Katsottavaa kevääseen! 11 erinomaista tv-sarjaa, joihin kannattaa tarttua juuri nyt
tv-sarjat
Katsottavaa kevääseen! 11 erinomaista tv-sarjaa, joihin kannattaa tarttua juuri nyt
Mitä sarjoja kannattaa katsoa juuri nyt? Haluaisitko koukuttua lakisarjaan vai kiinnostaisivatko mutkikkaat perhesuhteet enemmän? Kokosimme yhteen 11 sarjasuositusta suoratoistopalveluista.
Teksti

21.4.2023

1. Yksi aikamme parhaista rikossarjoista sai uuden kauden

Happy Valley, varjojen laakso, kaudet 1–3, Yle Areena.

Maailma olisi parempi paikka, jos kaikkialla piisaisi niin loistavia poliiseja kuin Catherine Cawood. Hän ratkoo viheliäisiä murhia ja rikoksia Britannian Yorkshiressa, alueella, jonka ironinen nimi on Happy Valley. Se ei viittaa onneen vaan laakson vakavaan huumeongelmaan.

Päihteet ja traagiset tapahtumat koskettavat myös Catherinen omaa perhettä. Sisko on toipuva heroinisti ja tytär on tehnyt itsemurhan. Catherine on päätynyt tyttärenpoikansa huoltajaksi.

Happy Valley, varjojen laakso on aikamme ylivoimaisesti parhaita poliisisarjoja, ja Catherinen voi liittää jatkoksi television sankarillisten naispoliisien ketjuun. Viiltävän älykäs poliisi on empaattinen heikkoja kohtaan ja armoton rikollisille, erityisesti tyttärenpoikansa hirviömäiselle isälle.

Uusimmalla, kolmannella kaudella Catherine aikoo jo jäädä eläkkeelle, kun paineet alkavat kasaantua sekä töissä että kotona. Catherine Cawood on ollut näyttelijä Sarah Lancashiren tähtirooli, ja yhteistyö käsikirjoittaja, ohjaaja Sally Wainwrightin kanssa toimii takuuvarmasti. Siobhan Finneran on itkettävän hyvä siskona.

Roiston roolissa jatkaa James Norton, joka saatetaan seuraavaksi nähdä aivan toisenlaisilla areenoilla, uutena James Bondina.

2. Mediamoguliperheen välit kiristyvät entisestään

Succession, HBO Max.

Succession-­sarja on televisio­draamojen Shakespearea ja Royn perheen saaga kuin nykyajan Kuningas Lear. Nyt alkaa sarjan neljäs kausi ja loppunäytös, mutta mitä hurjaa voi vielä olla tiedossa?

Kauden alussa on selvää, että patriarkka Logan Roy (Brian Cox) ei noin vain päästä irti vallasta, ja hänen lapsensa ovat edelleen helisemässä.

3. Jos rakastit Solsidania

Tervetuloa Sjölyckaniin, C More.

Ruotsalainen unelma on kesähuvila saaristossa, mutta idylli voi säröillä, kun perhe­yhteisö paisuu. Komedia­sarja Terve­tuloa Sjö­lyckaniin­ jatkuu jo neljännelle kaudelle.

Kimurantit käänteet naurattavat, vaikka sarjassa ei ihan ylletä Solsidanin kaltaiseen menoon.

4. Nerokas kuvaus äidistä ja tyttäristä

Rakkaat lapset, Yle Areena.

Miitta Sorvali on äitikammotus komediasarjassa Rakkaat lapset, joka syntyi Siskonpeti-sketsi­sarjan vanavedessä. Äiti on kuuluisa kirjailija ja perhepiirissä täysi tyranni, aivoinfarktin koettuaan entistä pahempi.

Kukaan neljästä tyttärestä ei kelpaa hänelle, vaan lellikki on perheen ainoa poika.

5. Aikuisia lapsia ja koomisia tilanteita

Sunnuntailounas, C More.

