
Kuvassa lautasella on ryppyinen, lommoille painunut peruna. Sen alla on teksti Let the potato rest for five minutes, anna perunan levätä viisi minuuttia. Meemin otsikoksi tuntematon meemintekijä on kirjoittanut Me when my alarm wakes me up, meikäläinen aamulla, kun herätyskello soi.
Kuvasta voi päätellä, että se on alun perin jostakin ruokareseptistä.
Väsynyttä ja nuutunutta ihmistä naurattaa. Kukapa kaamossuomalainen ei tähän aikaan vuodesta tuntisi itseään ryppyiseksi perunaksi, jonka pitäisi saada levätä vielä viitisen minuuttia. Nauru auttaa ja helpottaa oloa aina, mutta lisäksi on yllättävän lohduttavaa muistaa, että aivan, väsyttää niitä muitakin ihmisiä ympäri maailman.
Meemeillä on jo tutkitustikin yhteiskunnallista vaikutusta, kun niiden avulla kommentoidaan niin maailmanpolitiikkaa, tasa-arvo- ja syrjintäasioita, ympäristön tilaa ja vaikkapa heteronormatiivisuutta tai yritetään vaikuttaa poliittisiin kantoihin. Muun muassa Congrats, you have an all male panel -meemi-ilmiön aloittanut tutkijatohtori Saara Särmä tutkii parhaillaan meemejä Suomen Akatemian rahoittamassa Memepol-projektissa.
Mutta meemeillä on myös lohduttava, välitön vaikutus ihmiseen, joka milloin missäkin tunnetilassa plaraa puhelintaan. Meemit asettavat oman elämän mittasuhteisiin, ne opettavat nauramaan itselleen ja ne kertovat, että tämä outo tai ahdistava tai vaikea tuntemus on täsmälleen samanlainen muillekin ihmisille missä tahansa päin maapalloa.
Siihen ei oikeastaan mikään muu median muoto kykene samalla lailla.
Emma Virkkunen, 32, tuntee meemien terapoivan vaikutuksen. Hän on päivätöissä viestintäasiantuntijana ja vapaa-aikanaan jakaa Instagram-tilinsä Stories-osioissa parhaita löytämiään meemejä. Ystäväpiirissään Virkkunen tunnetaan meemikuningattarena, jonka päivittäisiä postauksia osataan odottaa, jolta toivotaan meemejä ja jolta osataan kysyä klassikon asemaan nousseita meemejä. Ne ovat Virkkusella tietysti arkistoituna.
Yksi kysytty klassikko on tuntemattoman suomalaisen tekijän meemi, jossa on kuva ilmeisesti maantiedon oppikirjasta. Kuvassa piirroskivillä havainnollistetaan ”kiviaineksen kiertämistä” ja kivien vieressä on kuvatekstit ”pohjalla pyörien”, ”pohjalla liukuen” ja ”pohjalla raahautuen”. Meemin tekijä on kirjoittanut kuvaan vain yhden sanan: ”elämäni”.
Jokainen meistä voi helposti samastua pohjalla raahautuviin kiviin.
Meemeihin Virkkunen tutustui syvemmin puheviestinnän opinnoissaan, ja ne olivat tyrkyllä kandiaiheeksikin. Opinnäytetöihin valikoitui toinen aihe, mutta meemeistä tuli vaivihkaa henkilökohtaisessa elämässä yhä tärkeämpiä.
”Erosin kolme vuotta sitten pitkästä suhteesta. Samoihin aikoihin amerikkalaisia ja ruotsalaisia meemitilejä alkoi trendata Instagramissa. Silloin huomasin, että meemien avulla sai jaettua kokemuksiaan muiden kanssa.”
Hänellä on sama havainto meemien lohduttavasta vaikutuksesta kuin monella muullakin.
”Onhan se mielettömän yhteisöllistä, että 20–30-vuotiaat erilaisista kulttuuritaustoista ympäri maailman tuntevat samanlaisia tunteita elämän muutoskohdissa, tunnistavat ne muutamasta sanasta ja nauravat samoille asioille.”
Toinen muutoskohta Virkkusen elämässä on viime vuosina ollut terapian aloittaminen. Terapiameemit soittavat samoja sielun kieliä muiden terapiassa käyvien ystävien kanssa.
”Myös deittaileminen on suosittu ja osuva meemiaihe.”
Meemejä Virkkunen ryhtyi ”kuratoimaan” koronakeväänä 2020, kun hän asui Brysselissä, jossa oli tiukka sulkutila. Hän alkoi myös saada palautetta ystäviltään siitä, miten tärkeää ja piristävää oli lukea meemejä.
”Myös sellaiset ihmiset, joita en tunne kovin hyvin, lähettivät viestejä, että odottavat meemipäivityksiäni. Huomasin, että meemit tuovat oikeasti ihmisille iloa.”
Google osaa jo hakukentässä ehdottaa memes that help anxiety, meemejä, jotka helpottavat ahdistusta.
”Vaikeissa tilanteissa vitsaileminen helpottaa ahdistusta ja antaa tunteen siitä, että tilanne on jollakin lailla kontrollissa”, kommentoi psykologian professori Janet Gibson verkkomedia Gizmodon jutussa, jossa käsitellään meemien roolia korona-aikana.
Eikä tarvitse olla maailmanlaajuinen pandemia, että meemit auttavat. Ne lievittävät hetkellisesti epämääräisiä ahdistuksen tunteita ja auttavat sanoittamaan hetkiä, kun huomaa, ettei kaikilla muillakaan mene aina niin timanttisesti. Ja sille voi myös nauraa.
Antakaa perunan levätä viisi minuuttia!
Juttu on julkaistu Trendissä 02/2022