Paras anti-age-tuote on tässä! Suojaa ihosi auringolta ja säteile koko kesä
Kauneus
Paras anti-age-tuote on tässä! Suojaa ihosi auringolta ja säteile koko kesä
Odotettu aurinko tekee niin hyvää – ja paljon pahaa. Miten ihon ja hiusten tuhoja voi torjua? Mitä aurinkovoiteista pitää tietää? Etsimme vastaukset yleisiin pulmiin.
Teksti

Kuvat
,

9.4.2020
 |
Kauneus ja Terveys

1. Miten saisin motivoitua itseni käyttämään aurinkovoidetta? En pala koskaan vaan rusketun.

Aurinko­voide on parasta anti-age-hoitoa. Jopa 90 prosenttia rypyistä johtuu UV-säteilystä. Ihon ­valovauriot paljastuvat usein vasta vuosien päästä ja näkyvät myös ihon veltostumisena ja pigmenttiläiskinä. Jotta aurinko­voide suojaa vanhentavilta säteiltä, siinä pitää olla UVB-suojan lisäksi UVA-suoja.

Aurinko voi laukaista rosacean eli ruusu­finnin tai pahentaa sitä. Myös monen suun­ympärys­­ihottuma eli perioraalidermatiitti ärtyy. Maltillinen määrä UV-säteitä voi helpottaa aknea, mutta toisaalta aurinko vilkastaa talintuotantoa ja siten rasvoittaa ihoa.

Syöpäriskiä ei kannata vähätellä. Ihosyöpä­tapausten määrä on kasvanut Suomessa viime­ vuosikymmeninä, ja vakavin muoto melanooma yleistyy nopeimmin. Palaminen lisää syövän riskiä, mutta sen voi saada ilmankin, jos ­altistuu UV-säteille runsaasti. Aina ihon vaurioita ei myöskään huomaa tai halua huomata. Jo lievä punoitus on merkki palamisesta.

2. Mitä joissakin voiteissa oleva merkintä PA+++ tarkoittaa?

PA-asteikko kertoo UVA-suojan tason. Mitä useampi plus, sitä ­paremmin tuote varjelee säteiltä. Korkean suojan saa, kun pakkauksessa lukee PA+++ tai PA++++. Merkintää käytetään ainakin ­aurinko-, kasvo- ja meikkivoiteissa.

Todella moni aurinkovoide suojaa UVA-­säteiltä, ja se ilmoitetaan erikseen. Ympyröity UVA-merkki taas tarkoittaa, että UVA-suoja on vähintään kolmasosa tuotteen suojakertoimesta eli merkittävä. Läheskään kaikki valmistajat eivät vielä ilmoita PA-arvoa.

Elizabeth Ardenin Eight Hour Cream Sun Defense for Face SK 50 PA+++ -aurinkovoide 31 e. Guerlainin Lingerie de Peau Beauty Booster SK 30 P+++ -BB-voide 60,90 e.

3. Jos käyttää meikkivoidetta suojakertoimella 25 ja aurinko­voidetta suojakertoimella 15, onko yhteissuojakerroin 40?

Ikävä kyllä ei. Tällä yhdistelmällä ­toteutuu korkeintaan suojakerroin 25. Meikkivoiteen suoja on lisäksi viitteellinen: on mahdoton varmistaa, että meikkiä käyttää kerralla niin ison määrän, että suojakerroin toteutuu. Siksi kannattaa valita meikin alle aurinkovoide tai primer, jossa on suojakerroin 30–50.

Beautyblenderin Selfie Shield SK 38 Face Primer 39,90 e. LV:n Aurinkovoide SK 50 herkälle iholle 12,50 e.

4. Mitä suojakertoimet oikeastaan tarkoittavat ja lupaavat?

Ne tarkoittavat turvallisempaa oleskelua auringossa, jos tuotetta käyttää oikein. Esimerkiksi suojakerroin 30 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 30-kertaisen ajan verrattuna aikaan, jonka iho kestää UV-säteitä ilman suojaa.

Jotta suojakerroin toteutuu, voidetta pitää käyttää riittävästi ja lisätä päivän aikana. Aikuinen tarvitsee kaksi ruokalusikallista ja lapsi ruokalusikallisen per levityskerta. Koska moni käyttää rasvaa liian vähän, ihotautilääkärit suosittelevat kaikille suojakerrointa 50.

Mikään suojavoide ei estä palamista täysin. Kertoimien erokin on lopulta pieni: SK 30 suojaa 97-prosenttisesti, SK 50 taas 98-prosenttisesti.

5. Silmäluomet ja silmän­ympärykset palavat helposti. Tavallinen aurinkovoide kirvelee silmiä ja ihoa. Miten tämän ihoalueen voi suojata?

Silmänympärysiholle on alettu tehdä omia aurinkosuojatuotteita, jotka sopivat herkillekin silmille. Todellinen löytö on aurinko­voidekynä, joka häivyttää tummia silmänalusia ja antaa suojakertoimen 50. Hieman vahamaisella voiteella voi värittää myös silmäluomet suojaan helposti. Tuote ei kirvele, ärsytä ­eikä valu, ja se on helppo kuljettaa mukana.

Ultrasunin Eye Contour SPF 30 -aurinkovoide 18,90 e. Lieracin Sunissime Eye Care Anti-Aging SPF 50+ -aurinko­­voidekynä 29,90 e. Guinot’n Age Sun Anti-aging Sun Cream Eyes SPF 50+ -suojavoide 56 e.

6. Hiukset kuivuvat auringossa korpuksi, ja väri haalistuu. Mikä avuksi?

Hattu, huivi tai kosmetiikka! Auringossa olon jälkeen hiukset on hyvä pestä ja hoitaa kosteuttavilla tuotteilla.

Käytännössä hiusten suojaaminen UV-­säteiltä tarkoittaa juuri kosteuttamista, koska aurinko kuivattaa tukkaa. Joissakin tuotteissa on hiusväriä suojaavia aines­osia tai jopa UVA- ja UVB-suoja, mutta sitä ei ilmoiteta numeroin. Hiuksiin jätettävät hoitoaineet suojaavat myös uimavesien haitoilta. Meriveden suola kuivattaa. Allasveden kloori haurastuttaa hiuksia ja voi muuttaa vaalean tukan vihertäväksi.

Budgien The Sunblocker Mist -suihke 12,90 e. Sisleyn Protective Hair Fluid -suihke 86,90 e. Schwarz­kopfin Bonacure Sun Protect Conditioner Cream -voide 18,90 e.

7. Mitä järkeä after sun -tuotteissa on? Eikö tavallinen vartalovoide riitä?

After sunien valtti ovat huippu­kosteuttavat ja ihoa rauhoittavat raaka-­aineet, kuten hyaluronihappo ja aloe ­vera. Tavallinen vartalovoide käy hyvin, jos sen kokee riittävän hoitavaksi.

Jotkut kaipaavat auringossa oleilun jälkeen myös viilennystä, jolloin after sun -tuote on hyvä valinta. Joillakin after sun -voiteilla tai geeleillä voi lisäksi tehostaa päivetystä.

Garnierin Ambre Solaire After Sun Tissue Mask 4,90 e. Clarinsin Sun Care Refreshing After Sun Gel for Face & Body 29,90 e. Lancasterin After Sun Tan Maximizer for Face and Body 34,70 e.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehden numerossa 7/2019.

Kommentoi +