Tässä ovat parhaat suoristusraudat – mukana on alle 35 euron löytö, jolla saa sileät ja kiiltävät hiukset
Kauneus
Tässä ovat parhaat suoristusraudat – mukana on alle 35 euron löytö, jolla saa sileät ja kiiltävät hiukset
Miten valita paras suoristusrauta? Kiinnitä huomiota etenkin rautojen pinnoitteisiin, levyjen pituuteen ja leveyteen sekä lämpötilan säätelyyn. Kauneustoimittaja testasi suoristusraudat ja valitsi parhaat eri tarpeisiin.
Teksti

Kuvat
,

12.12.2022
 | Päivitetty 17.11.2023
 |
Eeva

Suoristusraudat tai muotoiluraudat, joksi laitteita nykyään yleisemmin kutsutaan, ovat pahiksen maineessa, sillä niiden ajatellaan vahingoittavan hiuksia. Moni onkin pilannut hiuksensa päivittäisellä raudoittamisella. Vika ei kuitenkaan niinkään ole siinä, että hiuksiaan käsittelee suoristusraudalla, vaan rautojen kunnossa, käyttötavoissa ja raudan sopivuudessa omalle hiuslaadulle.

Suoristusrautojen materiaalit

Keraamiset suoristusraudat sopivat lähes kaikille hiustyypeille ja ovat yleensä muita rautoja edullisempia. Keraamiset suoristuslevyt lämpenevät nopeasti ja jakavat lämpöä tasaisesti.

Turmaliinilevyt ovat keraamisia hellävaraisempia, sillä ne lämpenevät tasaisesti ja liukuvat hiuksissa vaivattomasti. Turmaliiniraudat suoristavat hiuksia keraamisia rautoja paremmin myös alhaisissa lämpötiloissa, joten ne eivät rasita hiuksia yhtä paljon kuin keraamiset raudat. Ne sopivatkin myös ohuille ja huonokuntoisille hiuksille.

Titaanilevyt ovat näistä kolmesta vaihtoehdoista kevyimpiä ja kestävimpiä. Ne lämpenevät keraamisia rautoja nopeammin. Niillä karheakin tukka suoristuu jopa yhdellä vedolla.

Onko suoristusrautojen koolla väliä?

Jotta homma ei olisi liian helppoa, kannattaa myös miettiä raudan muotoa ja leveyttä.

Kapea suoristusrauta on hyvä valinta lyhyille hiuksille, otsatukan muotoiluun ja laineiden tekemiseen. Leveät sen sijaan sopivat parhaiten paksuille ja pitkille hiuksille, sillä leveiden ja pitkien levyjen ansiosta suoristava pinta on suurempi.

Mitä muotoon taas tulee, karkea jako menee niin, että litteä suoristaa ja pyöristetty kihartaa.

Paras suoristusrauta hifistelijälle

Suoristusraudoilla, kuten fööneilläkin, on myös erikoisominaisuuksia kuten ionisointi. Ionisoidut raudat ehkäisevät hiusten sähköistymistä ja pörrööntymistä. Ne sulkevat hiuksen suomukerroksen, jolloin hiuksista tulee kiiltävät ja sileät.

Höyryraudat taas toimivat kuten höyrysilitysrauta eli ne silottavat hiusta sekä lämmön että höyryn avulla. Se tekee niistä hellävaraisempia hiuksille.

Yksi erittäin tärkeä ominaisuus suoristusraudalle on lämmönsäätely. Älykkäimmät raudat tunnistavat hiuksen kunnon ja laadun ja säätävät lämpöä sen mukaisesti.

Sopivat lämpötilat erilaisten hiusten suoristukseen ja muotoiluun:

Erittäin hauraat hiukset: 100°C–140°C

Ohuet hiukset: 140°C–160°C

Normaalit hiukset: 160°C–180°C

Paksut hiukset: 180°C–240°C

Laadukkaimmat raudat kuumenevat alle puolessa minuutissa käyttövalmiiksi, niissä on mukana sormia suojaava hanska, pintoja suojaava suojakotelo ja niissä on automaattinen virrankatkaisu.

Lisäksi kannattaa vielä kiinnittää huomiota johdon pituuteen. Yli kaksi metriä pitkä johto, etenkin jos se on kääntyvä, helpottaa hiusten muotoilua ja säästää käsivarsia.

Suoristusraudat testissä

Tyylikäs moniottelija

Hot Tools Professional Evolve Black Gold 32 mm

Mikä? Hot Tools Professional Evolve Black Gold 32 mm

Kenelle sopii? Vaihtelunhaluiselle ja vaativalle hiustenlaittajalle.

Millainen? Ionisoitu muotoilurauta on sylinterin muotoinen ja sopii sen ansiosta loistavasti niin kihartamiseen kuin suoristamiseen. Tyylikkään näköisen raudan mattapinnasta saa napakan otteen. Muotoilulevyt ovat poikkeuksellisten pitkät (11cm), joten raudalla voi käsitellä kerralla isojakin hiusosioita. Myös muotoilulevyt ovat riittävän leveät pidemmillekin hiuksille (32 mm). Automaattinen virrankatkaisu sammuttaa laitteen kahden tunnin kuluttua.

Mikä on parasta? Muotoiluraudassa on digitaalinen, erittäin laaja lämpötilansäätö (100–230 astetta), joten se sopii kaikentyyppisten ja -kuntoisten hiusten muotoiluun. Se saa myös kiitosta pitkästä johdosta (3 m) sekä tyylikkäästä säilytyspussista, johon on kiinnitetty pintoja suojaava lämpömatto – ei enää palojälkiä kylpyhuoneen allastasolla!

Mistä miinusta? Suoristusrauta on kallis.

