Mistä tietää, että hiuksia lähtee liikaa?
Kauneus
Mistä tietää, että hiuksia lähtee liikaa?
Taas iso tuppo hiuksia suihkun lattialla tai harjassa! Ei hätää, tukkaa kuuluukin irrota päivittäin. Lue, milloin hiustenlähdöstä on syytä huolestua.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 15.1.2019
Kauneus ja Terveys

1. Tilaa uudelle tukalle

Yksi hius kasvaa nuorilla 3–6 vuotta. Sykli lyhenee iän myötä. Keski-ikäisillä hius voi kasvaa enää 6–12 kuukautta. Sitten kasvu pysähtyy ja hius putoaa pois. Tätä vaihetta kutsutaan lepovaiheeksi (telogeenivaihe). Siinä hiusjuuri kutistuu ja hius irtoaa. Pudonneiden hiusten tilalle kasvaa uusia. Myös hiusten kasvunopeus hidastuu iän myötä, ja jotkin hiustupet lakkaavat lopulta toimimasta kokonaan.

2. Hiusten pesu sanelee tahdin

Moni havahtuu karvanlähtöön, kun pesee, selvittää tai muuten vain harjaa hiuksia. Myös mekaaninen hankaus, kuten sängyssä pyöriminen, voi irrottaa runsaan määrän lepovaiheessa olevia hiuksia kerralla. Myös kampaus ja pesutiheys vaikuttavat. Harvoin hiuksia pesevältä irtoaa pesun tai selvityksen hetkellä tukkaa useiden päivien edestä.

– Jos pitää hiuksia vaikka nutturalla kaksi päivää, tukkaa voi lähteä kampauksen avaamishetkellä kahden päivän edestä. Likaisessa tukassa irtoamaisillaan olevat hiukset tarttuvat joskus päänahan taliin. Kun rasvoittuneita hiuksia pestään, hiustenlähtö näyttää normaalia runsaammalta, hiustenhoitosarja Nioxinin kouluttaja Laura Bengtsson sanoo.

3. Hiusten väri ja pituus luovat harhan

Hiusten ominaisuudet vaikuttavat siihen, miten helposti niiden irtoamisen huomaa. Esimerkiksi tummaksi värjätty hius erottuu vaaleaa selkeämmin vaalealla lattialla. Pitkähiuksisella irronneiden hiusten määrä näyttää moninkertaiselta.

4. Paljonko hiuksia saa lähteä?

Skandinaaveilla on noin 100 000 hiusta. Tukan määrään vaikuttaa syntyperän lisäksi väri: vaaleatukkaisilla on keskimäärin 150000 hiusta, mustahiuksisilla 110 000, ruskeatukkaisilla 100 000 ja punahiuksisilla 75 000.

Päivässä irtoaa keskimäärin 100–150 hiusta. Jos niitä putoaa aiempaa enemmän kuukausien ajan, kyse voi olla liiallisesta hiustenlähdöstä. Naisilla tukka lähtee tyypillisesti päälaelta, jolloin jakaus levenee. Hiustenlähdössä hiuksen lepovaihe voi pidentyä tai yksittäisten hiustuppien toiminta lakata kokonaan. Hiustenlähtö on joko tilapäistä tai pysyvää.

5. Hiustenlähdön syynä stressi tai dieetti?

Tilapäinen hiustenlähtö johtuu monista eri tekijöistä, kuten yksipuolisesta ruokavaliosta, rajusta laihduttamisesta, stressistä, lääkeaineista, kilpirauhasen toimintahäiriöistä tai muista sairauksista. Tällainen hiustenlähtö lakkaa usein, kun keho palautuu normaalitilaan. Elimistön muutokset näkyvät hiuksissa vasta noin kolmen kuukauden viiveellä. Siksi hiustenkasvun häiriötilojen synty ja normalisoituminen vievät aikaa.

6. Ikävä perintö

Pysyvä hiustenlähtö johtuu usein sairauksista tai perintötekijöistä. Geenit vaikuttavat vahvasti siihen, missä iässä vaiva alkaa ja miltä alueelta hiukset katoavat. Hiustenlähtöä voivat aiheuttaa myös hiuspohjan sairaudet.

– Sieni-infektiot, aknen sukulaissairaudet sekä sidekudosvauriot voivat irrottaa tukkaa. Osa sairauksista voi jättää pysyviä arpia päänahkaan. Niiden kohdalle ei enää kasva hiuksia, ihotautien erikoislääkäri Maarit Vaalamo sanoo.

7. Hyvät pahat hormonit

Naisilla hormonaaliset muutokset voivat sekä aiheuttaa hiustenlähtöä että vahvistaa tukaa.

– Naistyyppinen hiustenlähtö vastaa miesten androgeenista kaljuuntumista. Naisilla siihen liittyy usein testosteronin liikatuotantoa. Harvasta naisesta tulee kuitenkaan täysin kalju, Laura Bengtsson kertoo.

Raskauden aikana hiukset vahvistuvat ja paksuuntuvat, koska hiusten kasvukausi pitenee. Kun hormonitoiminta muuttuu jälleen synnytyksen jälkeen, hiusten kasvu palautuu normaaliksi. Silloin hiuksia irtoaa normaalia enemmän. Toisaalta myös imetys ja sen lopettaminen voivat vaikuttaa hiuksiin. Vaihdevuodet keikauttavat hormonit jälleen päälaelleen, ja tukka alkaa ohentua.

– Naisilla hiustenlähtö käynnistyy viimeistään vaihdevuosien aikaan. Karvafollikkeli pienenee, hiuksen kasvu laiskistuu ja hius pienenee, Maarit Vaalamo sanoo.

Hiustenlähtöä vai katkeilua?

Hiustenlähdössä voi olla kyse myös katkeilusta. Varmista, ettet pahenna tilannetta.

1. Älä selvitä takkuisia hiuksia märkinä kammalla tai harjalla. Se voi katkaista hiuksia. Paras tapa on selvittää hiukset suihkussa varovaisesti hoitoaineen ja harvan kamman avulla.

2. Päivitä kampasi ja harjasi. Vaihda metallipiikit muoviin tai luonnonharjaksiin. Älä käytä hiuslenkkejä, joissa on metalliosia tai muuta repivää.

3. Varmista, että hiuspohja voi hyvin. Selvitä mahdollisen hilseilyn syy ja hoida se. Jos käytät muotoilutuotteita, muista myös päänahan kuorinta tai syväpuhdistava sampoo. Näin tuotejäämät eivät tuki karvatuppia.

4. Tutki jakaustasi. Jos se on leventynyt, kyse voi olla kahdesta asiasta: naistyyppisestä hiustenlähdöstä tai siitä, että jakaus on ollut kauan samassa kohdassa. Vaihda välillä jakauksen paikkaa!

Kommentoi +