Marita Taavitsainen: ”Olen oppinut olemaan pienestä onnellinen”
Ihmiset
Marita Taavitsainen: ”Olen oppinut olemaan pienestä onnellinen”
Koronapandemia seisautti Marita Taavitsaisen laulajantyöt ja toi elämänvaiheen, jossa on tultava toimeen minimituloilla. Tiukassa tilanteessa häntä kantaa usko selviytymiseen ja tyttärien sekä miesystävä Pasin kanssa koetut onnen hetket.
Teksti

Kuvat

11.8.2021
 |
Eeva

Laulaja Marita Taavitsainen lakaisee tuolin alle pudonneita hiustupsuja päivän päätteeksi Hyvinkäällä sijaitsevassa kampaamossa. Se on hänen oma yrityksensä ja toistaiseksi ainoa työpaikkansa. Tänään on ollut mielenkiintoinen päivä, sillä tuolissa on istunut uusia asiakkaita.

Kun 52-vuotias Marita sai ystävältään tarjouksen vapaasta liiketilasta reilu vuosi sitten, hän halusi tarttua tilaisuuteen.

”Paikka oli kuin minulle tarkoitettu. Olin haaveillut lapsesta asti oman salongin perustamisesta, ja liiketila sijaitsee lähellä nykyistä kotiani”, kuusitoistavuotiaana oppisopimuksella kampaajaopinnot aloittanut Marita sanoo.

Hän nauttii käsillä tekemisestä ja siitä, että työn tuloksen näkee heti.

”Sinikeltaiset liukuvärjäykset eivät ole minun juttuni. Keskityn mieluummin klassisiin, siisteihin leikkauksiin ja kampauksiin.”

Yli nelikymppisenä sisustussuunnittelijaksi valmistunut Marita on remontoinut ja sisustanut kampaamonsa itse. Nimeksi hän antoi sille Marita Taavitsainen & Company.

Tilassa työskentelee myös ripsi- ja kynsiteknikko vuokratuolilla, ja sinne mahtuisi tekijöitä lisääkin. Alun perin Maritan tarkoitus oli palkata muutama työntekijä ja järjestää kampaamossa silloin tällöin pieniä cocktailtilaisuuksia ja trubaduurikeikkoja. Koronapandemia muutti kaiken.

”Tällä hetkellä asiakkaita on yhtenä päivänä viikossa.”

”Olen miettinyt, kuka olen, jos en laula. Onneksi minulla on äidin rooli, johon voin ankkuroitua”, Marita Taavitsainen pohtii.

”Olen oppinut nauttimaan uudenlaisesta arjesta”

Lyhyessä ajassa Maritan arki on mullistunut. Hän asui monta vuotta isossa omakotitalossa kylämaisemissa Hyvinkään lähellä ja huristeli työkseen laulukeikoilla ympäri Suomea. Perheeseen kuului yrittäjäpuoliso Tomi Natri ja kaksi yhteistä tytärtä.

Parin avioeroprosessi alkoi vuonna 2017, ja yhteinen omakotitalo meni kaupaksi reilu vuosi sitten. Sen jälkeen Marita tyttärineen muutti kaupungin keskustan tuntumaan rivitalokotiin samaan taloyhtiöön, jossa hänen miesystävänsä Pasi asuu omassa asunnossaan.

Pian sen jälkeen Marita perusti kampaamoyrityksensä. Sitten tuli ensimmäinen korona-aalto rajoituksineen, ja siitä lähtien Maritan työt laulajana ovat olleet pääsääntöisesti tauolla.

Hän on viettänyt enemmän aikaa kotona kuin vuosikymmeniin. Aluksi jatkuva kotielämä tuntui oudolta.

”Muutamassa kuukaudessa opin nauttimaan uudenlaisesta arjesta.”

Sitä rytmittävät teini-ikää lähestyvien tyttärien, yksitoistavuotiaan Stellan ja yhdeksänvuotiaan Iineksen menot.

