Muotoilija Irina Påttin koti on täynnä paperivalaisimia ja vaikutteita Japanista – käytännöllinen ja niukka tyyli kestää aikaa
Ihmiset
Muotoilija Irina Påttin koti on täynnä paperivalaisimia ja vaikutteita Japanista – käytännöllinen ja niukka tyyli kestää aikaa
Muotoilija ja valaisinsuunnittelija Irina Pått asuu puolisonsa kanssa Helsingin kantakaupungissa. Hän arvostaa vanhan säilyttämistä ja vähäeleistä, kestävää sisustustyyliä. Kotiin pitää jäädä myös tyhjää tilaa.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 15.7.2023
Eeva

VÄLJÄSSÄ ETEISHALLISSA tulijaa tervehtii ensimmäisenä kaksi buddhalaista paperiteosta. Niiden tehtävänä on pitää pahat henget loitolla. Hallin päätyseinällä odottaa kuitenkin tilan varsinainen pääteos. Se paljastaa, kuka täällä asuu: useasta paperivalaisimesta koostuva taulumainen työ on muotoilija Irina Påttin tekemä.

Eteisen takaseinän teos koostuu Irinan paperi- massasta tekemistä valaisimista. Niissä on käytetty muun muassa farkkukangasta, sanoma- ja aikakauslehtiä, sanakirjan ohuita sivuja ja euron seteleitä.

Teoksen alla on Kaarina Huhtiniemen suunnittelema Poni-jakkara sekä hänen Irinalle varta vasten tekemänsä, ensimmäinen koskaan valmistettu kaareva Poni-pöytä.

”Pöydällä on aina punainen kukka, joka toivottaa tervetulleeksi”, Irina sanoo.

IRINAN ja hänen puolisonsa Pehr-Eric Påttin koti sijaitsee Helsingin kantakaupungissa, vuonna 1928 valmistuneessa jykevässä kerrostalossa. Kun he muuttivat tänne 2006, kodin huonejako oli säilytetty alkuperäisenä: julkiset tilat, kuten halli, ruokasali ja olohuone, olivat isot. Huoltotilat, kuten keittiö, palvelijanhuone ja kylpyhuone, puolestaan pienet. Se oli säilyttämistä arvostavalle parille mieleen.

Katonrajassa olevaan kiskoon on kiinnitetty Irina Påttin uusia, koivuvanerista tehtyjä valaisimia. Kattokruunu on Irinan teräksinen Chandelier Ball.

Pientä entisöintiä piti silti tehdä. Esimerkiksi alkuperäiset peiliovet oli korvattu sileillä ja oikeanlaisia ovia etsittiin monesta paikasta. Samankin aikakauden taloissa ovet saattoivat olla erilaisia, sillä ne olivat eri puuseppien valmistamia. Lopulta sopivia ovia löytyi naapureiden vinttikomeroista.

”Kotimme peiliovet ovat aarre. Ihailen niitä jatkuvasti. Niiden pinnasta voi seurata valon ja varjon vaihtelua päivän aikana.”

Irina pitää pienestä mutta hyvin suunnitellusta keittiöstään, jossa kaikki on kätevästi lähellä. Ruokapöytä on Ikeasta.

Asunnon valaisimet ovat Irinan suunnittelemia. Osa kantaa kiehtovia tarinoita. Esimerkiksi ruokahuoneen ison, paperisen lattiavalaisimen malli on tanskalaisesta ristipistokirjasta, joka kuului Irinan isoäidille.

Ruokailutilan valaisin on Arne Jacobsenin Royal. Ikkunalaudalla on Irinan pronssiveistos One Curl, ötökät tammilipastolla ovat saviveistoksia. Ison pellavapaperityön kuvio on isoäidin ristipistokirjasta.

KOTI JA PERHE ovat Irinalle tärkeitä. Hänellä on kaksi lasta ja kolme pientä lastenlasta, jotka vierailevat isovanhempiensa luona taajaan. Keittiön välitilassa on lasten piirustuksia, ja Irina näyttää valokuvaa, jossa olohuoneeseen on pystytetty teltta leikkejä varten.

