
1. Miten saisin motivoitua itseni käyttämään aurinkovoidetta? En pala koskaan vaan rusketun.
Aurinkovoide on parasta anti-age-hoitoa. Jopa 90 prosenttia rypyistä johtuu UV-säteilystä. Ihon valovauriot paljastuvat usein vasta vuosien päästä ja näkyvät myös ihon veltostumisena ja pigmenttiläiskinä. Jotta aurinkovoide suojaa vanhentavilta säteiltä, siinä pitää olla UVB-suojan lisäksi UVA-suoja.
Aurinko voi laukaista rosacean eli ruusufinnin tai pahentaa sitä. Myös monen suunympärysihottuma eli perioraalidermatiitti ärtyy. Maltillinen määrä UV-säteitä voi helpottaa aknea, mutta toisaalta aurinko vilkastaa talintuotantoa ja siten rasvoittaa ihoa.
Syöpäriskiä ei kannata vähätellä. Ihosyöpätapausten määrä on kasvanut Suomessa viime vuosikymmeninä, ja vakavin muoto melanooma yleistyy nopeimmin. Palaminen lisää syövän riskiä, mutta sen voi saada ilmankin, jos altistuu UV-säteille runsaasti. Aina ihon vaurioita ei myöskään huomaa tai halua huomata. Jo lievä punoitus on merkki palamisesta.
Lue myös: Tiedätkö yleisimmät aurinkovoidemyytit?
2. Mitä joissakin voiteissa oleva merkintä PA+++ tarkoittaa?
PA-asteikko kertoo UVA-suojan tason. Mitä useampi plus, sitä paremmin tuote varjelee säteiltä. Korkean suojan saa, kun pakkauksessa lukee PA+++ tai PA++++. Merkintää käytetään ainakin aurinko-, kasvo- ja meikkivoiteissa.
Todella moni aurinkovoide suojaa UVA-säteiltä, ja se ilmoitetaan erikseen. Ympyröity UVA-merkki taas tarkoittaa, että UVA-suoja on vähintään kolmasosa tuotteen suojakertoimesta eli merkittävä. Läheskään kaikki valmistajat eivät vielä ilmoita PA-arvoa.
3. Jos käyttää meikkivoidetta suojakertoimella 25 ja aurinkovoidetta suojakertoimella 15, onko yhteissuojakerroin 40?
Ikävä kyllä ei. Tällä yhdistelmällä toteutuu korkeintaan suojakerroin 25. Meikkivoiteen suoja on lisäksi viitteellinen: on mahdoton varmistaa, että meikkiä käyttää kerralla niin ison määrän, että suojakerroin toteutuu. Siksi kannattaa valita meikin alle aurinkovoide tai primer, jossa on suojakerroin 30–50.
4. Mitä suojakertoimet oikeastaan tarkoittavat ja lupaavat?
Ne tarkoittavat turvallisempaa oleskelua auringossa, jos tuotetta käyttää oikein. Esimerkiksi suojakerroin 30 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 30-kertaisen ajan verrattuna aikaan, jonka iho kestää UV-säteitä ilman suojaa.
Jotta suojakerroin toteutuu, voidetta pitää käyttää riittävästi ja lisätä päivän aikana. Aikuinen tarvitsee kaksi ruokalusikallista ja lapsi ruokalusikallisen per levityskerta. Koska moni käyttää rasvaa liian vähän, ihotautilääkärit suosittelevat kaikille suojakerrointa 50.
Mikään suojavoide ei estä palamista täysin. Kertoimien erokin on lopulta pieni: SK 30 suojaa 97-prosenttisesti, SK 50 taas 98-prosenttisesti.
Lue myös: Löydä itsellesi sopiva suojakerroin
5. Silmäluomet ja silmänympärykset palavat helposti. Tavallinen aurinkovoide kirvelee silmiä ja ihoa. Miten tämän ihoalueen voi suojata?
Silmänympärysiholle on alettu tehdä omia aurinkosuojatuotteita, jotka sopivat herkillekin silmille. Todellinen löytö on aurinkovoidekynä, joka häivyttää tummia silmänalusia ja antaa suojakertoimen 50. Hieman vahamaisella voiteella voi värittää myös silmäluomet suojaan helposti. Tuote ei kirvele, ärsytä eikä valu, ja se on helppo kuljettaa mukana.
6. Hiukset kuivuvat auringossa korpuksi, ja väri haalistuu. Mikä avuksi?
Hattu, huivi tai kosmetiikka! Auringossa olon jälkeen hiukset on hyvä pestä ja hoitaa kosteuttavilla tuotteilla.
Käytännössä hiusten suojaaminen UV-säteiltä tarkoittaa juuri kosteuttamista, koska aurinko kuivattaa tukkaa. Joissakin tuotteissa on hiusväriä suojaavia ainesosia tai jopa UVA- ja UVB-suoja, mutta sitä ei ilmoiteta numeroin. Hiuksiin jätettävät hoitoaineet suojaavat myös uimavesien haitoilta. Meriveden suola kuivattaa. Allasveden kloori haurastuttaa hiuksia ja voi muuttaa vaalean tukan vihertäväksi.
7. Mitä järkeä after sun -tuotteissa on? Eikö tavallinen vartalovoide riitä?
After sunien valtti ovat huippukosteuttavat ja ihoa rauhoittavat raaka-aineet, kuten hyaluronihappo ja aloe vera. Tavallinen vartalovoide käy hyvin, jos sen kokee riittävän hoitavaksi.
Jotkut kaipaavat auringossa oleilun jälkeen myös viilennystä, jolloin after sun -tuote on hyvä valinta. Joillakin after sun -voiteilla tai geeleillä voi lisäksi tehostaa päivetystä.
Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehden numerossa 7/2019.