Ota lomamatkoilta tuttu tyylifilosofia osaksi arkea: näin kaapissasi on pelkästään lempivaatteita
Muoti
Ota lomamatkoilta tuttu tyylifilosofia osaksi arkea: näin kaapissasi on pelkästään lempivaatteita
Kestävän tyylin resepti? Vähemmän ostamista ja enemmän aikaa ajattelulle. Mallia näyttää muotipersoona Celine Aagaard.
Teksti

Kuvat
,

Julkaistu 20.6.2023
Trendi

Matkalla sen viimeistään huomaa: pukeutuminen on mutkatonta, kun vaihtoehtoja on niukasti ja mukana on vain lempivaatteita. Kunpa saman pukeutumisen helppouden saisi tuotua myös arkeen!

Hyvä uutinen: se on mahdollista. Tarvitaan vain vaatekaapin mindfulness-rituaali. Sen aikana pysähdytään tyylin äärelle, siivotaan, selkeytetään ja luovutaan turhasta. Tavoitteena on inspiroitua olemassa olevasta, vähentää impulssishoppailua ja tehdä pukeutumisesta kivaa.

Näin taitaa pohtia norjalainen muotipersoona Celine Aagaard, jonka vaatemerkki Envelope1976 perustuu sesongittomaan kapselivaatekaappi-ajatteluun. Suunnittelulle on ominaista, että vaatteen voi pukea enemmän kuin yhdellä tavalla. Aagaard toimii myös Vogue Scandinavian kestävän kehityksen asiantuntijana. Hänen tyylimottonsa kuuluu: Reduce, reuse and recycle, eli vähennä, käytä uudelleen ja kierrätä. Celinen tyyli on ihailtavan selkeä. Kun tavoitteena on kestävä tyyli, on oleellista tunnistaa, kun joku ei ole oma juttu.

10 tyyli-ideaa Celine Aagaardilta

1. Rajanveto

Celine rakastaa kesällä kaapumaisia maksimekkoja ja nahkasandaaleita, talvisin pitkiä takkeja, pukuja ja 1970-luvusta inspiroituneita asusteita. Pintatrendit, printit ja kirkkaat värit hän skippaa.

2. Eettisempää luksusta

Eettisemmän muodin pioneeri Stella McCartney ei käytä tuotteissaan nahkaa, turkiksia tai höyheniä, ja materiaalien alkuperät ja sertifikaatit on listattu läpinäkyvästi. McCartney on sanonut, että hänelle on tärkeää olla mukana kehittämässä uusia, edistyksellisiä ja ekologisia materiaaleja.

3. Loppuelämäksi

Aikaa kestävässä tyylissä on olennaista ajatella uudet hankinnat loppuelämän ostoksina, ei nopeina pikaratkaisuina. Yksi hyödyllinen tapa on arvioida uuden hankinnan cost per wear -hintaa, eli mikä on tuotteen todellinen hinta, kun se jaetaan toteutuneille käyttökerroille. Arviointi voi auttaa perustelemaan ostoksen tarpeellisuutta.

Hapsuponcho 425 e, Envelope1976. Rannekoru kierrätettyä hopeaa 300 e, Lumoava. Nilkkurit 850 e, Stella McCartney. Aitta-laukku 450 e, Lovia.

4. Farkut kiertoon

Farkut ovat yksi muotiteollisuuden saastuttavimmista yksittäisistä vaatteista. Kiertotalouden puolesta liputtavan, hollantilaisen Mud Jeansin tavoitteena on kuluttaa 92 prosentia vähemmän vettä verrattuna keskivertofarkkuihin. Mud Jeansin farkut voi joko vuokrata tai ostaa omaksi, ja kun housut eivät ole enää käytössä, materiaali hyödynnetään uusiksi farkuiksi.

5. Uusi ihastus

Jos vielä ajattelet, että vastuulliset vaatteet ovat tylsiä säkkejä, kurkkaa portugalilainen brändi Carolina Machado. Se päivittää pölyttyneet käsitykset siitä, miltä vastuullinen muoti näyttää vuonna 2023. Tuotteet valmistetaan tilauksesta.

6. Onko se listalla?

Onnistunut Prisma-reissu vaatii suunnittelua, ja sama pätee vaate­ostosten tekoon. Pidä listaa vaate­kaapin puutteista, mutta myös tehdyistä hankinnoista. Se auttaa reflektoimaan ostokäyttäytymistä ja pitämään rotia, kun spontaanit mieli­teot yrittävät ottaa vallan.

Loose Jamie -farkut 130 e, Mud Jeans. Muistivihko 65 e, Smythson. Bleiseri 195 e ja housut 185 e, Carolina Machado.

7. Aamu-uinti suihkeena

Celine käy uimassa meressä vuoden ympäri ja sanoo sen olevan hänen tärkein joka-aamuinen kauneusrutiininsa. Vähemmän aamuihminen turvautuu suolasuihkeeseen, joka lisää hiuksiin rakennetta ja saa kiharat ja muut kampaukset kestämään.

8. Vanhenee kuin viini

Celine vierastaa näkyviä logoja. Mieluummin hän ylpeilee sillä, kuinka monta vuotta jokin vaatekappale on ollut aktiivisessa käytössä. Viesti on selkeä: vanha vaate on asia, josta olla ylpeä, ei häpeissään.

Uimapuku 92 e, Lilja The Label. Innersensen-suolasuihke 30 e, Naturelle. Neuletakki luomupuuvillaa 99 e, The New Society.

9. Hitaammin, paremmin

Kotimainen Archetype vannoo hitaan muodin puolesta. Sen ytimessä ovat lähituotanto, läpinäkyvyys ja laatu. Mallisto on rakennettu sillä ajatuksella, että se muodostaa vaatekaapin peruspilarit.

10. Omaa elämää varten

Kestävässä tyylissä itsensä tunteminen on tärkeää, sillä muuten voi lipsahtaa tekemään hankintoja ihanneminälle. Celine Aagaard, jolla on yli 180 000 Instagram-seuraajaa, kokee tärkeäksi muistuttaa, ettei vaikuttajaelämä ole tavallista arkea kovinkaan monelle. Hänestä inspiroivinta on nähdä, miten ihmiset yhdistelevät samoja vaatteita uudestaan ja uudestaan.

Bralette 69 e, Under Statement. Käsityönä valmistettu fedora 325 e, Én Hats. Aurinkolasit 250 e, Rewop Milano. Suorat housut 175 e, Archetype.
Celinen tyyli on minimalistinen ja yksivärinen. Hänen suosikkiasuunsa kuuluvat bleiseri, farkut ja bodyksi puettu uikkari. Se ei petä, vaikka päivän suunnitelmat muuttuisivat lennossa.

Johanna Piispa on muotitoimittaja, joka uskoo vaatekaapin siivouksen olevan paras tapa päihittää tyylikriisi.

Kommentoi +