Milja Kauniston kirjasuosikit: ”Pahuuden kuvaus saa minut järkyttymään”
Kulttuuri
Milja Kauniston kirjasuosikit: ”Pahuuden kuvaus saa minut järkyttymään”
Milja Kauniston lempikirjoissa taistelevat hyvä ja paha. Poimi kirjailijan suositukset omaan lukulistaasi.
Teksti

1.11.2022
 |
Eeva

Mikä kirja on saanut sinut kyynelehtimään?

Pauliina Rauhalan Taivaslaulua lukiessani itkin ensimmäiseltä sivulta viimeiselle. Omat lapseni olivat silloin neljä ja seitsemänvuotiaita. Kirja kuvaa ihanaa ja järkyttävää vanhemmuutta, riipivää rakkautta ja pohjatonta väsymystä niin koskettavasti.”

Minkä kirjan ottaisit autiolle saarelle?

”Olen täysiverinen survivalisti jo geeneissäni. Tulevaan talveen varustaudun kasvattamalla juureksia ja vihanneksia, vaikka kuumuus ja kuivuus ovat kotimaassani Ranskassa verottaneet satoa.

Kriiseihin suhtaudun kuin Potter-kirjojen Hermione Granger, otan kirjan käteen. Kirjahyllyssäni odottaa Juha Jormanaisen ja Veikka Gustafssonin kirja Selviydy luonnossa, joka muun muassa neuvoo, miten pärjää olosuhteissa, joissa ei ole puhdasta vettä. Sen ottaisin mukaani.”

Milja Kaunisto ihailee Ken Follettin taidokkaita romaaneita.

Mikä kirja kaikkien pitäisi lukea?

J.R.R. Tolkienin Taru sormusten herrasta -trilogia. Siinä on kaikki ihmisyys: hyvä ja paha, sankaruus ja vallanhimo.

En itse ole suuri fantasiakirjallisuuden fani, pikemminkin elämäkertojen ja faktapohjaisten historiallisten romaanien lukija. Kirjoittajana Tolkien inspiroi minua, tekisi mieli itsekin kokeilla hänen tyylilajiaan.”

Mitä lukemista yöpöydälläsi on nyt?

Vivian Gornickin Toisissamme kiinni, Mason Curreyn Daily rituals - Women at work ja Ken Follettin Ei koskaan.

Gornickin muistelmaklassikon tyyli on saanut Yhdysvalloissa paljon seuraajia. Äidin ja tyttären suhde kuvaa hienosti sukupolvelta toiselle siirtyvää henkistä perintöä, joka negatiivisenakin voi tuottaa jotain hyvää. Ihminen on usein samanaikaisesti ihana ja kamala.

Kun kirjoitin isäni Pasi Kauniston elämäkertaa, löysin Gornickin itsestäni.”

”Taru sormusten herrasta -trilogiassa on kaikki ihmisyys: hyvä ja paha, sankaruus ja vallanhimo.”

Mikä klassikko on yllättänyt sinut?

”Järkytyin, kun teininä luin ensimmäisen kerran William Goldingin Kärpästen herran. Onko ihminen oikeasti noin paha ja raadollinen? Ajatus väistämättömästä pahuudesta jäi vaivaamaan.

Myöhemmin tunsin tarvetta selvittää ihmisen pahuuden juuria ja löysin Rutger Bregmanin tietokirjan Hyvän historia – ihmiskunta uudessa valossa. Siinä Bregman todistaa päinvastaista. Hänen mukaansa ihmiskunta selviytyy nimenomaan siksi, että ihminen on luonnostaan myötätuntoinen. Näiden kirjojen viestit taistelevat mielessäni.”

Kenet kirjailijan haluaisit tavata?

”Tolkienin kanssa olisin mielelläni keskustellut kielistä, joita itsekin rakastan.

Nykykirjailjoista ihailen Ken Follettia, jonka älykkäät ja haasteelliset kirjat pitävät tiukasti otteessaan. Hän on kirjoittanut paljon ihmiskunnan suurista murroskohdista, kuten sodista. Nuo aiheet kiinnostavat minuakin kirjoittajana.

Haluaisin tietää, miten Follett löytää suurista aiheista niiden ydinsanoman unohtamatta pienen ihmisen näkökulmaa. Mistä hän innostuu ja miten löytää ideansa? Millaista taustatyötä hän tekee kirjojaan varten, ja kuka häntä auttaa työssään?”

Milja Kaunisto

  • Historiallisista romaaneistaan tunnettu kirjailija. Lisäksi tunnetaan sanoittajana, säveltäjänä ja laulajana.
  • Asuu Ranskassa, Villecomtalin kylässä perheensä kanssa.
  • Kirjoittanut elämäkerran isästään, laulaja Pasi Kaunistosta.

Lyhyempi versio artikkelista on ilmestynyt Eevassa 11/22.

Kommentoi +