Saatko kampaajalla mitä haluat? Näin saat kampaajan ymmärtämään toiveitasi
Kauneus
Saatko kampaajalla mitä haluat? Näin saat kampaajan ymmärtämään toiveitasi
Kun haluat hiirenhännästä leijonanharjan, sanoilla ja kuvilla on väliä. Hiustaiteilija Piatu Puhakka kertoo, miten saat kampaajan ymmärtämään itseäsi.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 16.10.2020
Kauneus ja Terveys

Pitääkö pyytää kerrostamaan vai porrastamaan hiuksia vai rikkomaan kauttaaltaan? Kannattaisiko tinkiä pituudesta? Moni ohuttukkainen painii tällaisten pulmien kanssa etenkin silloin, kun vaihtaa kampaajaa tai haluaa tukkaansa näkyvää muutosta.

– Asiakas ei voi tietää ammattisanastoa, ja hyvä kampaaja ymmärtää sen. Siksi kuvat ovat tärkeitä. Kannattaa tuoda mukana kuvia malleista, jotka miellyttävät silmää eniten, sanoo hiustaiteilija Piatu Puhakka Qhair-kampaamosta.

Hän neuvoo, miten valmistaudut kampaajakäyntiin ja saat kampaajan ymmärtämään, mitä haluat.

Uskalla lyhentää

Parhaimmillaan asiakkaan ja kampaajan välille syntyy täydellinen match. Silloin molemmat kuuntelevat ja ymmärtävät toisiaan. Paras yhteys syntyy ajan kanssa.

Alkukonsultaation olisi hyvä kestää 15–30 minuuttia. Sen jälkeen molemmat ymmärtävät, mitä tukalle tehdään. Moka sattuu usein siksi, että on juteltu liian hätäisesti.

Jos lättätukan unelma leijonanharjasta on liian optimistinen, kampaajan pitää kertoa, miksi. Tulokseen vaikuttaa hiusten tuuheuden lisäksi niiden kunto. Kuivat ja haperot latvat saavat tukan näyttämään entistä ohuemmalta. Usein hiuksia kannattaakin ensin lyhentää. 

– Ohuisiin hiuksiin sopii parhaiten lyhyt, jopa superlyhyt malli, tai tasapitkä, korkeintaan leukalinjaan ulottuva polkka. Pitkä mitta korostaa hiusten hentoisuutta, Puhakka sanoo.

Kauttaaltaan rikottu malli vie kampauksesta massaa, mutta lyhyeen tukkaan se voi tuoda ilmavuutta. Sen sijaan polkkatukan latvoja kannattaa porrastaa niin, että kolmiomaiseen malliin tulee pyöreyttä ja takaraivolle kuohkeutta.

On hyvä muistaa, että kaikki mallit eivät sovi kaikille hiusten kasvusuunnan ja pyörteiden takia. Jos kasvusuunta on päälaella eteenpäin, taaksepäin kammattava malli voi olla liian työläs laittaa. Jos kasvusuunta taas on taakse, otsatukka nousee helposti pystyyn.

Tee pohjatyö kotona

  1. Pohdi jo ennen kampaajakäyntiä, mitä haluat. Millainen malli miellyttää silmääsi? Mikä on minimipituus? Pidätkö tasaisesta vai rikotusta jäljestä?
  2. Selaa kuvia tyyleistä ja värisävyistä esimerkiksi Instagramissa ja Pinterestissä. Huomioi mallin kasvonpiirteet: sama tukka voi näyttää erilaiselta eri kasvonmuodoilla. Ota parhaat kuvat mukaasi kampaajalle.
  3. Hyvä kampaaja ottaa huomioon pyörteet ja hiustesi kasvusuunnan. Voit tarkistaa ne itsekin. Harjaa hiukset ja ravista päätä. Mihin suuntaan hiuksesi valuvat? Pyörteen ympärillä hiukset voivat kasvaa ympyrässä ja nousta voimakkaasti ylös.

Föönaa oikein

Kampaajakäynnillä on hyvä miettiä hetki myös niitä tahmeimpia arkiaamuja. Kuinka paljon sinulla on aikaa hiusten muotoiluun? Osa malleista vaatii yllättävän paljon laittoa ja muotoilutuotteita näyttääkseen kuohkealta.

– Yleensä ihmiset haluavat helpon tukan, Puhakka sanoo.

Kotihoidossa ohuttukkaiselle on tärkeintä kosteutus. Ohut hius kuivuu paksua hiusta herkemmin. Kuivat hiukset taas sähköistyvät ja muuttuvat latvoista tönköiksi. Taipuisuus katoaa.

Puhakka suosittelee ohuthiuksisille volyymituotteiden lisäksi kosteuttavaa sampoota ja hoitoainetta. Kosteutettu tukka sietää paremmin föönin lämpöä, hiuksia on helpompi muotoilla ja lopputulos on kuohkeampi.

– Ohuthiuksiset saattavat vältellä hoitoainetta, koska pelkäävät, että se latistaa tukan. Korjaava hoitoaine voi niin tehdä, mutta kosteuttava ei.

Puhakka vinkkaa vielä föönaustyylin, jolla voi päästä mahdollisimman lähelle leijonanharjaa. Tukkaa ei puhalleta föönillä päälaelta latvoihin päin, vaan sivulta sivulle. Kun hiuksia liikuttaa puolelta toiselle ja föönaa tyveä vastakarvaan, tukka saa nostetta.

– Tämä kikka sopii kaikille. Jos hiukset on leikattu kasvusuuntaa ja pyörteitä kunnioittaen, ne asettuvat kauniin kuohkeiksi. Kun hiukset vielä föönaa lopuksi kylmällä ilmalla, se jähmettää kampauksen.

Mitä sinä haluat kysyä kauneudenhoidosta?

Meilaa kysymyksesi osoitteeseen kt@a-lehdet.fi. Kirjoita aihekenttään Hyvä kysymys.

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 12/2020.

Kommentoi +