Opas: Unelmien vaatekaappi ilman yhtään uutta ostosta
Tyyli
Opas: Unelmien vaatekaappi ilman yhtään uutta ostosta
Haaveiletko vaatekaapista, josta löydät sekasorron sijaan täydellisen asukokonaisuuden yhdellä vilkaisulla? Tällä oppaalla pelastat aamusi ja varmistat, että kaapissasi on pelkkiä valioyksilöitä.
Teksti

Kuvat
,

27.6.2016
 |
Trendi

Vaatekaappiin pätee sama viisaus kuin elämään yleensä: vaihtoehtojen paljous ahdistaa. Jos sinun pitää valita juhliin hame kymmenestä vaihtoehdosta, et ainoastaan poimi yhtä vaan hylkäät yhdeksän. Valitseminen helpottuu, kun heivaat kaapistasi ihan kivat vaatteet ja jätät sinne vain valioyksilöt. Miksi edes haluaisit käyttää niitä ihan ookoita, kun voisit joka päivä pukeutua parhaimpiisi?

1. Sovita vaatteet

Aloita tyhjentämällä kaappisi ja sovittamalla sen sisältö.

Mieti, miten vaate toimii parhaiten ja kokeile epätodennäköisiäkin vaihtoehtoja. Olet saattanut jämähtää käyttämään hametta yhden neuleen kanssa, vaikka se sopisi kymmeneen muuhunkin yläosaan.

Kuvaa asut, jotta muistat uudet toimivat kokonaisuudet myöhemmin.

Ota avuksi pari suorapuheista ystävää ja pullo skumppaa.

PSST! Mistä tietää, kuinka paljon pitää karsia? Vaatekaapin koko on hyvä mittari: vaatteita on sopivasti, kun näet kerralla kaiken, mitä omistat. Karsiminen on tarpeen, jos joudut viikkaamaan paitoja hyllyille peräkkäisiin pinoihin.

Elle Macpherson tietää, että valkoinen t-paita ja mutsifarkut näyttävät hyviltä vuosikymmentenkin päästä. Eipä tarvitse hävetä vanhoja valokuvia!

2. Tee esikarsinta

Jaottele vaatteet säästettävien, harkittavien ja kierrätettävien pinoihin. Pidä mielessäsi nämä asiat:

Kaapissa on todennäköisesti aarteita, jotka eivät enää toimi. Jos et ole käyttänyt vaatetta kahteen vuoteen, et todennäköisesti käytä sitä pariin seuraavaankaan.

Heivaa kaapista vanhat, kiristävät farkut. On vapauttavaa hyväksyä, ettei sinun tarvitse mahtua samoihin vaatteisiin kuin viisi vuotta sitten.

Säästä korjaamista odottavat vaatteet vain, jos todella aiot korjata ne. Älä huijaa itseäsi: kavennatko todella kaksi vuotta ompelijaa odottaneen mekon?

Älä pidä kaapissasi huonosti istuvia housuja vain siksi, että ne maksoivat 150 euroa. Hutiostokseen mennyt raha ei tule takaisin, vaikka säilyttäisit vaatetta vuosikymmenen.

Unohda, miltä vaate näytti ostohetkellä. Saatat säilöä kulahtanutta yläosaa, koska ajattelet yhä silkkistä kaunotarta, joka paita oli kolme vuotta sitten.

Hiljennä sisäinen pula-ajan ihminen, jonka mielestä lörähtänyttä t-paitaa voi käyttää mökillä. Yksi huonompi setti esimerkiksi remontoimista varten riittää.

Ihan kaikesta ei ole pakko luopua. Varaa lakkiaismekolle ja Nirvanan fanipaidalle varastoon vietävä nostalgialaatikko.

3. Valitse finalistit

Karsi harkittavien vaatteiden pino uudelleen tämän seulan läpi:

  1. Mieti, millaisiin tilaisuuksiin tarvitset vaatteita. Ajattele oikeaa elämääsi, älä haaveversiota, jossa käyt viikottain cocktail-tilaisuuksissa. Arkeen sopivien vaatteiden pitäisi täyttää tilasta viisi seitsemäsosaa.
  2. Poista joukosta kaikki hankala ja ihan kiva; se, mitä et pakkaisi mukaan, jos muuttaisit vuodeksi ulkomaille. Olisitko valmis kohtaamaan asussa eksäsi uuden puolison? Kelpuuta vain itsetuntoa nostavat vaatteet.

Kipparitakki on klassikko. Panosta takkiostoksilla laatuun, sillä on todennäköistä, että tulet käyttämään ajattoman mallista takkia koko elämäsi.