”Laitan aamiaisen, vien lapseni kouluun, kävelytän koiran, käyn kampaamolla siivoilemassa ja kuljetan tyttöjä sekä heidän ystäviään harrastuksiin.”

Muutos on tuonut tullessaan paljon hyvää. Maritan päivärytmi on tasainen ensimmäistä kertaa vuosikausiin: hän nukahtaa viimeistään puolilta öin ja herää seitsemältä ilman kelloa. Laulajan töistä hän pääsi lähtemään kotimatkalle vasta pikkutunneilla.

”Mieleni on levollinen ja rauhallinen. Vasta nyt olen ymmärtänyt, kuinka väsynyt olin kiivaimpina keikkailuvuosinani.”

Marita Taavitsainen on kokenut isoja muutoksia ennenkin: tangokuningattarena ja parisuhteissaan.

”Elän minimituloilla”

Pandemia kokoontumisrajoituksineen on kurittanut muun muassa tapahtuma- ja kulttuurialaa kuluneen vuoden aikana. Muusikoista esimerkiksi Paula Vesala on puhunut alan yrittäjien ja työntekijöiden talousahdingosta.

”Toki musiikista voi nauttia itsekseen tai välimatkan päästä, mutta tanssilavakeikat perustuvat musiikin ja ihmisten kohtaamiselle. Alan nykytilanne tanssi- ja laulukieltoineen tuntuu uskomattomalta”, Marita Taavitsainen sanoo.

Keikkojen peruuntuminen ja töiden merkittävä väheneminen ovat aiheuttaneet huolta myös hänelle.

”Elän minimituloilla mutta onneksi tulen vähällä toimeen. Työhön liittyvät matka-kulut ja esiintymisasujen hankinnat ovat nyt myös jäissä. Tärkeintä on, että lapseni voivat elää normaalia arkea.”

”Elän minimituloilla, mutta onneksi tulen vähällä toimeen. Tärkeintä on, että lapseni voivat elää normaalia arkea.”
Marita Taavitsainen

Alan muutos on ollut raju. Normaalitilanteessa laulajan palkkio yhdestä keikasta voi olla useita tuhansia euroja. Siitä saavat oman osuutensa muut ammattilaiset, kuten soittajat ja tekninen henkilökunta. Nyt tulotaso on muutamia satasia kuukaudessa.

Marita kuvailee olleensa aikaisemmin reilu rahankäyttäjä. Hän tottui tekemään paljon töitä ja nauttimaan työnsä tuloksista.

”Ajattelen, että elämästä pitää nauttia. Käärinliinoissa ei ole taskuja.”

Nykyisin Marita miettii tarkasti jokaista ostostaan. Hän on myynyt sekä lahjoittanut tarpeettomia tavaroitaan kirpputoreilla ja netin kierrätysryhmissä.

”Uskon selviytymiseen tiukassakin tilanteessa, se kantaa minua. Olen ollut aina hyvä unohtamaan ikävät asiat ja elämään hetkessä. Nyt taidosta on hyötyä. Työttömyys ja erityisolot ovat opettaneet minulle kiitollisuutta. Olennaisia ovat terveys, rakkaus ja ihmissuhteet. Kulunut vuosi on osoittanut, ettei mikään ole itsestään selvää.”

Marita Taavitsainen odottaa tulevaisuutta luottavaisin mielin erityisoloista huolimatta. ”Olen ollut aina hyvä unohtamaan ikävät asiat ja elämään hetkessä. Nyt taidosta on hyötyä.”

Kuka olen, jos en laula?

Uudessa tilanteessa Marita Taavitsainen on joutunut pohtimaan myös identiteettiään. Tangokuningattareksi kruunattu laulaja on kysynyt itseltään: mihin minua tarvitaan?

”Olen miettinyt, kuka olen, jos en laula. Onneksi minulla on äidin rooli, johon voin ankkuroitua.”

