Kun päänahka kutisee ja ärtyy, apu voi löytyä helpoista kotihoidoista – näin teet itse rauhoittavan hoidon
Kauneus
Kun päänahka kutisee ja ärtyy, apu voi löytyä helpoista kotihoidoista – näin teet itse rauhoittavan hoidon
Näpit kannattaa pitää kurissa ja pesuvesi viileänä, jos päänahka kutisee ja hilseilee. Voit ostaa tai valmistaa helposti itse hiuspohjaa helliviä ja rauhoittavia hoitoja.
Teksti
|
Kuvat
,
Julkaistu 1.12.2022
Kauneus ja Terveys

Varsinkin ilmojen viiletessä ja huoneilman kuivuessa hiuspohja saattaa ärtyä ja alkaa kutista, punoittaa, kuumottaa tai hilseillä. Onneksi oireilua voi usein parantaa kotikonstein.

”Joskus unohtuu, että hiuspohja on kasvojen ihon jatke ja kaipaa hoitoa”, Cidesco-kosmetologi Eva Mustonen helsinkiläisestä Apteekki 360 Ympyrä­talosta sanoo.

”Rasvainen hilse on laattamaista, tunkkaisen hajuista ja sen hiutaleet ovat isoja. Kuiva hilse taas on irtonaista, hienojakoista, helpommin pöllyävää ja hajutonta.”

Eva Mustonen kohtaa hiuspohjan kutinan kanssa tuskailevia asiakkaita säännöllisesti. Kutina johtuu ­hiuspohjan tasapainon järkkymisestä, mikä voi ilmetä joko rasvoittumisena tai kuivumisena. Molemmat saattavat aiheuttaa myös hilseilyä.

”Rasvainen hilse on laattamaista, tunkkaisen hajuista ja sen hiutaleet ovat isoja. Kuiva hilse taas on irtonaista, hienojakoista, helpommin pöllyävää ja hajutonta.”

Päänahkaa koettelevat niin kuiva sisäilma, liian tiuha tai harva hiustenpesu, föönaaminen, ahkera kloorivedessä uiminen kuin stressi ja hormonitkin.

Hiuspohjan hoidossa tärkeitä ovat huolellinen puhdistus ja ihon tasapainottaminen.

Viileä vesi rauhoittaa ärtyneen ja kutisevan päänahan

Ihan ensimmäiseksi kannattaa tutkia, onko hiuspohja tulehtunut. Jos iho punoittaa pahasti, aristaa tai on rikki, on hyvä mennä lääkäriin. Jos iho on ehjä eikä juuri punoita, tilannetta voi hoitaa ja seurata kotona noin viikon.

Tärkeintä on, ettei hiuspohjaa raavi. Se voi tehdä ihoon haavoja ja lietsoa tulehdusta. Kynnet kannattaa pitää lyhyinä varmuuden vuoksi.

Nykyään on saatavilla runsaasti erilaisia hiuspohjan hoitotuotteita, onpa ongelmana sitten sen herkkyys, kuivuus tai rasvaisuus. Mustosen mukaan herkälle hiuspohjalle sopii parhaiten hellästi pesevä sulfaatiton sampoo, jonka pH-arvo on lähellä ihon omaa eli 4,5–5. Muotoilutuotteet kannattaa karsia minimiin, kunnes päänahka on kunnossa.

Esimerkiksi kuivasampoo saattaa kertyä hiuspohjaan ja ärsyttää sitä.

”Hiuksia ei tulisi pestä kuumalla vedellä, sillä se kuivattaa päänahan ihoa. Viileä pesuvesi auttaa helpottamaan kutinaa ja kuumotusta silloinkin, jos päänahka on tulehtunut. Myös hiustenkuivaajan kuuma ilma voi ärsyttää ihoa, joten sitä kannattaa välttää.”

Savi ja nokkonen hoitavat ärtynyttä ja kutisevaa päänahkaa

Täsmähoidon voi valmistaa myös itse.

”Rasul-savijauheesta ja vedestä saa sekoittamalla hiusnaamion, joka puhdistaa ja rauhoittaa jopa atooppista ihoa. Toinen suosikkini on öljyhoito kookos­öljystä ja rosmariinin eteerisestä öljystä. Se kosteuttaa ja lievittää kutinaa. Nokkoshuuhdekin rauhoittaa hiuspohjaa. Huuhde syntyy vedestä ja kuivatusta nokkosesta tai nokkosjauheesta teen tapaan. Sitä voi myös juoda.”

Oikein valittu öljy ei rasvoita hiuspohjaa vaan tasapainottaa sen toimintaa. Rasvaiselle hiuspohjalle ja lievään tulehdukseen hyvä apuri on teepuuöljy. Sekin kannattaa sekoittaa kasviöljyyn ennen levitystä hiuspohjaan. Myös teepuuöljy rauhoittaa kutinaa.

Päänahan kuntoon voi vaikuttaa myös sisäisesti. Terveelliset elintavat, riittävä vedenjuonti, monipuolinen ravinto, pähkinät ja laadukkaat kasvi- ja omegaöljyt saattavat auttaa tasapainottamaan ihoa myös hiusten alla.

Jos kutisevassa hiuspohjassa on kuivia laikkuja, kyse voi olla atooppisesta ihottumasta tai psoriasiksesta. Rasvainen ihottuma taas saattaa olla seborrooista ekseemaa eli taliköhnää. Näihin ihotautilääkäri osaa antaa parhaat hoito-ohjeet. Ensiapua saa apteekista.

Apu voi löytyä sopivasta hoitotuotteesta

1. Rasul-savisampoo hoitaa, puhdistaa ja tuuheuttaa ilman sulfaatteja. Urtekram Rasul Volume Shampoo 6,95 e. 2. Hoitoaineen teepuuöljy ja hamppu rauhoittavat sekä kosteuttavat. Paul Mitchell Tea Tree Hemp Restoring Conditioner 2-in-1 29,90 e. 3. Nokkonen ja rosmariinin eteerinen öljy rauhoittavat kutinaa ja kuivuutta. Frantsila ­Nokkonen-Turve Hiuspohjan hoitoöljy 24,60 e.

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 13/2022.

Kommentoi +