7 keinoa pitää hiusväri hehkuvana ja pidentää värjäysväliä – katso myös parhaat tuotteet!
Hiukset
7 keinoa pitää hiusväri hehkuvana ja pidentää värjäysväliä – katso myös parhaat tuotteet!
Poista metallit, kokeile värisampoota tai suihkauta kuivasampoota. Nämä täsmätuotteet auttavat pitämään värin upeana ja pidentävät värjäysväliä.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 5.9.2023
Kauneus ja Terveys

1. Anna kyytiä metallille

Uusinta uutta hiusväriasioissa on metallinpoisto, jota tehdään kampaamoissa ja ylläpidetään kotihoitotuotteilla. Kampaamokäsittely lupaa poistaa metallihiukkaset, joita hiuksiin kertyy vesijohtovedestä ja ilmansaasteista.

Jos hiusten sisällä on metalleja, kuten kuparia, nikkeliä, sinkkiä ja rautaa, hiusväri kärsii ja kiilto sammuu. Vaalea tukka voi alkaa vihertää ja tumma samentua. Värjäys tai vaalennuskaan ei välttämättä onnistu toivotunlaisesti, vaan tukka saattaa katkeilla sitä tehdessä tai tulos olla epätasainen.

Metallinpoistoa (chelation treatment) tarjoavat Suomessa kampaamosarjat K18Hair ja L’Oréal Professionnel. Muutamia kymppejä maksavan käsittelyn voi ottaa esimerkiksi värjäyksen tai vaalennuksen yhteydessä. Kotona kertymien poistoon sopivat syväpuhdistavat tuotteet.

Syväpuhdistava sampoo poistaa hiuksista ja hiuspohjasta muun muassa nikkeliä, kadmiumia, lyijyä, sinkkiä ja rautaa aktiivihiilen ja salisyylihapon avulla. K18 Hair Peptide Prep Detox Shampoo 43,90 e. Kotimainen hajusteeton ja syväpuhdistava hoitoneste poistaa mineraalikertymiä, kirkastaa hiusväriä ja lisää kiiltoa. Se levitetään hiuksiin pesun jälkeen 10–30 minuutiksi. Sim Sensitive DS Mineral Removing Elixir 16,90 e. Hiuksiin jätettävä hoitovoide poistaa hiuksista metallikertymiä, kosteuttaa ja suojaa hiuksia lämmöltä, UV-säteilyltä ja mekaaniselta rasitukselta. L’Oréal Professionnel Metal DX Professional High Protection Cream 35,50 e.

2. Viilennä vaaleita hiuksia

Vaikka lämpimät vaaleat ovatkin muodissa, moni haluaa olla viileä blondi tai puhtaan harmaa – eikä tahdo tukan kellastuvan. Varsinkin vaalennettuihin hiuksiin tahtoo kuitenkin ilmestyä lämpimiä vivahteita, etenkin kun vaalennuksesta on kulunut jonkin aikaa.

Viileää vaaleutta tai harmautta on helppo ylläpitää violettipigmenttejä sisältävillä tuotteilla: sampoolla, hoitoaineella tai hiusnaamiolla. Niitä voi käyttää joko jatkuvasti tai kerran viikossa tai kahdessa. Muista, että varsinkin pitkät ja paljon vaalennetut hiukset kaipaavat usein lisäksi korjaavia tuotteita näyttääkseen hyväkuntoisilta.

Violetti sampoo häivyttää vaalean ja harmaan tukan keltaisuutta ja auttaa vahvistamaan tukan rakennetta. Schwarzkopf Fibre Clinix Vibrancy Purple Shampoo 20,90 e. Violetti hoitoaine taittaa lämpimiä vivahteita, ehkäisee vaalean värin haalistumista ja tehohoitaa hiuksia. Keune So Pure Cool ­Conditioner Refill 37,90 e. Violetti tehohoito auttaa viilentämään sävyä ja ravitsee hiuksia. L’Oréal Paris Color-Vive Purple Mask 8,90 e. Vaaleiden hiusten hoitosuihkeen sitruunauute ja kamomilla auttavat kirkastamaan sävyä auringossa käytettynä. Oribe Bright Blonde Essential Sun Lightening Mist 43 e.
Upeaa harmautta voi ylläpitää violettipigmenttejä sisältävillä tuotteilla.