Maritan elämässä on tullut äkkikäännöksiä ennenkin. Ensimmäinen oli vuonna 1995, kun hänet valittiin 26-vuotiaana tangokuningattareksi Seinäjoen Tangomarkkinoilla.

Siihen asti Marita oli viettänyt tavallisen parikymppisen arkea nuoruuden koti-kaupungissaan Kotkassa. Päivisin hän työskenteli kampaajana ja iltaisin vietti aikaa ystäviensä kanssa sekä keikkaili karaoke-emäntänä.

”Elämäni oli huoletonta. Toisaalta minulla oli myös vastuuta, sillä menin jo kuusitoistavuotiaana päivätyöhön.”

Klassisia laulutunteja ottanut Marita haaveili laulajan urasta. Kesätyö risteilyaluksen kampaajana ja laulajana antoi esimakua unelmasta, joka toteutui myöhemmin.

Kullanväriseen iltapukuun sonnustautunut Marita kruunattiin suorassa televisio-lähetyksessä tangokuninkaalliseksi. Uudeksi tangokuninkaaksi valittiin laulaja Jari Sillanpää. Salamavalot räiskyivät, kun kaksikkoa vietiin haastattelusta toiseen.

”Voitto oli minulle yllätys. En ollut yhtään varautunut pyöritykseen, joka silloin alkoi.”

Kampaajan arki vaihtui yhdessä yössä suuriin estradeihin ja pitkiin keikkamatkoihin ympäri Suomea. Kalenteri täyttyi keikoista saman tien kuukausiksi eteenpäin.

”Elin symbioosissa bändini poikien kanssa. Soittelin aina välillä äidilleni, mutta muihin läheisiin ihmissuhteisiin minulla ei ollut juuri voimia. Pääsin kolmelta yöllä nukkumaan, ja aamulla oli lähdettävä ajamaan kohti seuraavaa esiintymispaikkaa. Ajoin noin 500 kilometriä päivittäin.”

Maritan muistot laulajauransa alkuvuosilta ovat sumuiset, niin hektistä meno oli. Hän omistautui musiikille.

”Olin hurmoksessa kaikesta. Sain tehdä sitä, mitä rakastan.”

Elämä yllätti

Seuraavan kerran Maritan arki koki täyskäännöksen kaksitoista vuotta kruunajaisten jälkeen, kun hän rakastui Tomiin. Noin vuoden päästä ensitapaamisesta, Maritan neljäkymmentävuotispäivänä, tanssittiin heidän häitään.

Pariskunnan esikoistytär Stella syntyi vuonna 2009 ja kuopus Iines vuonna 2011.

Teini-ikää lähestyvät tyttäret tuovat Marita Taavitsaiselle paljon iloa. Hän luuli nelikymppiseksi asti, ettei voi saada lapsia.

Elämä yllätti Maritan, sillä hän oli ajatellut aiemmin, ettei äitiys ole häntä varten. Lääkäri oli sanonut kolmekymppiselle Maritalle, ettei tämä todennäköisesti saisi koskaan lapsia.

”En ollut koskaan potenut vauvakuumetta tai ollut se, joka paijailee toisten pienokaisia. Sen takia minun oli varmasti helppo hyväksyä lääkärin arvio lapsettomuudesta. Ajattelin, etten voi saada kaikkea. Olihan menestys laulajana enemmän kuin olin edes haaveillut. Lapsiperheonni tuntui liian hyvältä ollakseen mahdollista.”

Aviopuoliso halusi kuitenkin yrittää perheen perustamista ja kannusti vaimoaan hakeutumaan hedelmöityshoitoihin. Hoitoja ei lopulta tarvittu, sillä Marita huomasi olevansa raskaana Venetsiassa vietetyn häämatkan jälkeen.

