Plusmalli Milja Nieminen törmää vaatekaupoilla liian usein siihen, ettei sopivia kokoja löydy – näin hän taklaa ongelman
Oma tyyli
Plusmalli Milja Nieminen törmää vaatekaupoilla liian usein siihen, ettei sopivia kokoja löydy – näin hän taklaa ongelman
Milja Nieminen, 27, on Helsingissä asuva somevaikuttaja, plusmalli ja sosiaalisen median asiantuntija, joka tekee työkseen markkinointiviestintää Designmuseossa. Hän kertoo tyylinsä salat.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 12.9.2023
Trendi

Miten kuvailisit tyyliäsi?

”Monipuolinen, värikäs ja rohkea. Rakastan värikkäitä printtejä ja eläinkuoseja. Suosikkivaatteeni on leopardimekkoni. Ihastuin siihen, kun näin sen kaupungilla jonkun toisen päällä. Etsin saman mekon itselleni käytettynä.

Ominaisinta pukeutumiselleni on isot mittasuhteet, kuten leveät hartiat, pitkät helmat ja paksut kengänpohjat. Vaatekaappini on näyttävä, ja siellä on vaatteita kaikissa sateenkaaren väreissä.

En käytä koskaan farkkuja, sillä ne eivät ole tarpeeksi mukavat. Olen omistanut farkut viimeksi yläkoulussa. Hameet ja liehuvat housut ovat enemmän minun juttuni.

Olen hiljattain ymmärtänyt, että pukeutumisessani on paljon nyansseja. Sama mekko näyttää erilaiselta, kun sen asustaa. Huivit, hatut, laukut ja korut ovat pukeutumiseni aarrearkku. Ne viimeistelevät tyylini, ja mietin ne tarkasti jokaiseen asuun. Myös meikki on yksi asusteeni.

Millaisia vaiheita tyylissäsi on ollut?

”Pukeuduin jo lapsena rohkeasti ja sirkusmaisesti. Olen kokeillut boheemia ja rokahtavaa tyyliä. Yhdessä vaiheessa käytin 1950-luvun vaatteita.

En lukitse itseäni yhteen tyyliin, vaan haluan leikitellä erilaisilla vaatteilla. Tyylissäni on nykyään todella paljon samaa kuin nuorena. Tärkeää oman tyylin etsimisessä on pitää silmät auki ja unohtaa ajatus, ettei olisi silmää pukeutumiselle.

Olen ylpeä siitä, että vaatteeni käyvät mihin tahansa tilaisuuteen. Haluan tyylilläni haastaa pukeutumisnormeja, ja voin hyvin mennä toimistoon samalla asulla kuin klubille. Kaikista vaatteistani saa stailaamalla rennon tai juhlavan.

En pukeudu joka päivä samalla tavalla vaan voin vaihdella tyyliäni fiilikseni mukaan. On päiviä, jolloin en halua erottautua, ja silloin pukeudun vaatteisiin, jotka eivät herätä huomiota.”

”Tässä asussa keltainen väri ja korumainen röyhelö edustavat hyvin tyyliäni. Mukava mutta näyttävä. Asu on myös monikäyttöinen. Käytän sitä arkena lenkkareiden ja t-paidan kanssa, mutta juhliin lisäisin siistimmät kengät ja jättäisin alta paidan pois.” Keltainen mekko on Moody Mondayn plussakirppikseltä. Helmilaukku on Sellpy-nettikirpputorilta.

Mistä saat inspiraatiota pukeutumiseen?

”Inspiroidun eniten sosiaalisessa mediassa, kuten Instagramissa. Tallentelen usein itseäni miellyttäviä asukokonaisuuksia. Otan tyylivaikutteita esimerkiksi käyttäjiltä @pollyrosey, @prosenkilde, @stylishfinns, @ennikoistinen ja @elisakoo.

Jos näen jonkin kivan tyylin, kokeilen rohkeasti samantapaista. Ajattelen, että kokeilun voi aloittaa ihan pienestä. Jos haluaa esimerkiksi käyttää värikkäämpiä vaatteita, voi hankkia värikkäät korvakorut.

Suosikkimerkkejäni ovat kotimaiset brändit Aarrelabel, Uhana ja Vimma.”

Onko sinun helppo löytää tyylillesi sopivia vaatteita?

”Haasteeni on ollut muuttuva vartaloni. Vaatekaappia on pitänyt välillä uudistaa. Pluskokoisena erityisesti käytettyjä vaatteita on hankala löytää. Miten pukeutua trendikkäästi, kun trendejä ei ole tehty vartalolleni?

En silti koskaan sovituskopissa ajattele, että vartaloni olisi liian iso johonkin vaatteeseen vaan toisinpäin: vaate on liian pieni. Se on aina sen yrityksen häpeä, jos se ei tee minun kokoiselleni vaatteita. En anna sen vaikuttaa tyyliini vaan etsin brändejä, jotka sopivat vartalotyypilleni.

Vaatteet näyttävät erilaisilta eri ihmisten päällä, ja seuraan niiden ihmisten tyylejä, jotka ovat lähellä omaa vartalotyyppiäni.”

”Rakastan eläinprinttejä. Leopardihame on Sellpy-nettikirpputorilta. Sininen laukku ja kukkahuivi ovat Marimekolta. Paidalla on tunnearvoa, sillä se on edesmenneen isäni. Se on 30 vuotta vanha, mutta edelleen todella hyvässä kunnossa.

Kuvaako pukeutumisesi persoonaasi?

”Olen leikkisä ja rento, ja se näkyy vaatteissani, joita valitsen ylleni. Se on visuaalinen käyntikorttini. Sen mitä näet, sen saat. Erityisen tärkeää on pukeutua itseään varten. Etenkin naisille asetetaan paljon ulkonäköodotuksia, joita haluan haastaa. Voin mennä töihin tai juhliin meikkaamatta ja asussa, jossa on hyvä olo. En ole valmis tinkimään mukavuudesta, ja pukeudun omilla ehdoillani.

Paras tunne on se, kun katsoo itseään näyteikkunan heijastuksesta ja ajattelee, että näytän hyvältä! Se tuo itsevarmuutta.”

Mitä vastuullisuus merkitsee pukeutumisessasi?

”Ostan käytettyjä vaatteita mahdollisimman paljon. Inspiroidun trendeistä, mutta yritän suhtautua niihin kriittisesti. Mietin tarkasti, onko jokin trendi oikeasti sellainen, että pidän siitä vielä useamman vuoden päästä. Vai pidänkö siitä juuri nyt vain sen takia, että näen sitä paljon kaikkialla?

Kaikkea, mihin ihastuu, ei tarvitse hankkia itselleen. Viehätyin esimerkiksi lilaan, kun se oli trendikäs. Tiesin kuitenkin, että en ole pastelli-ihminen.

Teen tietoista harkintaa, jotta uudet vaatteeni sulautuvat vaatekaapissani jo oleviin vaatteisiin. Haluan että vaatteeni ovat mahdollisimman pitkään käytössäni.”

Juttu on julkaistu Trendissä 07/23.

Kommentoi +