Sattumalta ostettu kirja sai käsikirjoittaja Olga Palon tajuamaan, että hänessäkin on sisäistettyä naisvihaa
Kirjavinkit
Sattumalta ostettu kirja sai käsikirjoittaja Olga Palon tajuamaan, että hänessäkin on sisäistettyä naisvihaa
Käsikirjoittaja ja kirjailija Olga Palo rakastaa kirjoja, joissa juonen sijaan keskitytään kerrontaan ja ajatteluun. Nyt hän antaa kolme kiinnostavaa kirjavinkkiä.
Teksti

Kuvat
,

Julkaistu 14.7.2023
Trendi

Kirja, joka avasi uuden maailman ­­­

Ta-Nehisi Coates: Between the World and Me

Käsikirjoittaja, kirjailija ja teatterintekijä Olga Palolla on puhelimessaan kansio kirjasuosituksille. Kun joku vinkkaa kiinnostavasta kirjasta, Palo ottaa näyttökuvan ja tallentaa sen kuvakansioonsa.

Yksi kansiossa lymynneistä kirjoista oli Ta-Nehisi Coatesin teos, jonka Palo bongasi Sivumennen-kirjapodcastista. Kirja on esseeteos, jonka kirjailija on kirjoittanut kirjeenä teini-ikäiselle pojalleen. Se käsittelee tunteita, symboliikkaa ja todellisuutta, jotka liittyvät mustana miehenä elämiseen Yhdysvalloissa.

Kirja avasi Palolle epäreilun ja hurjan todellisuuden.

”Kirja on hieno, koska se purkaa totuuksia toiseudesta. Minusta on ihailtavaa, kuinka sinnikkäästi ja tarkasti Coates kirjoittaa jostain, mikä on hänelle tärkeää, ja tekee sen vieläpä ymmärrettävästi. Coates kirjoittaa myös hyvin analyyttisesti. Hän ei yritä saada vastauksia vaan opettaa kysymään.”

Kirja, jonka ahmin

Guadalupe Nettel: Still Born

Kun Palo oli lomalla Pariisissa viime syksynä, hän löysi kirjakaupasta hyllyn, joka oli tarkoitettu signeeratuille teoksille, ja jäljellä oli vain yksi kirja. Palo ajatteli sen olevan johdatusta ja osti kirjan, vaikkei ollut koskaan kuullut siitä.

Teos on meksikolaisen kirjailijan Guadalupe Nettelin romaani, joka käsittelee vanhemmuutta ja hoivaa. Päähenkilö Laura on päättänyt ystävänsä Alinan tavoin, ettei halua lapsia. Laura steriloi itsensä, ja pian selviää, että Alina haluaakin tulla raskaaksi.

Kirja on harvoja juonivetoisia teoksia, joihin Palo on hetkeen tarttunut. Juoni koukutti lukemaan nopeasti.

”Huutoitkin sohvalla tätä lukiessani. Teos on koskettava, raskas ja kaunis.”

Kahden lapsen äitinä Palo tunnistaa äitiyteen liitettäviä odotuksia.

”Kun minusta tuli äiti, en tiennyt, miten puhuisin siitä. Huomasin toistavani sisäistettyä naisvihaa ajattelemalla, että en ole ’äiti-ihminen’ tai en ole kuin muut äidit. Nettel käsittelee aihetta oivaltavasti – oleilee kysymysten äärellä.”

Kirja, joka on aina suosiossa

Marguerite Duras: Rakastaja

Ranskalainen kirjailija Marguerite Duras on Palon suuri esikuva. Hän luki Durasia ensimmäisen kerran kymmenisen vuotta sitten, ja syvimmän vaikutuksen on jättänyt Rakastaja, joka on omaelämäkerrallinen romaani Durasin ensimmäisestä rakkaussuhteesta.

”Duras saa kirjoittamisen vaikuttamaan kadehdittavan helpolta. Tekstissä ei ole minkäänlaista kikkailua, vaikka siinä hypätään suvereenisti minäkertojasta kolmannen persoonan kertojaan ja vaihdellaan aikamuotoja. Kieli on yksinkertaista, mutta tekstin taustalla on aina jokin huuto.”

Durasin teokset ovat vaikuttaneet Paloon kirjailijana.

”Durasin kirjoissa on vahvasti läsnä kirjoittaminen, niin kuin omassa novellikokoelmassanikin. Vaikka Rakastaja on omaelämäkerrallinen, se ei ole minulle merkityksellistä. Tärkeää on se, kuinka hän kirjoittaa suhteesta menneeseen ja muistamiseen. Kirjoissa kerronta on tärkeämpää kuin se, mistä kerrotaan.”

Olga Palolta ilmestyi tammikuussa novellikokoelma Aion kertoa nyt kaiken. Hän on myös käsikirjoittanut Kullannuput-komediasarjaa.

Juttu on julkaistu Trendissä 4/23.

Kommentoi +