Tässä ovat parhaat hiustenkuivaajat – mukana tehokas matkafööni sekä alle 50 euron malli, joka taltuttaa pörröisyyden
Teknologia
Tässä ovat parhaat hiustenkuivaajat – mukana tehokas matkafööni sekä alle 50 euron malli, joka taltuttaa pörröisyyden
Tuntuuko föönaaminen työläältä ja mieluummin jätät sen väliin, jos mahdollista? Hyvä ja toimiva hiustenkuivaaja saattaa muuttaa mielesi. Kauneustoimittaja testasi useita föönejä ja valitsi niistä viisi parasta eri tarpeisiin.
Teksti

Kuvat
,

29.12.2022
 | Päivitetty 10.11.2023
 |
Eeva

Föönata vai eikö föönata?

Vastaus on kyllä. Hiustenkuivaamista ei kannata jättää väliin, vaikka ensimmäinen ajatus olisikin, että luonnollisesti kuivaminen säästää tukkaa. Laadukas hiustenkuivaaja ei rasita hiuksia – etenkin kun levität tai suihkutat hiuksiin lämpösuojaa ennen föönaamista.

Kun hiukset kastuvat, ne turpoavat ja heikkenevät. Kosteus ”aiheuttaa painetta” hiuksien rakenteesta vastaaville proteiineille ja muuttaa hiussäikeen molekyylirakennetta, jolloin hiukset vahingoittuvat eli haurastuvat. Myös päänahan kunnon kannalta hiusten kuivaaminen on tärkeää. Vesi on oiva kasvualusta bakteereille, ja mitä pidempään hiukset ovat märät, sitä kauemmin bakteereilla on aikaa temmeltää hiuspohjassa.

Millainen on hyvä hiustenkuivaaja?

Kiinnitä huomiota föönin tehoon, painoon ja materiaaliin. Ota huomioon myös hiustyyppisi ja sen tarpeet.

Tehoilla on väliä. Jos tukkasi on normaali, pitkä tai paksu, unohda alle 1500 watin hiustenkuivaajat. Mitä suurempi sen teho on, sitä nopeammin hiukset kuivuvat. Pienitehoiset föönit ovat usein halvempia, mutta kestävät käytössä tehokkaimpia vähemmän aikaa. Etenkin tuuheatukkaisen kannattaa tarkistaa föönit watit. Niiden tulee olla vähintään 1800 wattia, mielellään jopa 2000W.

Parhaissa hiustenkuivaajissa on myös useita lämpöasetuksia: matala, keskitaso ja korkea lämpötila. Ohuille tai kuiville hiuksille ja hiusten päällisosalle (jotka ovat yleensä alaosaa kuivemmat ja käsitellymmät) sopii matala lämpöasetus, normaalille hiukselle keskitaso ja karheille sekä paksuille hiuksille korkeaa lämpöasetus. Pörröisille hiuksille kannattaa valita fööni, jossa on myös pörröisyyttä vähentävä kylmäpuhallus, jolla föönaus viimeistellään siinä vaiheessa, kun hiukset ovat jo lähes kuivat.

Valitse hiustenkuivaaja hiuslaadun mukaan

Pörröisyyteen taipuvaisille ja hitaasti kuivuville hiuksille paras hiustenkuivaaja on joko ionisoiva- tai turmaliinitekniikan omaava fööni. Ionisoivan hiustenkuivaajan teho perustuu negatiivisiin ioneihin, jotka haihduttavat kosteuden hiuksesta tavallista föönipuhallusta nopeammin ja hellävaraisemmin, hiukset kuivuvat matalammassa lämmössä, ja sen ansiosta tukka vaurioituu vähemmän kuin perinteisellä föönillä kuivattaessa. Ionisointi vähentää myös sähköisyyttä. Turmaliinitekniikka taas estää kosteuden karkaamisen hiuksista ja pitää hiukset pehmeinä.

Näin föönaat kuin kampaaja

Oletko koskaan miettinyt, miksi kampaajan föönaamasta tukasta tulee aina sileämpi ja ilmavampi kuin omin käsin?

