Moni pluskokoinen ei löydä kaupoista sopivankokoisia vaatteita, ja se on syrjivää, sanoo Outi Pyy
Tyyli
Moni pluskokoinen ei löydä kaupoista sopivankokoisia vaatteita, ja se on syrjivää, sanoo Outi Pyy
Miksei pluskokoisille tehdä vastuullista muotia, kysyy vastuullisuusvaikuttaja Outi Pyy.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 20.9.2021
Trendi

”Jokainen haluaa pukeutua vaatteisiin, jotka kestävät ja jotka saavat heidät näyttämään hyvältä. Tällä hetkellä yli 44 kokoiselle vartalolle sitä mahdollisuutta ei anneta.

Kolme vuotta sitten olin kokoa 42 ja pystyin valitsemaan, mistä ostan vaatteeni. Nyt olen kokoa 48, ja jos haluaisin ostaa muuta kuin trikoota, se ei onnistu. Isossa koossa on vain leggingsejä ja laatikkomekkoja, eikä vaatteita voi ostaa vastuullisilta brändeiltä. Joka kolmannella suomalaisella naisella ei ole muuta vaihtoehtoa kuin ostaa halpavaatemerkkien ja markettien vaatteita.

Olen ammatiltani mittatilausompelija, ja pystyn vaatettamaan minkä kokoisen asiakkaan tahansa. Minua harmittaa se, että vaatefirmoissa ei ole enää käytännön osaamista. Eri kokoisiin vaatteisiin pitäisi esimerkiksi suunnitella erilaiset liikkumaväljyydet. Vaatteet suunnitellaan nyt ensisijaisesti tuotannon, ei asiakkaan elämän helpottamiseksi.

Ymmärrän, että pieni vaatemerkki joutuu tekemään valintoja. Mutta moni yritys tuntuu perustuvan omistajansa omiin kokemuksiin vaatteiden tarpeesta eikä se tutki sitä, minkä kokoisia asiakkaat oikeasti ovat.

Muotialalla on läskifobiaa. Sen voisi poistaa kokotutkimuksilla. Myynti kasvaisi, jos vaatteita olisi pluskokoisille.

Ilmastokriisistä puhutaan paljon, mutta vaatteiden kanssa minä ja moni muu ei pysty olemaan vastuullinen, jos haluaa pukeutua kauniisti. Olen muotialalla, enkä saisi luentokeikkoja, jos pukeutuisin vain tunikoihin.

Halpavaatteita on ostettava määrällisesti enemmän, koska ne eivät kestä. Usein on myös kuljettava nukkavierussa vaatteessa vuosia, sillä esimerkiksi uuden, istuvan takin löytäminen voi olla vaikeaa. Se eriarvoistaa.

Asia vaikuttaa mielenterveyteen. Vaatekauppoihin meneminen aiheuttaa hirveää häpeän ja arvottomuuden tunnetta, ja naiset syyttävät itseään: olen vääränkokoinen. Et ole! Vaatemerkit eivät vain tiedä, mitä tekevät.

Asialla on iso merkitys työelämässä. Työpaikoilla hoikat voivat näyttää siltä kuin haluavat. Sitten olemme me, joiden tyylin sanelee se, mitä on saatavilla. Se voi vaikuttaa jopa etenemismahdollisuuksiin. Sairaanhoitajalla ja pikaruokalan työntekijällä asia voi olla turvallisuuskysymys: vääränkokoiset vaatteet aiheuttavat vaaratilanteita.”

Outi Pyy, 43, on vastuullisuusvaikuttaja ja tekstiilialan yritysten liiketoimintakonsultti. Instagram-tilillään @outilespyy hän neuvoo niin kuluttajia kuin yrityksiä vaatealan vastuullisuuskysymyksissä.

Kuvassa huippumalli Ashley Graham, joka puhuu mielellään koostaan –mutta ilman plus-liitettä.

Juttu on julkaistu aiemmin Trendissä.

Kommentoi +