Nukutko puhelin tyynyn vieressä? Säteilyturvakeskuksen erikoistutkija kertoo, onko se turvallista
Kysytään teknologiasta
Nukutko puhelin tyynyn vieressä? Säteilyturvakeskuksen erikoistutkija kertoo, onko se turvallista
Moni meistä kuuntelee äänikirjaa sängyssä tai plärää Instagramia silmien lupsuessa jo kiinni. Onko kännykkä korvan vieressä nukkuminen turvallista?
Teksti

Kuvat

23.4.2023

Niin sanottujen dumbphonejen eli älypuhelimia edeltäneiden kännyköiden aikaan puhuttiin paljon kännyköiden radiosäteilystä ja oltiin huolissaan heistä, jotka olivat ”koko ajan kännykkä korvalla”. Tuolloin sanottiin myös, ettei pidä nukkua puhelin pään vieressä.

Kuinka on asian laita nykyaikaisten älypuhelimien kanssa?

Kysyimme asiaa Säteilyturvakeskuksen erikostutkijalta Sami Kännälältä. Hänellä on säteilyä miettivälle hyviä uutisia.

”Säteilyturvallisuuden kannalta voi huoletta nukkua älypuhelimen lähellä. Puhelin lähettää vain harvakseltaan radioaaltoja, kun siihen ei puhuta. Tällaisesta altistuksesta ei aiheudu minkäänlaisia haitallisia terveysvaikutuksia.”

On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että Turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKES on toisinaan muistutellut akkujen lataamisen turvallisuudesta ja siihen liittyvästä tulipaloriskistä. Laitteita ei pidä ladata valvomatta ja helposti syttyvien materiaalien lähettyvillä. Paloturvallisuuden kannalta ei siis välttämättä ole paras idea nukkua erimerkiksi puhelin tyynyn alla.

Entäpä melkein kaikkien kodeissa nykyään olevat wlan-reitittimet, tuleeko niistä säteilyä?

”Kodin langattomien verkkojen reitittimet altistavat heikoille radiotaajuisille kentille. Altistus pienenee nopeasti, kun etäisyys reitittimeen kasvaa. Radiotaajuisille kentille altistus on kaikissa tilanteissa raja-arvoja pienempää, eikä siitä aiheudu terveyshaittoja”, Kännälä kertoo.

”Langattomaan verkkoon kytkettyjen radiolaitteiden aiheuttamasta altistuksesta ei myöskään tarvitse olla huolissaan. Niiden lähetystehot ovat reititintä pienemmät ja altistus hyvin pientä.”

Tässä juttusarjassa etsimme vastauksia arkisiin teknologiakysymyksiin. Mihin kysymykseen sinä haluaisit saada vastauksen? Kerro kommenteissa!

Kommentoi +