Ongelmakynsien hoito-opas
Kauneus
Ongelmakynsien hoito-opas
Näillä ohjeilla selätät liuskoittuvat ja halkeilevat kynnet. Katso myös vinkit kynsien valkoisiin täpliin ja kellertävyyteen.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 7.1.2016

Terveet kynnet ovat sileät, himmeästi kiiltävät ja väriltään läpikuultavan vaaleanpunaiset. Niissä ei ole halkeamia, uurteita, liuskoja tai läiskiä.

Mutta kynsien liuskoittuminen ja lohkeilu vaivaa todennäköisesti meitä kaikkia jossain elämänvaiheessa. Se johtuu yleisimmin varsin yksinkertaisesta syystä: kynsien kuivuudesta.

Kynsi koostuu ohuista kerroksista, ja kun niistä katoaa kosteus, ne erkanevat toisistaan. Tämä ilmenee usein liuskoittumisena. Kuivat kynnet myös lohkeilevat helposti, jos ne osuvat kovaan materiaaliin.

Ikävuosien kertyessä mahdollisuus saada liuskoittuvat ja halkeilevat kynnet kasvaa, sillä vanhentuessa kosteus vähenee niin ihosta, hiuksista kuin kynsistä.

Lisää kosteutta kynsiin

Yksi tehokkaimmista kuivien kynsien ennaltaehkäisy- ja hoitokeinoista on käsirasvan ja kynsinauhavoiteen päivittäinen käyttäminen. Ne tuovat paljon kaivattua kosteutta kuiville kynsille – mikäli ne ovat lakkaamattomat -, ja samalla käsien iho ja kynsinauhat pysyvät pehmeinä.

Kaupoissa myydään myös kynsibalsamin tai kynsivoiteen nimellä kulkevia tuotteita, joita levitetään kynnelle kynsilakan tavoin.

Erittäin kuivat kynnet voivat hyötyä säännöllisestä öljykylvystä eli paljaiden kynsien liottamisesta oliivi- tai rypsiöljyssä. 5–10 minuuttia riittää, minkä jälkeen kädet pestään huolellisesti. Vältä tosin liian tehokkaita käsisaippuoita.

Suojelusenkeli nimeltä kynsilakka

Kynsilakan käyttämisestä on hyötyä: se suojaa kynttä kolhuilta sekä ilman ja veden aiheuttamalta kuivumiselta. Välttele kuitenkin kynsilakkoja, jotka sisältävät helposti allergisoivaa ja mahdollisesti karsinogeenistä formaldehydiä.

Kynnet eivät varsinaisesti tarvitse lakattomia päiviä, jolloin ne voisivat ”hengittää”, sillä kynnet ovat – kaikessa karuudessaan – kuollutta ainetta. Toisaalta, lakattomina päivinä kynnet hyötyvät enemmän voiteista.

Muista poistaa kynsiltä kaikki rasva kynsilakanpoistoaineella ennen lakkaamista, sillä rasva aiheuttaa kynsilakan ennenaikaista lohkeilua. Käytä asetonitonta kynsilakanpoistoainetta, joka ei kuivata yhtä paljon kuin asetonipitoinen.

Älä skippaa aluslakkaa ja päällyslakkaa. Aluslakka estää kynsiä värjäytymästä ja yhdessä päällyslakan kanssa se myös pidentää kynsilakan ikää, joten kuivattavaa kynsilakanpoistoainetta ei tarvitse käyttää niin usein.

Viilaa ja hio kynsiä varovaisesti

Vaikka kynsilakan repiminen houkuttaisi tylsänä hetkenä, vältä sitä viimeiseen saakka. Kynsilakkalastujen mukana lähtee usein osa kynnen pintakerrosta, jolloin kynsi jää karheaksi ja epämiellyttävän näköiseksi. Kynsilakan poistaminen kynsilakanpoistoaineella tekee vähemmän hallaa.

Karheiden kynsiviilojen ja kynsisaksien käyttäminen voi lisätä kynsien liuskoittumista. Parempi vaihtoehto on laadukas lasiviila, joka kestää käytännössä niin kauan kunnes sen hajottaa. Viilaa kynsiä mielellään vain yhteen suuntaan äläkä edestakaisin hinkaten.