Olohuoneen peilin Irina on saanut isoäidiltään. Kehykset tehnyt puuseppä oli taiteilija Ilja Repinin veljenpoika. Sohvapöydällä on Kirsikka Savosen Versolle tekemä huopakaitaliina.

Irina laskee muuttaneensa 17 kertaa. Hänen miehensä teki työuransa paperi- teollisuudessa. Työ vei perheen Lohjan Kirkniemeen ja Kuusankoskelle sekä ulkomaille Kanadan Torontoon ja Saksan Hampuriin.

”Olen mennyt puolisoni työn mukana. Onneksi taiteellinen työni on tehnyt sen mahdolliseksi.”

Olohuoneen nurkassa on Bomanin huonekalu- tehtaan 1950-luvulla valmistama Lordi- sohvaryhmä. Sen Irina on perinyt. Taustalla näkyy työhuone.

Irina itse on koulutukseltaan kuvataideopettaja ja taiteen maisteri. Silloisessa Taideteollisesta oppilaitoksessa hänen opettajiaan olivat muun muassa Kaj Franck, Heikki Häiväoja ja Kyllikki Salmenhaara.

VALAISIMIA Irina alkoi suunnitella, kun ei löytänyt Suomesta tarpeeksi yksinkertaisia. Japanilainen estetiikka kiehtoi. Irina oli käynyt Japanissa ensimmäisen kerran jo 1972 häämatkallaan maailman ympäri.

”Se oli räjäyttävä kokemus. Matkan jälkeen meillä oli jopa tatamihuone.”

Japanilaiset shoji-sermit ovat kulkeneet Irinan mukana eri kodeissa 1970-luvulta lähtien, milloin ikkunaverhoina, milloin tilanjakajina. Nyt ne ovat työhuoneessa korkean kirjahyllyn edessä.

Japanilaiset shoji-sermit ovat kulkeneet perheen mukana 1970-luvulta asti. Nyt ne peittävät työhuoneen kirjahyllyjä.

Kaukoidästä Irina löysi myös valaisimiensa materiaalin. Häntä viehätti kaikenlainen paperista tekeminen. Ensimmäinen valaisin oli mulperipaperista valmistettu Pyry vuonna 1997.

Irinan WinterForest -sarjan pöytä- valaisimen vierellä on Michael Schilkinin viehättävä veistos.

Herkästä paperista tuli Irinan valaisimien materiaali pitkäksi aikaa. Viime aikoina hän on alkanut käyttää lisäksi koivuvaneria. Töissä näkyy myös Irinalle tärkeä harrastus. Hän on tanssinut balettia kuusivuotiaasta.

”Olen rauhaton sielu, mutta työssäni pitää olla kurinalainen. Balettikoulussa opin, miten pystyn yhdistämään kurinalaisuuden ja vapauden.”

Makuuhuone on valkoinen. Sängynpääty on päällystetty valkoisella, vanhoista lakanoista kudotulla räsymatolla.

IRINA PÅTT kuvaa itseään käytännölliseksi niukan tyylin sisustajaksi.

”Kaikki huonekalumme ovat tummia ja tekstiilit neutraalin luonnonvärisiä. Se on kestävää, enkä ole kyllästynyt siihen.”

Ruokailutilan pöytä ja sohvapöytä on esimerkiksi ostettu 1970-luvulla. Ne ovat viilutettuja, koska täyspuisiin kalusteisiin ei silloin ollut varaa.

Pronssiin valetun naulakon yläosa on Irinan James eli OviMikko -veistos.Teräksinen kattovalaisin on Irinan prototyyppi.

”Kuten vanha kansa sanoo, mikään ei ole niin ikuista kuin väliaikainen”, Irina sanoo ja hymyilee.

Olennaisinta kodin tunnelmassa on kuitenkin tila. Hyvinkin kolme metriä korkeat huoneet antavat asuntoon avaran tunnun.

”Rakastan tyhjiä tiloja.”

Paperivalaisimistaan tunnettu Irina Pått on syntynyt 1944. ”Onneksi olen vanha ja voin yhä tehdä töitä. Olen kerännyt vuosien aikana aivoihini tietoa, ja ammennan nyt sieltä.”

Artikkeli on julkaistu Eevassa 3/22.

Kommentoi +