Kyse ei ole pelkästään taidosta ja hiuksiin hierotuista tuotteista, vaan myös siitä, että kampaaja föönaa hiukset osissa. Vaikka ajatus saattaa tuntua työläältä, sitä kannattaa kokeilla. Etenkin, jos hiuksesi ovat pitkät tai paksut. Osioissa föönaaminen ei vie yhtään enempää aikaa, mutta lopputulos yllättää pöyheydellään ja pörröttömyydellään.

Vaihda myös föönaamiseen käytetty muovinen piikkiharja harja luonnonharjaksiseen. Se silottaa ja kiillottaa hiuksen pintaa harjaksillaan.

Jos sinulla on hennot hiukset, ionikuivaaja ei kuitenkaan välttämättä ole paras valinta, sillä ne eivät tuuheuta yhtä tehokkaasti kuin muun tyyppiset föönit. Keraaminen fööni sopii kaikille hiustyypeille, myös ohuille ja kuivuuteen taipuvaisille hiuksille. Keraamiset hiustenkuivaajat hyödyntävät infrapunalämpöä, joka kuivaa hiukset sisältä ja ulkoa eli antavat tasaisemman ja hellemmän lämmön.

Paksutukkaiselle titaaninen hiustenkuivaaja on paras vaihtoehto siksi, että se on muita materiaaleja kevyempi ja jos tukkaa on paljon, hiusten kuivaaminen kestää kauemmin. Sen lämpötila ei vaihtele, mutta puhallusilma on kuumaa, joten hiukset kuivuvat myös nopeammin.

Mikä on paras hiustenkuivaaja? Föönit testissä

Kevyt ja tehokas matkakuivaaja

GHD Flight Hairdryer

Mikä? GHD Flight Hairdryer

Kenelle sopii? Hänelle, joka ei halua tinkiä föönauksen tasosta edes matkoilla.

Millainen? Matkahiustenkuivaajassa on taittuva kädensija, jonka ansiosta se menee pieneen tilaan. Tehoja föönissä on 1470W eli hotellifööneihin ja muihin matkafööneihin nähden reilusti. Kaksi jännitetasoa mahdollistaa hiustenkuivaajan käytön ympäri maailmaa. Kuivaaja sammuu automaattisesti sen ollessa liian lähellä hiuksia, jolloin se ei ylikuumene. Pakkauksessa on mukana kätevä suojalaukku.

Mikä on parasta? Kevyt ja näppärän kokoinen, mutta siihen nähden ilahduttavan tehokas fööni ei paina (422 g) tai vie tilaa matkalaukussa.

Hinta 79 e

Pisteet 5/5

Supertehokas ja hiljainen

Dyson Supersonic

Mikä? Dyson Supersonic

Kenelle sopii? Etenkin huonokuntoisille, paksuille ja hitaasti kuivuville hiuksille.

Millainen? Fööni ehkäisee hiusten lämpövaurioita älykkäällä lämmönsäädöllään, joka mittaa ilman lämpötilaa yli 40 kertaa sekunnissa ja säätää lämpöä sen mukaisesti. Hiustenkuivaajassa on neljä lämmönsäätöasetusta, kylmäpuhallus ja kolme nopeusasetusta. Pakkauksen mukana tulee hiuksia silottava suukappale, muotoilusuutin ja diffuusori. Fööniin saa ostettua lisävarusteita, joilla saa sileämmän viimeistelyn, hellävaraisemman kuivauksen ja kiharat hiukset suoriksi. Hiustenkuivaajan puhaltamat negatiiviset ionit vähentävät hiusten sähköisyyttä.

Mikä parasta? Suurinopeuksisen ilmanvirtauksen ansiosta hiustenkuivaaja on supertehokas ja siksi nopeasti hiukset kuivaava. Se on myös tehoihin nähden hämmentävän hiljainen ja näpsäkän kokoinen (650 g, johto 2,7 m).

Mitä miinusta? Hinta on todella korkea.

Hinta 449 e

Pisteet 5/5

Hierova ja hellävarainen

Björn Axén Tools Ultimate Experience Hairdryer

Mikä? Björn Axén Tools Ultimate Experience Hairdryer

Kenelle sopii? Etenkin latvoista kuiville pitkille tai paljon käsitellyille hiuksille.

