Näin tunnistat hyvälaatuisen neuleen
Tyyli
Näin tunnistat hyvälaatuisen neuleen
Katso aina materiaalilappua - ja muut tärkeät vinkit neuleostoksille.
Teksti

Kuvat

3.11.2015
 |
Trendi

1. Lue pienikin printti

Älä luota pelkkään hinta- tai niskalappuun. Nykyään esimerkiksi kasmirneuleina myydään villapaitoja, joissa vain murto-osa materiaalista on kasmiria. Tätä emme voi toistaa tarpeeksi: lue aina pesulappu. Sataprosenttinen luonnonmateriaali on varma valinta: se kestää aikaa ja käyttöä. Suosi siis kasmiria, alpakkaa, merino- tai lampaanvillaa. Pieni määrä elastaania tai polyamidia ei ole haitaksi, mutta hyvä nyrkkisääntö on, että vähintään puolet materiaalista olisi luonnonkuitua. Sillä kun akryylineule kerran nyppyyntyy, siitä on vaikea enää saada siistin näköistä. Villaneuleen taas voi huoltaa aina uudestaan kuin, no, uudeksi.

2. Katso myös nurja puoli

Käännä neule nurin ja tarkista saumat. On huono merkki, jos saumat näyttävät samalta kuin trikoopaidassa. Trikoopaidan tavoin tehdyn neuleen palat on leikattu suuresta neulekankaasta ja ommeltu yhteen saumurilla huolittelematta. Tällaisen neuleen reunat purkaantuvat helposti, ja se tekee neuleesta paitsi heikkolaatuisen, myös epäekologisen, sillä kankaasta syntyy leikatessa hävikkiä. Hyvälaatuinen neule sen sijaan on neulottu koneella valmiiksi oikeaan kokoon ja muotoon. Palojen reunat on päätelty, ja sitten neulottu tai ommeltu yhteen. Siististi huolitellut saumat on helppo erottaa: lanka ei katkea missään vaiheessa, eli mistään ei törötä katkonaisia langanpätkiä.

3. Hiplaa pintaa

Laadukkaan neuleen kirjaimelliset tuntomerkit: pehmeä ja sileä pinta. Neule on ryhdikäs ja kimmoisa, ei löysä kasa. Jos venytät kangasta kevyesti, se palautuu nopeasti ja siististi muotoonsa. Laadukas neule on tiiviisti neulottu, mutta sen pinta ei ole peltimäinen ja neule hengittää. Suomeksi: hyvä neule myös tuntuu hyvältä.

4. Tarkista lanka

Useimmat neuleet on tänä päivänä valmistettu vähintään kaksinkertaisesta langasta, mutta asia on hyvä varmistaa, sillä kaksinkertainen lanka on yksinkertaista kestävämpi, eikä se nukkaannu yhtä helposti. Helpoin tapa tsekata lanka? Monien neuleiden mukana tulee langanpätkä korjausta varten. Vapaana liehuvasta langasta on helppo tarkistaa, että se on kieputettu yhteen kahdesta langasta, eikä kyseessä ole vain yksi säie. Jos neuleessa ei ole korjauslankaa, venytä kangasta kevyesti sormiesi välissä. Lähietäisyydeltä katsottuna neuloksen v:n mallisesta kuviosta voi erottaa langan kaksi kierrettä.

5. Luota silmiisi

Laadukas materiaali ei näytä suttuiselta tai tunkkaiselta, vaan värit ovat kirkkaita ja toistuvat kauniisti: pastellisävyt heleitä ja tummat sävyt syviä. Laadukkaassa villassa on lisäksi aina pieni vieno kiilto. Jos neule näyttää nuhjuiselta ja nyppyiseltä jo kaupassa, se ei todennäköisesti ainakaan parane vanhetessaan.

Sniff! Jos neuleessa on ostohetkellä voimakas kemikaalintuoksu, se on voitu käsitellä tuholaistorjunta-aineella. Varmista asia myyjältä, jos haluat välttää kemikaaleja.

Asiantuntijana Arela-merkin Viivi Arela.

Kommentoi +