”En tiennyt aiemmin, että niin pyyteetöntä ja ehdotonta rakkautta on olemassa.”
Marita Taavitsainen

”Elämän tarkoitus aukeni minulle, kun sain Stellan syliini. Vauvan tinkimätön katse sai minut ymmärtämään kerrasta, että olen hänestä aina sataprosenttisesti vastuussa. En tiennyt aiemmin, että niin pyyteetöntä ja ehdotonta rakkautta on olemassa.”

Avioero oli kohtalo

Pariskunnan kymmenen vuotta kestänyt avioliitto päättyi lopulta eroon kolme vuotta sitten. Maritan mielestä hän ja Tomi eivät tunteneet toisiaan kunnolla.

Seurusteluaika ennen lapsia oli ollut liian lyhyt, eikä ruuhkavuosina ollut enää aikaa tutustua. Marita uskoo, että kaikella on tarkoituksensa.

”Uskon kohtaloon. Tomi oli tarkoitettu lasteni isäksi. Yhtä lailla uskon siihen, että meidän kuului käydä läpi avioero.”

Vaikka ero oli raskas elämänmuutos, Marita uskoo, että se oli paras ratkaisu koko perheelle.

”Jos en olisi eronnut, en voisi olla äitinä paras versio itsestäni.”

Hänen mielestään ihmissuhteissa ja elämässä ylipäätään voi kuunnella vain omaa sydäntään.

Marita tutustui nykyiseen miesystäväänsä Pasiin keikkamatkallaan Gran Canarialla. Tämän avoimuus ja rohkeus tekivät häneen vaikutuksen.

Maritan nykyisen elämänkumppanin Pasin, 38, avoimuus ja rohkeus tekivät häneen vaikutuksen, kun he tutustuivat aikoinaan Gran Canarialla. Marita esiintyi ravintolassa, jossa mies työskenteli silloin tarjoilijana.

Pari viettää paljon aikaa yhdessä, vaikka molemmat haluavat pitää omat asuntonsa.

”Minulle on tärkeää, että rinnallani on kumppani. On ihanaa, kun saan jakaa arjen toisen aikuisen kanssa. Pasi tekee paljon perheemme eteen.”

Riitoja tulee lähinnä arkisista asioista.

”Meillä on ollut yhteen soviteltavaa. Nyt Pasi tekee töitä kahden edestä.”

”Minulle on tärkeää, että rinnallani on kumppani. On ihanaa, kun saan jakaa arjen toisen aikuisen kanssa.”
Marita Taavitsainen

Tanssilavoja, takahuoneita, ruotsinlaivoja, symbioosia bändin kanssa ja kertosäkeeseen yhtyvää yleisöä. Kaikkea tätä Marita kaipaa.

”Laulajan työ on edelleen intohimo-ammattini. Minusta tuntuu, että ilman sitä olen olemassa vain puoliksi.”

Voimaa tuovat perhe, ystävät, koira, liikunta ja tulevaisuuden suunnitelmat. Ensi kesänä Maritan olisi tarkoitus esiintyä kolmessa eri kesäteatterissa, mikäli -koronatilanne sen sallii. Marita on tehnyt lavastustöitä Alfa TV:lle ja suunnitteilla on sisustusohjelma.

”Rakastan kierrellä kirpputoreilla etsimässä kesäteatterin puvustuksia ja lavastuksia. Minulla pitää aina olla jokin projekti, jota voin edistää. Se pitää mieleni virkeänä.”

Kodista on tullut Maritalle entistä tärkeämpi paikka. Hän nauttii pienistä sisustusprojekteistaan ja siitä, että ympärillä on kaunista. Huonekalujen paikat ovat vaihtuneet monta kertaa.

”Iloa arkeen tuo esimerkiksi se, kun pelaamme porukalla lautapelejä ja koiramme Bommi häärää mukana noppavarkaissa. Olen oppinut olemaan pienestä onnellinen.”

Artikkeli on julkaistu alun perin Eevassa 4/2021.

Kommentoi +