Nina Tapio osti 1940-luvulla rakennetun puutalon yksin ja sisusti sen yltiöromanttiseksi: ”Remontointi oli kuin terapiaa – minun ei tarvinnut tehdä kompromisseja sisustuksessa”
Ihmiset
Nina Tapio osti 1940-luvulla rakennetun puutalon yksin ja sisusti sen yltiöromanttiseksi: ”Remontointi oli kuin terapiaa – minun ei tarvinnut tehdä kompromisseja sisustuksessa”
Laulaja Nina Tapio hankki pari vuotta sitten vanhan talon, jonka hän remontoi kokonaan. Uuden kotinsa Nina sisusti oman mielensä mukaan, leikkisästi ja runsaasti.
Teksti

Kuvat

17.4.2022
 |
Eeva

Laulaja Nina Tapion kodissa näkyy hänen oma tyylinsä selvästi. On perintökalusteita ja vähän uutta. Keittiö on remontoitu ja lattiat uusittu. Katot ja ikkunanpuitteet on maalattu huolellisesti.

Väripaletissa on turkoosia, vaaleanpunaista ja vedenvihreää. Seiniä on tapetoitu runsain kukkakuosein, sohvassa on komea kukkakangas.

Eteisen seinässä on käytetty kellarikerroksen saunasta purettuja paneeleja. Tapetti jäi yli makuuhuoneesta. Naulakko on Ninan ja entisen aviomiehen yhteisestä talosta.

Kotia ei tunnista samaksi, jonka Nina osti maaliskuussa 2020. Helsingin Pirkkolaan 1940-luvulla rakennettu, Ruotsin valtion lahjoittama niin sanottu ruotsalaistalo oli ränsistynyt pahasti ja haisi tunkkaiselta.

”Ihastuin taloon, kun näin viherhuoneen ja keittiön. Huono kunto ei pelottanut, sillä olen remontoinut ennenkin.”

Nina oli kaivannut myös omaa pihaa, ja talon myötä hän sai suojaisan puutarhan hevoskastanjoineen ja omenapuineen.

”Omassa talossa voin elää oman rytmini muukaan. Voin soittaa pianoa ja laulaa miettimättä, mitä naapurit tuumivat.”

”Omassa talossa voin soittaa pianoa ja laulaa miettimättä, mitä naapurit tuumivat.”

Alue oli ennestään tuttu, sillä Nina oli asunut Pirkkolassa kymmenen vuotta, kun nyt jo aikuiset tyttäret Elsa ja Ada olivat pieniä.

Ninan entinen puoliso Reka Kontio asuu lähellä, joten yhdeksänvuotiaan Vilho-pojan on helppoa kulkea kodista toiseen.

”Remontointi oli kuin terapiaa”

Juuri kun Nina Tapio oli ostanut talon, koronapandemia pyyhki kalenterista 150 keikkaa. Hän ei kuitenkaan jäänyt toimettomaksi vaan muutti uuteen kotiinsa ja alkoi remontoida sitä.

Nina ahkeroi arjet ja pyhät. Hän teki yhdeksän viikon ajan 70 tunnin työviikkoja. Päivät venyivät, kun teki mieli tehdä valmiiksi ensin yksi ja sitten seuraava kohta.

Remontointi oli kuin terapiaa, kun oman alan työt lähtivät alta. Nina saattoi tuntea itsensä hyödylliseksi. Itse tekemällä säästi myös rahaa.

Olohuoneen seinään Nina Tapio ei halunnut kuositapettia, vaan hän maalasi sen vaaleanharmaaksi. Sohvan kankaan hän osti Espanjasta. Tuolin ja sohvan päällysti Ninan ystävä, joka on verhoilija.
Näkymä olohuoneesta kohti makuuhuonetta ja ruokailutilaa. Kaapin Ninan äiti löysi vanhasta talosta, jota hän oli myymässä. Peili on Indiskasta.

Yhtä suurta remonttia Nina ei ollut ennen tehnyt, toki maalannut seiniä ja kunnostanut huonekaluja.

”On ollut ihana huomata, miten paljon osaan, kun yritän, kokeilen ja kuuntelen neuvoja. Tekemällä kehittyy. Viimeksi laatoitin pannuhuoneen. Se oli ensimmäinen laatoitustyöni.”

