
Suosi luonnollista
Kulutuskestävyys, käyttömukavuus, lämmöneristys ja hengittävyys – siinä muutama syy, miksi neuleissa kannattaa suosia luonnonkuituja. Valitse yllesi siis kašmiria, lampaanvillaa, merinolampaanvillaa tai alpakkaa. Luonnonkuiduista tehty neule on myös pitkäikäinen: siihen eivät pinty tahrat tai hienhaju yhtä helposti kuin tekokuituun, ja huoltamalla sen saa aina kuin uudeksi.
Jos et halua tinkiä hengittävyydestä ja kestävyydestä – ja kuka nyt haluaisi – varmista, neuleessa on korkeintaan 20 prosenttia tekokuitua. Vältä akryyli-sekoitteita. Kun akryyli alkaa nukkaantua, sitä on vaikea poistaa, vaikka neule olisi muuten villaa.
Tuuleta
Symppistä mutta totta: lempineuleenkin pitää antaa välillä levätä, jotta se ehtii kuivua täysin ja palautua muotoihinsa.
Hyvät uutiset: villa puhdistaa itse itsensä. Luonnonvillassa on rasvaa, joka puskee kuidun pintaan ja hylkii likaa. Siksi pelkkä tuulettaminen riittää pitämään neuleen raikkaana pitkään. Huonot uutiset: et ole ainoa, joka pitää lempineuleestasi. Tuuleta neule jokaisen käytön jälkeen. Pääset eroon hilseestä ja kuolleesta ihosolukosta, jotka houkuttelevat tuholaisia.
Aika mennä pesulle
Puhdas neule on pehmeä, joten jos neuleesi tuntuu karhealta ja näyttää surkealta, on aika mennä pesulle. Pese neule käsin tai pesukoneen villaohjelmalla pesupussissa. Käytä villalle tarkoitettua pesuainetta. Liian tuhti pesuaine pesee pois myös villan oman rasvan, jolloin neuleesta tulee helposti likaantuva koppura. Villaohjelmassa ei ole linkousta, mutta voit nopeuttaa kuivumista: levitä neule pyyhkeen päälle, kääri paketti rullalle ja puristele kevyesti. Suurin kosteus imeytyy pyyhkeeseen, ja loppu kuivuu vaakatasossa kuivaustelineellä.
Höyrytä neule, kun se on kuivunut pesun jälkeen. Käytä höyrytintä tai silitysraudan höyrytoimintoa ja käy neule kevyesti läpi. Höyrytys sulkee neuleen pinnan, jolloin se hylkii taas tehokkaasti likaa.
Kaatuiko kašmirneuleellesi punaviiniä? Ei hätää. Laita talouspaperia heti tahran päälle ja anna imeytyä. Hyvin hoidettu neule hylkii jopa punkkua niin tehokkaasti, ettei siitä jää jälkeä. Ja kyllä, tämä on testattu (vahingossa) tosielämässä. Jos neuleeseen kuitenkin jää jälki, pese kuten normaalisti.
Tarkkaile laatua näin
Venytä neuletta kevyesti. Laadukas neule on niin kimmoisa, että se ponnahtaa nopeasti takaisin muotoonsa. Katso ja hiplaa pintaa – onko se sileä ja tiiviisti neulottu? Lue pesulappu: monet ”kašmirneuleet” sisältävät aitoa tavaraa vain murto-osan.
Venytä neuletta kevyesti. Laadukas neule on niin kimmoisa, että se ponnahtaa nopeasti takaisin muotoonsa. Katso ja hiplaa pintaa – onko se sileä ja tiiviisti neulottu? Lue pesulappu: monet ”kašmirneuleet” sisältävät aitoa tavaraa vain murto-osan.
Nypyt pois
Jos rakastat kašmiria, opettele rakastamaan myös nyppyjen poistamista. Sillä mitä pehmeämpi neule, sitä enemmän se aluksi nukkaa. Käytön ja pesujen myötä lyhyet kuidut häviävät neuleen pinnasta ja myös nukkaantuminen loppuu. Poista nypyt käsin tai kašmirkammalla – se toimii myös muihin neuleisiin. Vältä saksia ja nypynpoistajaa: ne leikkaavat kuidut poikki ja synnyttävät lisää lyhyitä kuituja, mikä tarkoittaa lisää nyppyjä.
Parempi säilytysratkaisu
Ovatko neuleesi viikattuina vaatekaapissasi? Hyvä. Neuleet venyvät ja neuloksen rakenne kärsii, jos ne roikkuvat pitkiä aikoja henkarilla. Setripuunpalaset vaatekaapissa ehkäisevät tuholaisia, mutta jos pakkaat neuleesi pidemmäksi aikaa kaappiin, viikkaa ne puhtaina ilmatiiviisiin Minigrip-pusseihin. Voit taitella neuleen sisään silkkipaperin. Se imee kosteuden ja estää rypistymistä. Trendi loves mitä tahansa, joka säästää meidät silittämiseltä.
Tyyli: Emilia Laitanen. Juttua varten on haastateltu Arela-neulemerkin Viivi Arelaa.
Juttu on julkaistu Trendissä.