Pitäisikö sinun saada mielestäsi parempaa palkkaa, muttet osaa pyytää sitä? Ketjujohtaja, ekonomi ja työelämätutkija neuvovat, miten se kannattaa tehdä
Yhteiskunta
Pitäisikö sinun saada mielestäsi parempaa palkkaa, muttet osaa pyytää sitä? Ketjujohtaja, ekonomi ja työelämätutkija neuvovat, miten se kannattaa tehdä
Palkankorotuksen pyytäminen voi tuntua vaikealta. Lue asiantuntijoiden neuvot, miten kannattaa toimia, kun haluaa palkankorotuspyyntönsä menevän läpi.
Teksti
|
Kuvat
,
Julkaistu 4.1.2022
Kauneus ja Terveys

Tuo esiin, miksi kaikki hyötyvät

Sanna Mäenpää, ketjujohtaja HOK-Elannon Sokos Emotionissa:

”Ensinnäkin täytyy uskaltaa puhua palkasta. Olemme tottuneet siihen, että palkoista ei juuri puhuta eikä neuvotteluja käydä. Rohkeutta saa, kun harjoittelee tilannetta ennakkoon.

Kun tiedät, miksi ansaitset palkankorotuksen, asia on helpompi esittää esihenkilölle. Korotuksen tarkoitus on, että kaikki hyötyvät siitä. Älä vaadi, vaan ole aidosti keskusteleva.

Vähittäiskaupan alalla noudatetaan valtaosin työehtosopimusta, jossa palkka on määritelty valmiiksi. Tasapuolisuuden vuoksi se on kaikille sama ja korotukset tulevat työvuosien tai tehtävän vastuullisuuden mukaan.

Palkan lisänä kannattaa nähdä myös työsuhde-edut, kuten koulu­tukset, kurssit sekä henkilökunta-­alennukset.”

Sanna Mäenpää kannustaa keskustelemaan, ei vain vaatimaan palkankorotusta.

Muista 15 minuutin sääntö

Hertta Vuorenmaa, työelämätutkija ja tutkimusjohtaja Aalto-yliopistossa:

”Moni työntekijä ajautuu palkkakuoppaan. Se aiheuttaa närää ja vie motivaatiota. Ota selvää alasi ja tehtäväsi palkkahaarukasta. Mieti, mitä kehtaat pyytää ja mihin minimissään suostut. Aloita neuvottelu yläpäästä.

Jos tuntuu kiusalliselta nostaa aihe puheeksi, muista, että on parempi nolostella vartti kuin tuntea puoli vuotta kiukkua. Työt jatkuvat, pyysit lisää palkkaa tai et.

Ole myönteinen. Tee selväksi, että kyse on ammatillisesta asiasta. Keskity faktoihin, jolloin et joudu kehumaan itseäsi, mikä on monille vaikeaa. Jotta muistat kaikki perustelut, kirjoita ne ylös ja anna paperi esihenkilöllesi. Voit kysyä, miksi hän evää palkkatoiveesi. Miksi sinä et saisi yhtä paljon palkkaa kuin kollegasi?”

Hertta Vuorenmaa muistuttaa töiden jatkuvan, pyysit lisää palkkaa tai et.

Esitä jatkokysymys

Riikka Mykkänen, Suomen Ekonomien yhteiskuntasuhdepäällikkö:

”Puhu palkasta ainakin kerran vuodessa, kehityskeskustelussa tai jos työsi muuttuu. Mieti tehtävääsi ja osaamistasi. Oletko saanut uusia vastuualueita? Oletko käynyt jonkin kurssin tai pätevöitynyt muuten? Oletko onnistunut jossain erityisen hyvin? Oletko saanut hyvää palautetta?

Jos olet epävarma, pyydä positiivista palautetta kollegoiltasi. Näin saat vahvistusta perusteluillesi. Jos epäilet, että palkkasi ei ole linjassa alan keskipalkkojen kanssa, pyydä apua liitosta.

Jos pyyntösi tyrmätään, esitä jatkokysymys: minkä pitäisi muuttua, jotta korotus onnistuisi? Voit myös ehdottaa palkan sijaan jotain muuta kannustinta, kuten kurssia tai palkallista vapaata.”

Riikka Mykkänen kehottaa ottamaan palkan puheeksi vähintään kerran vuodessa.
Kommentoi +