Mitä jos matka alkaisi jo kotiovelta? Vastuullinen matkailu ei ratkea syyllistämällä, sanoo vastuullisesta matkailusta kirjoittanut Kati Kelola
Ihmiset
Mitä jos matka alkaisi jo kotiovelta? Vastuullinen matkailu ei ratkea syyllistämällä, sanoo vastuullisesta matkailusta kirjoittanut Kati Kelola
Matkustamisesta tuli tapa, jota on muutettava. Siksi karttaa kannattaa katsoa uudella tavalla, sanoo vapaa toimittaja ja vastuullisesta matkailusta kirjan kirjoittanut Kati Kelola.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 6.7.2021
Trendi

”Tein unelmieni matkan vuonna 2006: junalla halki Siperian. Olin saanut vinkin, että jos haluaa kokea pitkän junamatkan tunnelman, ei kannata pysähtyä matkalla usein. Se oli hyvä vinkki. Kun jäimme junasta Irkutskilla, olimme istuneet junassa päiviä, ja hytistä oli tullut koti, josta ei tehnyt mieli lähteä.

Pidän junamatkustamisessa tunteesta, että liikun maiseman läpi. Oman paikan hahmottaminen kartalla on hypnoottisen ihanaa. Junamatkustus voi olla matkailun uusi tulevaisuus: se jättää muistijäljen paremmin kuin lento.

Pandemia nosti esiin kysymyksen, jonka moni oli jo kysynyt ilmastokriisin takia: Miksi haluan matkustaa?

Moni on voinut lennellä tottumuksesta sinne tänne, eikä ole pysähtynyt miettimään, mitä reissuista saa. Kun matka ei ole vain tapa vaan tarkoin suunniteltu juttu, jokainen matka korostuu, ja niistä voi tulla merkityksellisempiä.

On helppo sanoa, että lopetetaan matkustaminen kokonaan, jos asia ei ole itselle tärkeä. Meidän, joille se on merkityksellistä, on ratkaistava, miten se tehdään kestävästi. Ajattelen, että jotta voi ymmärtää maailmaa ja erilaisia ihmisiä sekä kulttuureja, on tavattava muita kasvokkain. Matkailu lisää solidaarisuutta ja empatiaa.

Lentohäpeälläkin voi olla paikkansa: se herättelee. Mutta jos halutaan rakentaa pysyvämpää muutosta, syyllistämistä voimakkaampi tapa on saada muut innostumaan uusista matkustamisen tavoista.

Usein ajatellaan, että maata pitkin matkustaminen on vaihtoehto lentämiselle. Se on kuitenkin oma tapansa kokea maailmaa. Matka alkaa siitä hetkestä, kun poistuu kotoa – nousee junaan tai lähtee patikoimaan.

Jotkut näkevät junamatkan hitaana ja vaivalloisena. Mutta jos ajatuksena on viettää aikaa kavereiden kanssa, junamatka luo sille hyvät puitteet!

Maailmaa katsotaan usein lentoreittien kautta: minne pääsee suorilla lennoilla helposti. Mutta uudet kohteet löytyvät juuri lentoreittien ulkopuolelta.

Katso siis karttaa uudella tavalla. Esimerkiksi Virossa on muutakin kuin Tallinna ja Pärnu. Tein kerran road tripin Itä-Virossa. Sipulitien kierros on upea: se on Viron vanha­uskoisten kotiseutua, kuin hyppy toiseen aikaan.”

Juttu on julkaistu aiemmin Trendissä.

Kommentoi +