Hinta 229 e

Pisteet 5/5

Edullinen kelluvilla muotoilulevyillä

Remington S3700 Ceramic Glide 230

Mikä? Remington S3700 Ceramic Glide 230

Kenelle sopii? Tarkan euron suoristajalle.

Millainen? Turmaliini-ionisoitu suoristusrauta yhdistää keraamisen ja titaanipinnoituksen, joten tällä raudalla saa sileät ja kiiltävät hiukset. Kelluvat muotoilulevyt mukailevat hiuksen pintaa, joten rauta pysyy kosketuksissa hiuksiin koko liu’utuksen ajan. Säädettävän (150–230 astetta) ansiosta voit valita sopivan lämmön hiusten kunnon mukaan. Yleensä alimmaiset hiukset kestävät kovempaa kuumuutta ja päällimmäiset, yleensä kuivemmat ja käsitellymmät, saa suoristettua lempeämmällä lämmöllä. Raudan mukana tulee lämpösuojapussi.

Mikä on parasta? Edullinen hinta. Muotoiluraudassa on pyörivä johto, jonka ansiosta sitä on helppo käyttää kaikissa asennoissa. Kiitosta se saa myös nopeasta kuumenemisesta (15 sekuntia).

Mistä miinusta? Hintaan nähden suoristusrauta on niin hyvä, että miinuksia ei tule mistään. Kestävyys mietityttää ja jää kysymysmerkiksi: voiko halpa olla myös kestävä?

Hinta 34,90 e

Pisteet 4/5

Johdoton matkamalli

GHD Unplugged on the go cordless styler

Mikä? GHD Unplugged on the go cordless styler

Kenelle sopii? Paljon liikkuvalle, esimerkiksi matkailijalle tai urheilijalle.

Millainen? Johdottomassa suoristusraudassa on pitkäkestoinen litiumioniakku, joka latautuu täyteen parissa tunnissa. Sitä voi ladata autossa tai vaikkapa kannettavalla tietokoneella (USB-C-liitäntä). Pakkauksen mukana tulee lämmönkestävä matkapussi. Laite sammuu itsestään, jos sitä ei käytetä kolmeen minuuttiin.

Mikä on parasta? Huolimatta pienestä koosta ja kevyestä painosta, suoristusrauta on lähes yhtä tehokas (kuumenee 185 asteeseen) kuin mikä tahansa toinen suoristusrautojen aatelisbrändin GHD:n muutkin raudat.

Mistä miinusta? Hinta on korkea. Pitkä- tai paksutukkainen saattaa tuskastua rautojen pienestä koosta, sillä levyt ovat matkakokoisessa suoristusraudassa perinteisiä rautoja lyhyemmät ja kapeammat.

Hinta 345 e

Pisteet 3/5

Perinteinen malli pitkähiuksiselle

Babyliss Straight & Curl Brilliance

Mikä? Babyliss Straight & Curl Brilliance

Kenelle sopii? Pitkiä hiuksia kihartavalle ja suoristavalle.

Millainen? Pitkien levyjen ansiosta hiuksia voi muotoilla isommissa hiusosioissa kerrallaan. Titaniumrunko on kevyt käsitellä, ja sen kaareva muoto helpottaa hiusten kihartamista. Pakkauksen mukana tulee lämmöltä suojaava pussi.

Mikä on parasta? Muotoilurauta on kuuma jo 15 sekunnissa. Siinä on automaattinen virrankatkaisu, joten se ei jää vahingossakaan päälle.

Mitä miinusta? Pakkauksessa ei ole sormia suojaavaa hanskaa, jota etenkin kiharruksen aikana kaipaa.

Hinta 89,90 e

Pisteet 3/5

Hellävarainen suoristaja

Björn Axén Tools Straight & Curl

Mikä? Björn Axén Tools Straight & Curl

Kenelle sopii? Huonokuntoisten hiusten kihartamiseen ja suoristamiseen.

Millainen? Muotoiluraudoissa on nanokeraaminen, turmaliinia sisältävä pinnoite ja taipuisat muotoilulevyt, joiden ansiosta ne liukuvat nätisti ja hellävaraisesti hiuksien pinnalla. Lämpötilaa voi säätää 120–230°C, joten sillä uskaltaa muotoilla myös kuluneita hiuksia. Pakkaukseen kuuluu myös nestemäinen lämpösuoja sekä lämpösuojapussi. Laitteessa on automaattinen virrankatkaisu ja pitkä johto (2,8 m).

Mikä on parasta? Rautojen pinnoite on hellävarainen hiuksille ja ehkäisee hiusten sähköistymistä sekä jättää tukan kauniin kiiltäväksi.

Mitä miinusta? Muotoiluraudan levyt ovat melko kapeat ainakin pitkähiuksisen näkökulmasta. Muihin testattuihin rautoihin nähden se lämpenee hieman hitaammin, mutta kuitenkin alle puolessa minuutissa.

Hinta 88 e

Pisteet 3/5

Näin käytät suoristusrautaa hiuksia säästäen:

Käytä aina lämpösuojaa.

Jos hiuksesi ovat kuivat tai karheat, levitä alle silottava voide, jotta rauta liukuu tyvestä latvaan kitkatta.

Suorista aina vain kuivaa tukkaa. Ensinnäkään suoristus ei pysy kosteissa hiuksissa ja toiseksi kostea hius venyy ja menettää kosteutta eli kuivuu kuumien rautojen alla.

Älä ahnehdi! Mitä pienemmän osion suoristat kerralla, sitä nopeammin ja sileämmän lopputuloksen saat.

Älä hankaa. Pyri suoristamaan suortuvat kertavedolla. Mitä enemmän hinkkaat rautaa hiuksia vasten, sitä enemmän ne kärsivät.

Kommentoi +