4. Järjestele kaappi

Kevennetty kaappi ansaitsee arvoisensa järjestyksen.

Kaappiin tulee tilaa, kun pidät esillä vain kauteen sopivat vaatteet. Pakkaa loput pestyinä ja viikattuina laatikoihin. Merkitse sisältö tai hanki läpinäkyviä muovilaatikoita. Siirrä laatikot ylähyllylle tai varastoon. Kun kaivat vaatteet vuodenajan vaihtuessa esiin, ne tuntuvat lähes uusilta.

Jos voit, säilytä suurin osa vaatteista henkareissa, jotta vältyt hajoavilta pinoilta (ja silittämiseltä). Asettele vaatteet ilmavasti, jotta ne eivät muutu tunkkaisiksi ja rivistöä voi selata.

Hanki tarpeisiisi sopivia henkareita. Takkihenkarit tukkivat kaapin, liruista henkareista vaatteet valahtavat. Kun henkareita on riittävästi, et tunne kiusausta ahtaa kahta puseroa päällekkäin.

Hyllytilaa kaipaavat lähinnä neuleet, joiden olkapäät saattavat venähtää ripustettuina. Jos joudut pinoamaan muitakin vaatteita, tee pinoista niin matalia, että voit nostaa koko pinon kerralla sängyn päälle. Saat otettua välistä yhden paidan ilman, että kasa hajoaa.

Säilytä alushousut, rintsikat, sukat ja sukkahousut omissa koreissaan. Parita sukat ja kääri sukkahousut rullalle.

Pyydä kaupasta kenkälaatikko: jos joudut pinoamaan kenkiä päällekkäin, laatikot suojaavat niitä. Kenkälootia voi nostella hattuhyllylle.

5. Pidä kaappi siistinä

Kerran luotu järjestys säilyy pienillä jipoilla.

Pane kaappiin vain tuuletettuja ja puhtaita vaatteita, ellet halua aarteisiisi tunkkaista sivuaromia. Lika haurastuttaa kangasta ja kutsuu turkiskuoriaisia.

Jos pelkäät tuholaisia, pyyhi ja imuroi hyllyt kerran kuukaudessa. Säilytä vaatteet ilmavasti ja suojaa kalliit neuleet viikkaamalla ne isoihin Minigrip-pusseihin. Myös setripuun palaset torjuvat turkiskuoriaisia.

Varaa parittomille sukille oma laatikko. Käy se silloin tällöin läpi ja heivaa ne, joiden kumppani on pysyvästi hukassa.

Älä tunge paniikissa sovittamaasi t-paitaa mytyssä kaappiin vaan jätä se nojatuolille odottamaan viikkausta. Kun kaaokselle antaa pikkusormen, se nielaisee koko kaapin.

Jätä huoltoa odottavat vaatteet esille. Tulet hoitaneeksi homman nopeammin etkä pue kiireaamuna napitonta puseroa.

6. Älä täytä kaappia uudestaan

Karsittu vaatekaappi pysyy inspiroivan niukkana ja siistinä vain, jos et ala täyttää sitä uusilla vaatteilla.

Jos karsinta- ja järjestelyoperaation jälkeen tuntuu edelleen siltä, ettet löydä kaapistasi mitään päällepantavaa, sinulta saattaa puuttua yhdistelyä helpottavia perusvaatteita. Jos sinulle ei todellakaan ole yhtään yksiväristä t-paitaa, neuletakkia tai tummia farkkuja, hanki sellaiset.

Muista vanha viisaus: osta vähän mutta hyvää. Kumpia käytät tyytyväisempänä, täydellisesti istuvia 150 euron farkkuja vai kaksia ihan kivoja 75 euron housuja? Voit laskea yhden käyttökerran hinnan. Jos 200 euron kasmirneuletta käyttää sata kertaa, se tulee halvemmaksi kuin viidessä kerrassa nyppyyntyvä 20 euron akryylineule. (Logiikka toimii vain, jos todella tyydyt yhteen täydelliseen neuleeseen, etkä hanki sen kaveriksi toista halvempaa.)

Älä osta vaatteita haave-elämää varten. Et tarvitse viittä helletoppia, jos vietät kesän ilmastoidussa toimistossa.

Erota haluaminen ja tarvitseminen toisistaan. Mekkoa ei kannata ostaa vain siksi, että se on kaunis. Kauneus menee hukkaan, jos mekko ei koskaan näe päivänvaloa.

Jean Shrimptonin kokovalkoinen kesätyyli 1960-luvulta toimii edelleen.

Juttu on julkaistu Trendissä

Kommentoi +