Hehkua kiitos! Näin estät värjättyjen hiusten haalistumisen – helpot vinkit ja parhaimmat tuotteet
Värjätyt hiukset
Hehkua kiitos! Näin estät värjättyjen hiusten haalistumisen – helpot vinkit ja parhaimmat tuotteet
Haluatko pitää hiusväristäsi kiinni? Hyviä uutisia: pysyvä väri on vain yhden värjäyskerran ja lukemattomien suihkuhetkien päässä. Näillä vinkeillä tukka näyttää upealta värjäyskertojen välilläkin.
Teksti

Kuvat
,

6.10.2023
 |
Trendi

Värjätyt hiukset, mutta väri haalistuu ja kuluu? Ensin muutama sana hiusten anatomiaa: Mitä huonokuntoisemmat eli huokoisemmat hiukset, sitä nopeammin ne luovuttavat väripigmenttiä. Siksi kosteuttavat ja korjaavat sampoot ovat värjätyn tukan ystäviä.

”Suosittelen käyttämään kosteuttavaa sampoota ja korjaavaa hoitoainetta, tai toisinpäin, jotta värjätyt hiukset pysyvät hyvässä kunnossa”, sanoo parturi-kampaaja Sanna Hakosalo kuopiolaisesta Hiusstudio Artiquesta.

”Moni unohtaa syväpuhdistamisen ja -hoitamisen. Kannattaa yhdistää ne vaikka saunavuoroon: pestä hiukset syväpuhdistavalla sampoolla ja käyttää tehonaamiota.”

”Suosittelen käyttämään kosteuttavaa sampoota ja korjaavaa hoitoainetta, tai toisinpäin, jotta värjätyt hiukset pysyvät hyvässä kunnossa.”
Sanna Hakosalo

Syväpuhdistavaa sampoota ei saa unohtaa, sillä se pesee pigmentin jämiä pois – muuten esimerkiksi hiusten huokoiset latvat saattavat hörpätä väriä pesusta toiseen enemmän kuin hyväkuntoinen tyvi, ja väriero on valmis.

Mutta: kuka viitsii hytistä naamio päässä viidestä kymmeneen minuuttia? Vedä kylpytakki päälle ja istahda teekupin kanssa – naamion on annettava vaikuttaa riittävästi.

Hakosalo myös vinkkaa kokeilemaan ennen sampoopesua käytettäviä tehohoitoja – sellaisen voi levittää kuivaan tukkaan, puuhata muuta ja peseytyä sitten normaalisti.

Miten värin saisi pidettyä hehkuvana ja kirkkaana?

Mikä on se taikakeino, jolla hiusväri pysyisi hehkuvana ja kirkkaana? Vastaus riippuu siitä, minkä väriset hiuksesi ovat. Esimerkiksi punainen on haastavimmasta päästä.

”Punaiset värit ovat oma ryhmänsä: jos niiden haluaa pysyvän hehkuvina, sävyttäviä tuotteita on käytettävä jol­lei joka pesussa, niin lähes.”

Hakosalo kehottaa kaikkia käyttämään värjättyjen hiusten sävyttäviä tuotteita noin joka kolmannessa pesussa.

Hakosalon mukaan esimerkiksi Four Reasonsin Color Mask -sarjan sävyttävät sampoot sisältävät hieman enemmän pigmenttejä kuin vastaavat hoitoaineet. On makuasia, kumpia haluaa käyttää. Sampoo voi olla hoitoainetta helpompi levittää kovin pitkään ja paksuun tukkaan.

Mitä jos päänahka rasvoittuu helposti ja tukan haluaisi pestä joka päivä?

Moni rasvoittuvasta päänahasta kärsivä valitsee volyymia ja tuuheutta antavan sampoon, tietää Hakosalo. Niissä on vähemmän hoitavia ainesosia, jolloin tukka tuntuu pesun jälkeen kuohkeammalta ja rapsakammalta.

Ei aina ideaalia värjätyille latvoille.

”Rasvoittuvaa päänahkaa ei kannata hoitaa turhan usein pesemällä, tai muuten väri on pian viemärissä.”

Hakosalo on kuivasampoon kova kuluttaja.

”Pesen tukan ehkä kaksi kertaa viikossa, ja muina päivinä käytän kuivasampoota. Livingproofin kuivasampoo on loistava: sitä voi käyttää monta päivää peräkkäin huoletta, eikä se jätä jäämiä.”