3. Jotain sinistä brunetille

Myös tumma hiusväri voi kaivata erityishuomiota, sillä siihenkin saattaa hiipiä ei-toivottuja lämpimiä sävyjä. Yksi hyvä ratkaisu on sininen sampoo, joka häivyttää keltaisen, oranssin ja kuparin sävyjä tummasta tukasta.

Ruskeaa väripigmenttiä sisältävä hoitoaine taas on hyvä valinta, jos haluat varmistaa, ettei väri haalistu ennen aikojaan – tai niin on jo käynyt.

Tummatkin hiusvärit kaipaavat usein elinvoimaa ja lisäkiiltoa varsinkin sitten, kun värjäyksestä on vierähtänyt aikaa. Tehohoida ja kosteuta siis tummaakin tukkaa.

Jos ruskeaan tukkaan tulee omaan makuun liikaa lämpimiä vivahteita, sampoon sininen pigmentti auttaa häivyttämään niitä. Redken Color Extend Browlights Blue Shampoo 27 e. Ylellinen hiusnaamio on kolmen minuutin riittoisa tehohoito, joka ravitsee hiuksia, suojaa hiusväriä haalistumiselta ja pidentää värin kestoa. Hair Rituel by Sisley Color Beautifying Hair Care Mask 100 e. Tummalle tukalle tarkoitettu sampoo sisältää hoitavaa manteliöljyä ja kiiltoa lisäävää murskattua helmeä. John Frieda Brilliant Brunette Colour Vibrancy Shampoo 9,90 e. Ruskeiden hiusten vegaaninen hoitoaine kosteuttaa hiuksia ja syventää niiden sävyä väripigmentillä. 3–10 minuutin vaikutusaika riittää. Biorion Sävyttävä ruskea hoitoaine 16,30 e.

4. Kosteuta, kosteuta, kosteuta!

Jotta hiusväri pysyy kauniina, hiukset kaipaavat kosteutusta. Mitä vaalennetumpi hius on, sitä janoisempi se yleensä on. Kun värjättyjä hiuksia muistaa kosteuttaa, ne näyttävät varmemmin hyväkuntoisilta ja kiiltäviltä.

Erinomainen tapa on käyttää joka pesun jälkeen ja jopa pesujen välissä jätettävää hoitoainetta. Kosteuttava hoitosuihke on kevyin vaihtoehto, joka sopii myös hennolle tukalle. Paksumpaa ja kiharampaa tukkaa voit ravita myös hoitovoiteella tai öljyllä.

Jos haluat sekä vaalia väriä että kosteuttaa hiuksia, voit käyttää ristiin väriä ylläpitäviä ja kosteuttavia tuotteita: valitse sampoo toisesta ja hoitoaine tai tehohoito toisesta sarjasta.

Kosteuttava tehohoito kerran viikossa tai joka pesulla hoitoaineen sijasta ei latista hentojakaan hiuksia. Promise Intensive Moisture Mask 14,90 e. Tehokkaasti kosteuttava hoitosuihke hoitaa hiuskuituja syvältä ja lukitsee kosteuden niihin. Sopii myös takkutukan selvittämiseen. Kérastase Nutritive Lotion Thermique 41 e. Värjätyille ja raidoitetuille hiuksille suunniteltu hoitosuihke kosteuttaa, suojaa ja selvittää. Cutrin Aava Hydrating Care Spray 14,90 e. Hoitovoiteiden klassikko kosteuttaa ja suojaa hiuksia ja helpottaa niiden käsittelyä. KMS Moist Repair Revival Creme 35,50 e.

5. Terästä sävyä

Tehokas ja hellävarainen tapa syventää mitä tahansa hiusväriä on sävyttävä tehohoito tai värinaamio. Sävy haalistuu pois 4–8 pesussa riippuen hiusten huokoisuudesta.

