Näin paljon kyntesi kasvavat päivittäin – varpaankynnet sormenkynsiä hitaammin
Kauneus
Näin paljon kyntesi kasvavat päivittäin – varpaankynnet sormenkynsiä hitaammin
Tiesitkö, että kynsien kasvunopeus riippuu esimerkiksi iästä, sukupuolesta ja vuodenajasta?
Teksti

Kuvat

Julkaistu 30.6.2016

Kynnet ovat kovia, keratiinista muodostuneita kehonosia, joiden tehtävänä on suojata sormien ja varpaiden päitä. Kynsi koostuu kynsilevystä, -patjasta, -vallista, -nauhasta, kynnen juuresta, kynsitaskusta ja lunulasta, joka on puolikuun muotoinen vaalea kynnen osa.

Kynnet kasvavat kynsimatriisista, ja kun uudet solut kasvavat matriisissa, ne työntävät vanhemmat solut pois ja muodostavat kovan kynnen. Sormen- ja varpaanpäiden suojaamisen lisäksi kynnet parantavat tarttumaotetta, mahdollistavat raapimisen ja tasapainottavat varpaiden toimintaa.

Sormenkynnet kasvavat varpaankynsiä nopeammin

Sekä sormen- että varpaankynnet kasvavat keskimäärin 0,1 millimetriä päivittäin (tai 1 senttimetrin 100 päivässä), mutta niiden tarkka kasvu riippuu monista eri tekijöistä, kuten ihmisen iästä, sukupuolesta sekä vuodenajoista. Kynnet kasvavat yleensä nopeammin nuorilla ihmisillä, miehillä ja kesäaikaan.

Varpaankynnet kasvavat hitaammin kuin sormenkynnet. Lisäksi oikeakätisellä ihmisellä oikean käden kynnet kasvavat nopeammin kuin vasemman, vasenkätisellä ihmisellä taas päinvastoin.

Lähteet:

Medicinenet.com: Fingernail

Medicinenet.com: Toenail

Kommentoi +