupassa etukäteen. Näin tiedät sopivan koon ja vältyt hukkaostoksilta.

Mieti myös budjettisi ja aseta ostoksille mielessäsi hintarajat. Mitä olet valmis maksamaan mistäkin? Joskus kannattaa myös tinkiä tyylikkäästi.

Kun bongaat nettikirppiksellä kauniin vaatteen joltain myyjältä, tutki myös hänen muut tuotteensa. Jos teillä on samanlainen maku, voit tehdä monta hyvää ostosta.

Toimi nopeasti. Jos teet upean löydön netistä tai kirpputorilta, laita viestiä tai tarraa kiinni heti. Kun kyseessä on hyvä tuote, nopeat syövät hitaat.

4. Osta vain aitoa

Varmista merkkituotteiden aitous, koska feikkiteollisuutta ei kannata tukea. Tee salapoliisityötä. Kysy myyjältä kuittia, aitoustodistusta tai esimerkiksi, mistä tämä on ostanut tuotteen ja milloin. Netin hakukoneiden avulla voi perehtyä muun muassa luksuslaukkujen tikkauksiin, sarjanumeroiden sijaintiin ja merkkikorkokenkien punaisen pohjan oikeaan sävyyn. Hyvä hakusanayhdistelmä on: brändin nimi spot counterfeit/fake.

5. Korjaa, pese tai pakasta

Yllättävän moni myy kirpputorilla likaisia vaatteita – ja yhtä yllättäen tahrat on usein helppo poistaa peruspesussa tai viimeistään tahranpoistoaineella. Parhaimmillaan puutteellinen kunto on huomioitu hinnassakin.

Muuten hyväkuntoisia vaatteita, kenkiä tai laukkuja ei siis välttämättä kannata hylätä pikku lian tai vian vuoksi. Tee silti realistinen kustannusarvio. Laske, paljonko laukulle tulee hintaa, jos liimaat sen itse tai viet suutariin.

Tutki aina pesulappu: kestäähän vaate vesipesua? Toisaalta esimerkiksi silkki- tai villavaatteen voi usein pestä käsin tai villan- tai hienopesuohjelmassa, vaikka pesulappu väittäisi muuta. Kenkien puhdistus on yleensä yksinkertaisempaa – mutta joskus työlästä.

Kovin likainen, haiseva tai risa vaate kannattaa tietenkin jättää ostamatta, ja toisia ällöttää jo pelkkä ajatus. Toisille osa kirppisshoppailun viehätystä on juuri pikkuvikaisten ja -hintaisten löytöjen pelastaminen. Monesta nuupahtaneesta vaatteesta tai asusteesta saa käyttökelpoisen pienellä pesu- tai korjausoperaatiolla.

Jos epäilet, että kirpputorilta kotiutettu villavaate tuo kotiin kutsumattomia vieraita eli ötököitä, pakasta se suljetussa muovipussissa ja pese sitten. Pakastus tuhoaa esimerkiksi turkiskuoriaiset ja niiden munat, joita voi olla vaikea nähdä.

Jos kirppislöydöt kaipaavat puhdistusta, tartu näihin

Pelastuspartio
  1. Sappisaippua on ylivertainen tahranpoistaja ja mikä parasta ekologinen. Se sopii useimmille kankaille ja poistaa itsepintaisenkin lian jopa käsinpesussa. OnXon-sappisaippua 5,90 e.
  2. Ihmesieni puhdistaa kengät ja jopa laukun hihnat. Se poistaa pinttyneen lian esimerkiksi tennareiden pohjista ja kumisaappaiden varsista. Leikattava Sini-ihmesieni 3,20 e.
  3. Etikka poistaa tehokkaasti voimakkaita hajuja, kuten pinttynyttä hikeä. Liota vaatetta tai sen ongelmakohtaa puoli tuntia etikassa. Laita vaate sitten pesukoneeseen tavalliseen tapaan. Perusetikankin kitkerä haju haihtuu, kun vaate kuivuu. Ole Hyvä Pyykkietikka Piparminttu 7,95 e.
  4. Bakteereita tuhoava suihke tai neste minimoi käytettyjen kenkien jalkasieniriskin. Apteekin desinfiointiaineella on helppo pyyhkiä sandaalien pohjat ja hihnat. Neo-Amisept 3,70 e.
  5. Ilmanraikastinsuihke raikastaa vanhat laukut, joissa voi olla tunkkainen haju. Se sopii myös hajunpoistoon kankaista, joita ei voi pestä. Neutraali tuoksu on varma valinta. Glade Air & Fabrics Crisp White Cotton 3,70 e.

Kirjoittaja on kirpputoriharrastaja, joka hankkii valtaosan taloutensa vaatteista, asusteista ja harrastustarvikkeista käytettyinä.

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 03/2020.

Kommentoi +