Max Seeck ja Eevan kirjaklubin 20 kysymystä: ”On hauska vähän kapinoida vallitsevaa yhteiskuntajärjestystä vastaan"
Eevan kirjaklubi ja 20 kysymystä
Max Seeck ja Eevan kirjaklubin 20 kysymystä: ”On hauska vähän kapinoida vallitsevaa yhteiskuntajärjestystä vastaan"
Kirjailija Max Seeck on tyytyväinen siihen, että aikanaan jätti nikotiinituotteet. Kun hänen kirjansa hahmot tupakoivat, se on kirjailijalle kuin terapiaa. Lue, miten hän vastaa Eevan kirjaklubin 20 kysymykseen.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 24.8.2023
Eeva

Max Seeck, 38, on kansainvälisesti menestynyt jännityskirjailija, joka nyt on myös käsikirjoittanut ja ohjannut elokuvan. Hänen uusin kirjansa Loukko sijoittuu syrjäiseen saareen Ahvenanmaalle. Tässä jutussa hän vastaa Eevan kirjaklubin 20 kysymykseen.

Mikä kirja kaikkien pitäisi lukea? Minulle vaikuttavin kirja viime vuosina on ollut Hanya Yanagiharan Pieni elämä. Se on melkein luotaantyöntävän paksu, mutta sitä ei voi laskea käsistään, kun sen aloittaa.

Minkä taidon haluaisit osata? Kitaran soiton.

Mitä pelkäät? En pelkää niitä asioita, joista kirjoitan. Pelkään, että läheisille sattuu jotain pahaa.

Mihin tuhlaat? Kaikkeen hauskaan, en ole säästäjä. Juuri ostimme karting-­auton parin kaverin kanssa.

Mikä on lempiäänesi? Keväinen linnunlaulu.

Millaisessa tilanteessa valehtelet? Silloin, kun valehtelu on totuutta parempi vaihtoehto.

Kuka on muuttanut elämäsi? Omat poikani, pelkästään hyvässä.

Mitä sanaa tai lausetta käytät liikaa? Niitä on paljon, varmaan niinku tai tietsä.

Jos voisit muuttaa yhden asian itsessäsi, mikä se olisi? Haluaisin hiukset. Hiusten puuttuminen ei ole minulle arka paikka, mutta se on tahdonvastainen juttu, jolle en voi mitään.

Mikä on arvokkain omaisuutesi? Arvokas ja omaisuus ei ole minusta sanapari. Omaisuus voi olla kallista mutta ei arvokasta.

Mitä pidät suurimpana saavutuksenasi? Kirjojeni ulkomaan menestystä ja vasta valmistunutta Koputus-elokuvaa, jossa olin toinen käsikirjoittaja ja ohjaaja. Niistä olin haaveillut aina.

Jos saisit olla joku muu yhden päivän ajan, kenet valitsisit? Olisin jalkapalloilija Lionel Messi uransa huippuhetkellä. Olen aina halunnut olla hyvä urheilija.

Mistä toivot, että sinut muistetaan kuolemasi jälkeen? En ole koskaan tehnyt mitään jättääkseni jälkeä. Toivon, että omat pojat muistavat hyvällä.

Mikä on paras tekemäsi päätös? Kaikkien nikotiinituotteiden jättäminen. Kun kirjoissani tupakoidaan, se on terapiaa. On hauska vähän kapinoida vallitsevaa yhteiskuntajärjestystä vastaan.

Mikä on lempipaikkasi maailmassa? Minulla ei ole omaa kesämökkiä, mutta viihdyn järvenrannalla, kun kaikki on rauhallista.

Mikä on hyödyllisin rutiinisi? En ole järjestelmällinen ihminen, joten tarvitsen systeemin, että muistan asiat. Laitan kaiken heti ylös To Do -sovellukseen.

Minkä neuvon antaisit nuoremmalle itsellesi? Joka iässä ja elämäntilanteessa koettu tuska on todellista. Neuvoisin kuitenkin parikymppisiä, että älkää murehtiko turhaan. Muistakaa elää!

Mitä olet oppinut rakkaudesta? Rakkaus on elämää ylläpitävä voima, ja siitä kumpuaa paljon taidetta ja ideoita. Toivottavasti minunkin kirjoistani paistaa rakkaus.

Minkä suhteen muutit viimeksi mieltäsi? Saatan vatvoa asioita ja olla päättämätön, mutta muutan harvoin mieltäni, kun olen tehnyt päätökseni.

Mikä herättää sinussa toivoa? Se, miten läntinen Eurooppa on viimeksi kuluneen vuoden aikana toiminut. Tulevaisuudessa toivottavasti pahat ihmiset huomaavat, että pahuus ei kannata.

Artikkeli on julkaistu Eevassa 6/2023.

Kuuntele koko kirjaklubi-haastattelu

Sisältöä ei voida näyttää
Valitsemasi suostumukset estävät tämän sisällön näyttämisen. Muokkaa asetuksia evästeasetuksissa.

Eevan kirjaklubin vieraat vastaavat kysymyksiin, joihin on vain oikeita vastauksia. Kysymyssarja on kunnianosoitus Marcel Proustin tunnetuksi tekemälle seurapelille.

Kommentoi +