Maksaläiskien häätö vaatii aikaa ja rahaa – kauneusammattilaiset kertovat, mitkä hoidot tuovat oikeasti tuloksia
Kasvohoidot
Maksaläiskien häätö vaatii aikaa ja rahaa – kauneusammattilaiset kertovat, mitkä hoidot tuovat oikeasti tuloksia
Maksaläiskien hoitoon suositellaan muun muassa laseria, mikroneulausta, timanttihiontaa ja kemiallista kuorintaa. Mutta mikä hoitolahoito auttaa parhaiten laikukkaaseen ihoon?
Teksti

Kuvat

Julkaistu 21.8.2023
Kauneus ja Terveys

Pitäisikö maksaläiskiin ottaa kemiallinen kuorinta, kuoriva HydraFacial, mikroneulaus, mesoterapia, timanttihionta, IPL-valoimpulsseja vai laserhoito? Kas siinä pulma, kun kaikkia suositellaan. Mistä tietää, mikä auttaa oikeasti?

Hyvä kosmetologi tai ihoa hoitava sairaanhoitaja ei tee asiakkaalle turhaa hoitoa vaan osaa suositella sopivaa – ja vaihtaa tarvittaessa jo varatun hoidon lennossa toiseen. Jos haluat silti välttää hutivaraukset tai -ostokset, ota perustiedot haltuun. Kolme pigmenttimuutoksia klinikallaan hoitavaa sairaanhoitajaa kertoo, mikä läiskiin tehoaa parhaiten.

Ota avuksi valonsäteet

Sairaanhoitajat Jenny Mäki, Anne Tuovinen ja Lotta Taipalus ovat lähes yksimielisiä tehokkaimmista tavoista. Valoimpulssi- ja laserhoidolla saa erinomaisia tuloksia nopeasti. Näkyvän muutoksen voi saada jo yhdellä kerralla, mutta silti kannattaa varautua muutamaan käyntiin.

”Valoimpulssilaite tunnistaa ihosta väripoikkeamat ja hajottaa liiallisen pigmentin. Laser taas sopii etenkin pieniin ja tarkkarajaisiin muutoksiin”, Jenny Mäki Mabelista kertoo.

Sekä valoimpulssi- että laserhoidon jälkeen voi hetkellisesti näyttää siltä, että läiskät tummenisivat. Sen selittää pigmentin nousu ihon pintaan, ennen kuin se kuoriutuu pois. Valoimpulssihoito maksaa alkaen 105 euroa, laser alkaen 230 euroa.

Näin maksaläiskät syntyvät

  • Pigmenttimuutokset aiheutuvat melaniinisynteesin häiriöstä: iho alkaa tuottaa liikaa väriainetta, joka kertyy ihon pinta­kerroksiin.
  • Läiskät tai pilkut iholla voivat johtua UV-säteilystä, hormoneista, ihotulehduksen jälkeisestä pigmentaatiosta (PIH, post-inflammatory hyperpigmentation) tai ne voivat olla geneettisiä. Myös jotkin sairaudet ja lääkitykset vaikuttavat.
  • Hoitaja selvittää pigmenttimuutosten syyn, jotta voi hoitaa niitä oikein. Eri muutoksiin tehoavat hieman eri hoidot ja eri­pituiset sarjat, koska pigmentti sijaitsee ihossa eri syvyyksissä.

Hapot ja neulaus kirkastavat ihoa

Kaikki sairaanhoitajat luottavat myös sarjahoitona kemial­lisiin kuorintoihin eli ”happohoitoihin” sekä mikroneulaukseen. Molempia tarvitaan keskimäärin neljästä kuuteen hoitoa, jotta pigmentti ­vaalenee. Happohoidot maksavat alkaen 130 euroa ja mikroneulaus noin 200–250 euroa ­kerralta.

Skinmedin Anne Tuovisen mukaan ke­­miallisten kuorintojen sarja toimii lähes kaikkiin pigmenttiongelmiin. Hedelmähapot kuorivat ihon pintakerrosta, jolloin läiskät haalistuvat pikkuhiljaa. Eri menetelmiä voidaan myös yhdistää. Läiskien vaalentaminen vaatii aina aikaa ja sitoutumista. Parhaat tulokset saa kokonaisvaltaisella hoidolla.

”Se tarkoittaa, että iholle tehdään klinikalla tehokkaita yhdistelmähoitoja, minkä lisäksi asiakas suojaa ja hoitaa ihoaan kotona ohjeiden mukaan”, Tuovinen kertoo.

Lotta Taipalus Klinik Linneasta on hoitanut pigmenttimuutoksia hyvin tuloksin happojen ja mikroneulauksen yhdistelmällä ikääntyneellä ihollakin.

”Olen huomannut, että myös mesotera­piasarjahoito auttaa”, Taipalus sanoo.

Yksi hoitokerta maksaa noin 250 euroa.

Aurinkosuoja on ykkönen

Tärkein kotihoitotuote on sairaanhoitajien mukaan laajakirjoinen aurinkosuoja, jota tulisi käyttää joka päivä vuoden ympäri, myös pilvisellä säällä. Suositeltava suojakerroin on vähintään 30, mieluiten 50. Aurinkosuoja ehkäisee uusia läiskiä ja jo kasvoilla olevien tummumista, jos niiden aiheuttaja on UV-säteily.

”Pigmenttiläiskiä on aina helpompi ehkäistä kuin vaalentaa”, Taipalus muistuttaa.

Kotihoidossa tehokkaita ainesosia ovat retinoli eli A-vitamiini sekä maito- ja glykolihappo, jotka kuorivat ihon pintaa. C-vitamiini kirkastaa ja suojaa ihoa.

”Retinoli hajottaa pigmenttiä. Happokuorinta tuo uusia ihosoluja vanhojen tilalle. Suosittelen kotiin enintään 10-­prosenttisia happoja. Sitä tehokkaammat kannattaa jättää ihonhoidon asiantuntijalle”, Tuovinen kertoo.

Myynnissä on paljon dark spot -kosmetiikkaa eli täsmätuotteita pigmenttimuutoksiin. Niiden tehoaineina käytetään muun muassa hedelmähappoja, lakritsinjuuriuutetta, arbutiinia, hydrokinonia, kojic-happoa ja erilaisia patentoituja ainesosia. Tällaiset tuotteet voivat olla yksi osa kotihoitoa. Mäki, Tuovinen ja Taipalus eivät silti usko, että vain niillä voi saavuttaa tehokkaita tuloksia.

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 10/2023.

1 kommentti