Lapsia ne ovat aikuisetkin lapset. Näin ajatteli ohjaaja, käsikirjoittaja Atte Järvinen, kun hän ryhtyi kirjoittamaan komediaa, jossa eläkkeelle jäänyt isä yrittää pitää yllä suhteita lapsiinsa kutsumalla heidät joka sunnuntai yhteiselle lounaalle.

Suosittu Sunnuntailounas-televisiosarja jatkuu jo neljännelle kaudelle. Perheen tytär Eevi (Elena Leeve) on raskaana ja Jani (Jarkko Niemi) ryhtyy teatterinjohtajaksi. Viimeksi radiojuontajana toilaillut Severi (Samuli Niittymäki) on murheen alhossa ja hakee yleisöltä anteeksiantoa, trollaaja-Taavin (Santtu Karvonen) asema mieskerhonsa johdossa horjuu.

Isä Tauno (Taneli Mäkelä) etsii jälleen uutta sisältöä elämäänsä. Toisaalla asuva äiti (Mari Rantasila) hössöttää nyt tyttären ja tulevan vauvan ympärillä.

Atte Järvinen kertoo, että sarja syntyi tuttujen ihmisten kokemusten pohjalta.

Häntä kiinnostavat varsinkin sisarusten keskinäiset suhteet ja erilainen asema perheessä. Eevi on sarjan kertoja, joka kantaa huolta hunsvottiveljistään ja vähän isästäänkin. Työt jakaantuvat epätasaisesti: kun Eevi siivoaa yksin, veljekset lämmittävät saunaa yhdessä.

Suosittu Sunnuntailounas alkoi vuonna 2018, ja lisää jatkoa saattaa olla luvassa.

6. Kotimainen lakisarja moraalin rajapinnoilla

Pohjolan laki, Elisa Viihde Viaplay.

Kotimainen lakisarja on harvinaisuus, ja Pohjolan laki on muutenkin laatudraamaa. Lauri Tilkanen näyttelee pääosaa lahjomattomana juristina. Perhe- ja työkuvioita sekoitetaan koukuttavasti, ja etiikkaakin on vahdittava.

Kakkoskaudella Matin vaimo Eeva (Iida-Maria Heinonen) setvii isoja ristiriitoja.

7. + 8. Klassikko ja sen jatko-osa

The Good Fight, HBO Max & The Good Wife, Elisa Viihde Viaplay.

Lakisarjojen kulta-aika hiipui aikaa sitten, mutta satiirisarja The Good Fight on vasta saatu komeaan päätökseen. Myös sen vanhempi emosarja The Good Wife toimii hyvin edelleen.

Näyttelijä Christine Baranski loistaa molemmissa sarjoissa Dianen roolissa.

9. Lakisarja niille, joita ei kiinnosta lakipykälät

Syyttäjä Imma Tataranni, Teema ja Yle Areena.

Syyttäjä Imma Tataranni asuu idyllisessä Materan kaupungissa Etelä­-Italiassa miehensä ja tyttärensä kanssa ja ratkoo rikosmysteereitä.

Höpsö mutta sympaattinen sarja keskittyy enemmän kaikkeen muuhun kuin lakipykäliin.

10. Pitsoja kuin taidetta

Chef’s Table: Pizza, Netflix.

Maailman parhaita pizzoja ei tehdä vain Italiassa. Upeasti tuotetun ruokasarjan uusimmalla kaudella kierretään eri puolilla Yhdysvaltoja.

Gourmet-pizzan jäljillä käydään myös Japanissa sekä toki Italiassa, jossa esitellään ”pizzan Michelangelo” eli suosittu televisiohahmo Gabriele Bonci.

11. Luksuksen korkea ja karmea hinta

Verta, hikeä ja luksusta, TV2 ja Yle Areena.

Mistä on peräisin korujen kulta tai kosmetiikkateollisuuden käyttämä sheavoi? Missä olosuhteissa viljellään ananaksia? Juontaja Rosa Kettumäki vie joukon some-vaikuttajia Ghanaan länsimaisten luksustuotteiden juurille, kaivoksiin ja viljelmille.

Sarja on jatkoa mainiolle tositelevisio-­ohjelmalle Verta, hikeä ja t-paitoja.

Kommentoi +