Hio liuskoittuneiden kynsien pinta bufferilla, eli kynnen siloitukseen tarkoitetulla viilalla, varovaisesti kerran kuukaudessa. Näin kynsistä tulee tasaiset ja sileät. Varo kuitenkin käyttämästä liian karheaa bufferia tai hiomasta kynttä liian kauan, mikä voi vahingoittaa ja ohentaa kynttä.

Tehokuuri kynnenvahvistajalla on tarkoitettu auttamaan heikkoja ja ohuita kynsiä. Kuivat ja lohkeilevat kynnet eivät sen sijaan hyödy kynnenvahvistajan käytöstä. Päinvastoin, se saattaa tehdä niistä entistä helpommin katkeilevat.

Purkki avuksi

Jos syöt ravitsemussuositusten mukaisesti, ei sinulla tulisi olla tarvetta lisäravinteille. Mikäli epäilet, ettet välttämättä saa kaikkia kynsille tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita, tartu lisäravinnepurkkiin. Kynsien hyvinvointia edistävät sinkki, pii, seleeni, kalsium, D-vitamiini ja B7-vitamiini eli biotiini.

Samoja aineita saat lisäämällä ruokavalioosi maitotuotteita, kananmunia, kasviksia, lihaa, kalaa, maksaa, pähkinöitä, siemeniä, papuja, herneitä, täysjyväviljoja, vehnäleseitä, nokkosta, sipulia ja tofua.

Rakennekynsien dilemma

Monet laitattavat rakennekynnet kauniiden kynsien toivossa. Toki akryyli- ja geelikynnet ovat vahvat ja näyttävät, mutta niiden laittamisprosessi voi vahingoittaa omaa kynttä. Joskus rakennekynsiä poistattaessa niiden alta paljastuukin paperinohut ja hauras oma kynsi. Näin ei tietenkään aina käy, mutta se mahdollisuus on olemassa, etenkin jos rakennekynsien laittaja ei ole kivenkova ammattilainen.

Rakennekynsien kanssa saa olla varovainen – jos pitkä akryyli- tai geelikynsi repeää, oma kynsi saattaa revetä kivuliaasti mukana.

Milloin lääkäriin?

Jos olet jo kokeillut kaikkia mahdollisia konsteja saadaksesi pitkät ja vahvat kynnet eikä mikään tunnu tehoavan, on järkevää kääntyä lääkärin puoleen. Kynsien jatkuva lohkeilu saattaa johtua sairaudesta, esimerkiksi kilpirauhasen toimintahäiriöstä tai psoriasiksesta.

Ongelmana valkoiset täplät tai kellertävyys

Kynsiin ilmestyneet valkoiset täplät johtuvat useimmiten sinkin puutoksesta, kalsiumin huonosta imeytymisestä tai kynteen kohdistuneesta iskusta. D-vitamiini edistää kalsiumin imeytymistä.

Kellastuneet kynnet saattavat olla seurausta tupakoinnista, koska tupakan sisältämä terva kellastuttaa. Jos et polta, kynsien kellastuminen saattaa myös johtua kynsilevyn paksuuntumisesta, mikä tarkoittaa, että veren- tai imunesteenkiertosi on huono. Kilpirauhasen vajaatoiminta saattaa myös kellastuttaa kynsiä.

Kynsien kellertävyyttä aiheuttavat myös keltaisen kynsilakan levittäminen aluslakattomalle kynnelle ja itseruskettavan käyttäminen.

Vinkki!

Kotitekoinen kynsien vaalennusaine syntyy sekoittamalla yhteen sitruunanmehua ja ruokasoodaa. Lisää tahnaa kynsille, anna vaikuttaa 10–15 minuuttia ja pese pois. Kynnet ovat vaalennuksen jälkeen usein melkoisen kuivat, joten rasvaa ne huolellisesti.

Lähteet: Terveyskirjasto.fi, Etlehti.fi, Terve.fi, Nailway to Heaven –blogi, Menaiset.fi, Anna.fi, Yhteishyvä.fi

Kirjoittaja Mimi Kantele on estenomiopiskelija Laurea-ammattikorkeakoulusta. Hän suoritti harjoittelujaksonsa Kauneus ja Terveys -lehden toimituksessa.

Kommentoi +