Millainen? Hiustenkuivaaja lupaa auttaa pitämään hiukset terveinä ja stimuloivan uusien hiusten kasvua. Tehokkaassa föönissä on 2000W, ja sen ionitoiminto vähentää sähköisyyttä ja lisää kiiltoa. Siinä on myös asetus, joka suojaa hiuksia kulumiselta ja kuumuudelta. Tuuheuttava hierontasuutin hieroo hiuspohjaa, jolloin päänahan verenkierto tehostuu.

Mikä on parasta? Hiustenkuivaajassa on jopa kuusi eri lämpö- ja puhallusasetusta, joten sillä uskaltaa kuivata myös hauraita hattarahiuksia, kuten vaalennettuja tai pitkiä ja latvoista kuluneita hiuksia. Hiustenkuivaajan voi myös taittaa kokoon, jolloin se vie vähemmän tilaa. Mistä miinusta? Fööni on aika hintava.

Hinta 189 e

Pisteet 4/5

Jämäkkä pörrön taltuttaja

Remington Supercare Pro 2200

Mikä? Remington Supercare Pro 2200

Kenelle sopii? Etenkin sähköisyyteen taipuvaisille hennoille pohjoismaisille hiuksille.

Millainen? Jämäkän tuntuisessa hiustenkuivaajassa on kolme lämpö- ja kaksi nopeusasetusta sekä kylmäpuhallus. Puhallusaukon keraaminen ritilä antaa tasaisen lämpötilan ja ionisointi lisää kiiltoa sekä vähentää sähköisyyttä. Paksut ja karheat hiukset kuivuvat yllättävänkin nopeasti, ja kylmäpuhallus taltuttaa pahimmat pörröt, mutta lisäkiiltoa ei juuri huomaa. Pakkauksessa on mukana diffuusori luonnontaipuisille hiuksille, kuivaussuutin nopeaan hiusten kuivaamisen sekä kapea muotoilusuutin tarkempaan föönaukseen.

Mikä on parasta? Fööni oli todella tehokas (2200W), jonka ansiosta yleensä hitaasti kuivattavat hiukset kuivuvat yllättävänkin nopeasti. Kolmemetrinen johto saa kiitosta etenkin heiltä, joiden peilin ja pistorasian sijaintia ei ole sen suuremmin mietitty.

Mistä miinusta? Fööni oli muihin testattuihin nähden melko raskas (770 g).

Hinta 42,95 e

Pisteet 3/5

Silkkisen tunteen jättävä

Babyliss Hydro-Fusion Hairdryer

Mikä? Babyliss Hydro-Fusion Hairdryer

Kenelle sopii? Etenkin pörröiselle ja kuivalle hiuslaadulle.

Millainen? Kaksoisionisoivassa föönissä on kosteutta tasapainottavaa plasmateknologia, joka yhdistää positiiviset ja negatiiviset ionit. Yhdessä niiden luvataan kosteuttavan hiuksia ja vähentävän pörröisyyttä. Kosteuttavuudesta on vaikea sanoa, mutta normaalisti joka paikkaan sojottavat pikkuhiukset pysyivät kerrankin aisoissa. Testatuista fööneistä puhallus tuntuu vähiten tehokkaalta, vaikka watteja onkin 2100. Pakkauksessa on mukana muovisuutin kiharoille ja tarkkuussuutin muotoiluun.

Mikä on parasta? Kokoon nähden yllättävän kevyen tuntuinen (550 g) fööni ei rasita käsivartta, vaikka tukka tuppaisikin kuivumaan hitaasti. Parasta föönissä oli ehdottomasti sen jättämä silkkinen tunne hiuksissa ja kerrankin pörrötön tukka. Taaskaan lisävarusteille ei ollut sen suurempaa tarvetta.

Mitä miinusta? Fööni tuntuu hivenen muoviselta, etenkin sen näppäimet ovat muita föönejä heppoisemman tuntuiset.

Hinta 69,90 e

Pisteet 3/5

Kommentoi +