Keittiötä pienennettiin alkuperäisestä niin, että sen taakse saatiin rakennettua pieni kylpyhuone. Keittiökalusteet ovat Noblessan.
Ruokapöydän takana katseen vangitsee Vallilan Haltiatar-tapetti. Teekannu ja kukkamaljakko ovat Ninan äidin vanhempien, mumin ja mufan peruja

Tylsintä oli ikkunanpuitteiden maalaaminen, työ piti tehdä kolmeen kertaan. Osa lattioista revittiin auki siinä toivossa, että alta löytyisi alkuperäinen lautalattia, mutta niin ei käynyt. Nina olisi halunnut avata myös levytetyt sisäkatot ja katsoa, löytyisikö alta paneelikatto, mutta aika ja raha tulivat vastaan ja katot maalattiin.

Olohuoneesta erkanee syvennys, jossa on vanhan oopperatalon, nykyisen Aleksanterin teatterin entinen harjoituspiano. Säilytyspenkin Nina Tapio maalasi uutta kotia varten valkoiseksi.

Ninan oli opittava, että remontti valmistuu osissa. Hankalinta oli kantaa vastuuta ja tehdä kaikki päätökset yksin. Onneksi hänen ympärilleen on siunaantunut ystäviä ja ammattilaisia, jotka auttavat.

Nina rakastaa nähdä työnsä jäljen. Samalla hän toivoo, että kaikki valmistuisi heti.

”Talo on jatkuva työmaa. Se tekee minulle hyvää, koska se opettaa malttia ja kärsivällisyyttä, jotka eivät ole vahvimpia puoliani.”

Vessan oven molemmin puolin on Ninan serkun, Mirka Kastisen, taideteos. ”Pyysin häntä tekemään jotain hullua.”

Loppuvuodesta kodin kunnostukseen jäi aiempaa vähemmän aikaa, kun Nina palasi esiintymislavoille. Edessä on musikaali Come From Awayn ensi-ilta Tampereen Työväen Teatterissa. Se vie syyskuun 2001 terrori-iskujen hetkiin, jolloin pienelle Newfoundlandin saarelle ohjattiin lähes 40 lentokonetta. Nina näyttelee lentokapteeni Beverley Bassia.

Remontti jatkuu myös: kesällä Nina aikoo kunnostaa pihan ja maalata talon. Viime kesänä Nina vuokrasi henkilönostimen ja maalasi jo talon lappeet, mistä hän kertoo selvästi ylpeänä.

Nina Tapion 1940-luvun puutalossa on noin sata neliötä, neljä huonetta, keittiö, sauna ja viherhuone. Vaatehuone ja viherhuone on rakennettu myöhemmin.

Sisustustyyli muuttui näyttävästi

Ninan sisustustyyli on vaihtunut kodin mukaan. Pirkkolan-talon sisustus on romanttisin, jonka hän on suunnitellut.

Nina Tapio hankki talonsa yksin ja asuu ensimmäistä kertaa pitkiin aikoihin niin, ettei saman katon alla elä toinen aikuinen.

”Minun ei tarvinnut tehdä kompromisseja sisustuksessa. Makuuhuone on mielestäni aivan ihana”, Nina sanoo ja katsoo hymyillen vaaleanpunaista kamariaan.

Nina Tapion kodin väripaletissa on turkoosia, vaaleanpunaista ja vedenvihreää. ”Minun ei tarvinnut tehdä kompromisseja sisustuksessa”, Nina Tapio iloitsee.
”Tämä on ensimmäinen vaaleanpunainen makuuhuoneeni”, Nina Tapio kertoo. Kukkatapetti on Sandbergin Ava.
Viherkasvit tuovat lämpöä ja kodikkuutta. Nina yhdistelee sisustuksessa vanhaa ja uutta. Jakkaran hän on kunnostanut, piironki ja korituoli ovat Ikeasta. Verhon takana on viherhuone.

Toinen lempipaikka on viherhuone, joka on tarkoituksellisesti jätetty rosoiseksi.

Edellinen koti kerrostalossa Haagassa oli selkeämpi. Sinne eivät kukkatapetit olisi sopineet. Asunnon tehosteseinistä yksi oli maalattu mustaksi. Koska maalia oli jäänyt yli, sitä käytettiin tämän talon vessan seinään.

”Halusin täällä käyttää värejä entistä rohkeammin. Tämän kodin leikillisyys ilahduttaa minua. Jos jokin asia alkaa kyllästyttää, sen voi aina vaihtaa.”

Artikkeli on julkaistu Eevassa 1/2022.

Kommentoi +