Värinaamion tehoa voi säädellä vaikutusajalla. Jos haluat maltillisen tuloksen, voit laimentaa sävyttävää tehohoitoa tavallisella hoitoaineella. Taittosävyllä taas voi sävyttää hiuksia tiettyyn suuntaan ja tuoda esimerkiksi lämmintä tai viileää vivahdetta vaaleaan tukkaan tai punaisia tai violetteja sävyjä ruskeisiin hiuksiin.

Muista, että tehohoito tarttuu aina tiukimmin hiusten kuiviin kohtiin – ja käsiin, joten käytä muovikäsineitä. Jos haluat tasaisen tuloksen, levitä hiusten kuiviin kohtiin alle tavallista hoitoainetta tai anna värimaskin vaikuttaa niissä lyhyemmän aikaa.

Kuparinhohtoinen tehohoito sävyttää, vahvistaa ja ravitsee hiuksia. Pysyy hiuksissa keskimäärin 5–6 pesua. By Lyko Haircolor C44 Deep Copper 10,90 e, Lyko. Edullinen punainen värimaski vaikuttaa jo kahdessa minuutissa raviten ja antaen sävyä. Fanola Color Mask Red Passion 5,50 e, Lyko. Pastelli­pinkki taittosävy sopii etenkin vaaleille hiuksille. Sävyte tehohoitaa hiuksia ja kestää 4–8 pesua. Biozell Professional Color Mask Nordic Pastels Marshmallow -taittosävy 9,90 e.

6. Kokeile hiushuuhdetta

Etikkapohjaiset hiushuuhteet antavat hiusväreille kiiltoa ja sulkevat hiussuomuja, mikä voi edistää värin kestoa. Mikä parasta, etikka myös tasapainottaa hiuspohjaa ja auttaa helpottamaan pesuvälin pidentämistä.

Ekopharma Mustikka Yrttietikkahuuhde 18,90 e. Yves Rocher Shine Vinegar Rinsing Lotion 18,90 e.

7. Venytä värjäysväliä

Helpoin tapa pidentää hiusten värjäysväliä tai sinnitellä viimeiset päivät ennen kampaajakäyntiä on suihkia tai levittää jakauksiin tyvivärisuihketta tai -puuteria. Ne ovat tyvikasvun peiteaineita, jotka lähtevät sampoopesussa.

Viileän vaaleaa versiota on kuitenkin yhä hankala löytää, sillä vaaleimmat sävyt taittavat usein beigeen. Avuksi voi hyvin ottaa myös kuivasampoon. Kylmän vaaleille hiuksille sopii oikeastaan mikä tahansa hiuksissa valkoiseksi jäävä kuivasampoo tai hiuspuuteri, joka jo sinänsä häivyttää tyvikasvua. Lisäksi saatavilla on sävytettyjä kuivasampoita sekä vaaleille että tummille hiuksille.

Jos haluaa siirtää kampaajakäyntiä oikein kunnolla, tyvikasvua voi häivyttää kotikäyttöön tarkoitetulla kestovärillä, joka levitetään vain hiusten tyveen. Se pysyy jopa kuukauden.

Ruskea kuivasampoo auttaa terästämään tyvestä haalistunutta hiusväriä. Löwengrip Good to Go Light Dry Shampoo Apple & Cedarwood Brown Hair 17 e. Tyvikasvun peittoon tarkoitettu kestoväri on helppo levittää siististi hiuksiin pakkaukseen kuuluvalla siveltimellä. Väri peittää myös harmaat. 4 sävyä. L’Oréal Paris Magic Retouch Permanent -kestoväri 10,30 e. Säänkestävä värillinen mineraalipuuteri levittyy jakauksiin ja hiusrajaan siveltimellä. Se peittää harmaat ja sopii kulmakarvoillekin. 5 sävyä. Wella Professionals Insta Recharge Root Concealer 31,50 e.

Juttu on julkaistu aiemmin Kauneus ja Terveys -lehdessä 10/2023.

Kommentoi +