Hiusten rasvoittumista ehkäisee, kun laittaa pesun jälkeen tyvelle jonkin tukea antavan tuotteen, kuten volyymi- tai suolasuihkeen. Kuivasampoota voi käyttää myös ennaltaehkäisyyn, eli jo ennen kuin hiukset näyttävät likaisilta. Myöskään märillä hiuksilla ei kannata mennä nukkumaan, Hakosalo sanoo.

”On tottumiskysymys, ällöttääkö hiki. Hikihän on käytännössä suolavettä, eikä rasvoita hiuksia.”
Sanna Hakosalo

Hakosalo kehottaa himourheilijoita haastamaan itsensä: tarvitseeko tukka pestä aina hikoilun jälkeen?

”On tottumiskysymys, ällöttääkö hiki. Hikihän on käytännössä suolavettä, eikä rasvoita hiuksia. Jos pää on pakko pestä, kannattaa kokeilla pestä joka toinen kerta sampoon sijaan hoitoaineella. Silloin yksi huuhtelukerta jää välistä, eikä hoitoaine vie niin paljon pigmenttiä mennessään.”

Mitä pitää väriä valitessa tietää sen pysyvyydestä?

Väitetään, että kaikki värit eivät pysy kaikkien päässä, vaan esimerkiksi punainen sävy voi haalistua joidenkin tukassa heti. Värin pysyvyys on totta kai tapauskohtaista, sanoo Hakosalo.

”Useimmiten oikeanlainen kotihoito ja ammattilaisen ohjeiden noudattaminen pitävät värin hyvänä kampaajakäyntien välissä. Toisilla tämä tarkoittaa sävyttävien tuotteiden käyttöä esimerkiksi joka kolmannella, toisilla jokaisella pesukerralla.”

Jos päähän tehdään iso värimuutos vaikkapa vaaleasta selkeästi tummempaan, hiuksia pitää tavallaan täyttää pigmentillä tai esipigmentoida, jotta lopputulos on tasainen ja kestävä. Tällöin myös kotona sävyä täytyy hoitaa hieman enemmän.

Millaista hoitoa sokkivärit kaipaavat – kuten sininen, keltainen ja vihreä?

Kun hiuksista halutaan oikeasti intensiivisen väriset, edessä on ensin hiusten vaalennus. Sokkivärin voi laittaa myös värjäämättömiin hiuksiin, mutta lopputulos ei ole yhtä tasainen ja intensiivinen, vaan hailakka ja epätasainen.

Hiuksia hoidetaan sen jälkeen samoin kuin muitakin sävyjä: samanvärisellä kotihoitotuotteella eli suoraväripigmenttiä sisältävällä tuotteella.

”Jos kyseessä on niin sanottu unicorn-väri, jossa sävyjä on useita, sen sävyttäminen kotona on käytännössä mahdotonta. Värjäys uudistetaan aina kampaamossa.”

Psst! Monissa kampaamoissa voi pyytää värjäyksen yhteydessä lisäpalveluita. Esimerkiksi Four Reasonsin Color Lock -hoito on sampoopesun ja hoitoaineen välissä tehtävä tehohoito: se tasaa hiusten pH:ta ja sulkee hiusten pinnat, jolloin väripigmentti pysyy hiuksissa pidempään.

6 x uutuus värjätyille hiuksille

Etkö halua hytistä naamio päässä? Ennen sampoopesua käytettävä hoitoaine korjaa valkaisun tai värjäyksen vaurioittamia hiuksia. Anna vaikuttaa viisi minuuttia. Bond Repair Rescure Pre-Shampoo 11,90 e/200 ml, Loreal Paris Elvital. Ongelmia päänahassa? Täsmähoito voi auttaa enemmän kuin koko pesurutiinin vaihto. Vitalizing Scalp Tonic -hoitoneste lupaa virkistää päänahkaa, kosteuttaa ja ehkäistä harmaita. 79 e/150 ml, Dr. med Schrammek. Pesua parempi vaihtoehto voi olla turvautuminen kuivasampooseen. Self Love -kuivasampoo 6,90 e / 200 ml, Batiste.
Color Mask -sävyttävä tehohoito uutuussävyssä Light Lavender on sopiva, jos hiuksesi on sävytetty trendikkään laventelin värisiksi. 16,90 e/200 ml, Four Reasons. Color Protective -sampoo auttaa väriä säilymään pidempään. 12,90 e /100 ml, Yves Rocher. Hoitoaine sisältää granaattiomenauutetta ja aurinkosuojan, jotka auttavat suojaamaan väriä haalistumiselta vaurioilta. Color Care -hoitoaine 29,90 e/300 ml, Moroccanoil.

Juttu on julkaistu Trendissä 7/2023.

Kommentoi +