
Kirja, joka avasi uuden maailman
Koko Hubara: Ruskeat tytöt
Muusikko Yeboyahin elämässä tapahtui merkittävä käännekohta, kun hän löysi Ruskeat tytöt -julkaisun. Yeboyah on kirjoittanut siihen tekstejä, mutta ennen kaikkea hän on saanut Ruskeista tytöistä toisen perheen
”Ruskeiden tyttöjen kautta olen tutustunut ihmisiin, joiden kanssa olen pystynyt jakamaan kokemuksiani ruskeudesta Suomessa. Esitin ensimmäisen biisini Broflake ensimmäistä kertaa Ruskeiden tyttöjen järjestämissä itsenäisyyspäiväjuhlissa. He ovat aina tukenani ja kannustavat.”
Vuonna 2017 julkaistu esseekokoelma Ruskeat tytöt on jatkumoa Koko Hubaran samannimiselle blogille. Vasta viime vuosina Yeboyah on alkanut kiinnittää huomiota siihen, ketkä kirjoja kirjoittavat ja kenelle.
”Lukemani kirjallisuus on ollut hyvin valkoista ja usein miesten kirjoittamaa. Kun luin Ruskeat tytöt -kirjan, opin ymmärtämään itseäni ja sitä, että yhteiskunta määrittelee sen, miten meidät ruskeat nähdään Suomessa.”
Tämän ahmin
Haruki Murakami: Kafka Rannalla
Rakkaus kirjoihin on Yeboyahin äidin, kuvataiteilija Raakel Kuukan ansiota.
”Äiti on lukenut minulle satuja pienestä asti. Hänellä on ollut aina kirjahyllyt täynnä kirjoja, joita on saanut käydä tutkimassa. Kirjat yhdistävät meitä. Saan joka kerta mukaani uutta luettavaa, kun käyn äidin luona.”
Yeboyah sai äidiltään myös Haruki Murakamin Japaniin sijoittuvan romaanin – äidistä hänen oli luettava se.
”Kirja tuntuu realistiselta, vaikka siinä tapahtuu epärealistisia asioita. Tarina on kirjoitettu niin hyvin, että tapahtumat pystyy näkemään päässään.”
Teos inspiroi Yeboyahia edelleen, sillä se on luova ja leikkisä. Todellisuudella leikkiminen on innoittanut häntä myös omassa taiteessa.
”Elovena-ep:ssäni leikitellään ajatuksella siitä, että entä jos eläisimmekin jo sellaisessa todellisuudessa, jossa minä voisin olla Elovena. Entä jos voisin kirjoittaa itserakkausbiisin ruskeana naisartistina ilman, että se olisi poliittista?”
Aina suosiossa
Bell Hooks: All About Love
Yeboyah tutustui yhdysvaltalaisen kirjailijan Bell Hooksin tuotantoon Mies tahtoo muuttua -kirjan myötä. Se oli Yeboyahista poikkeuksellisen säväyttävä. Pian hän sai ystävältään syntymäpäivälahjaksi vuonna 1999 julkaistun teoksen All About love.
”Kirjassa käsitellään rakkautta käytännöllisellä tasolla. Sitä, mitä rakkaus on ja miten se näkyy teoissa. Tärkein oivallus, jonka kirjan myötä olen saanut, on, että rakkaus ei itsessään satuta. On surullista, jos ihmiset jäävät huonoihin tai jopa väkivaltaisiin suhteisiin rakkauden takia, sillä rakkauden ei kuulu satuttaa.”
Yeboyahia koskettaa se, kuinka avoimesti Hooks kertoo lapsuuden traumoistaan ja epätäydellisyydestään.
”Hooks osaa ajatella itsestäänselvyyksiä syvemmälle. On kiehtovaa, miten tuoreelta hänen ajatuksensa tuntuvat, vaikka hän on kirjoittanut kirjan vuosia sitten. Kaikkien pitäisi lukea tämä kirja. Se on voimakkain rakkaudenjulistus mitä on olemassa.”
Juttu on julkaistu Trendissä 10/21.