Mariko Pajalahti sai ADHD-diagnoosin: ”Olen sättinyt ja arvostellut itseäni turhaan sen takia, etten osaa tehdä asioita samoin kuin toiset”
Haastattelu
Mariko Pajalahti sai ADHD-diagnoosin: ”Olen sättinyt ja arvostellut itseäni turhaan sen takia, etten osaa tehdä asioita samoin kuin toiset”
Muusikko, joogaohjaaja Mariko Pajalahti sai kuulla ensimmäisen kerran hahmoterapiassa, että hänellä saattaa olla ADHD. Diagnoosi varmistui tänä kesänä. Tieto on aiheuttanut Marikossa ristiriitaisia tunteita.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 24.7.2023
Kauneus ja Terveys

Hahmoterapiasta on ollut muusikko, jooga- ja rentousohjaaja Mariko Pajalahdelle valtavasti apua, ja hän käy siellä edelleen. Käynnit ovat auttaneet pohtimaan, miksi hän on ääripäiden, voimakkaiden tunnetilojen ja kovien suoritusten ihminen; miksi hän kiihtyy hetkessä nollasta sataan.

”Olen suurten tunteiden tyyppi edelleen mutta olen tajunnut, että joskus ne kuluttavat liikaa. Keskitiessä ei ole mitään pahaa. Raivo ei enää palvele minua tai ole eteenpäin vievä voimani, vaan ennemminkin se syö jaksamistani.”

Terapeutin avulla Mariko alkoi tiedostaa, että hänen ominaisuutensa taustalla saattaisi olla keskittymishäiriö ADHD.

”Terapeuttini suositteli minulle jo monta vuotta sitten kirjaa ADHD-aikuisen selviytymisopas. Minulla olikin yllätyksekseni paljon ominaisuuksia, jotka täsmäävät ADHD:n piirteisiin. En ollut aikaisemmin tajunnut sitä. Ennen ylenkatsoin aikatauluja ja rutiineja, mutta terapiassa oivalsin, että juuri niitä tarvitsen arkeeni, jotta voin hyvin.”

”Toisaalta ymmärrän nyt itseäni paremmin, toisaalta olen surullinen: olisinpa tiennyt jo aiemmin, lapsena ja teininä, että käyn vähän eri virralla kuin muut.”

ADHD-diagnoosin Mariko sai kesäkuun loppupuolella, ja hoidon tueksi aloitettiin ­lääkitys, jota Mariko käyttää vain tarvittaessa.

”Diagnoosi herättää minussa ristiriitaisia tunteita. Toisaalta ymmärrän nyt itseäni paremmin, toisaalta olen surullinen: olisinpa tiennyt jo aiemmin, lapsena ja teininä, että käyn vähän eri virralla kuin muut. Olisin ehkä osannut suhtautua itseeni myötätuntoisemmin. Olen sättinyt ja arvostellut itseäni turhaan sen takia, etten osaa tehdä asioita samoin kuin toiset.”

Mariko hoitaa itseään monin tavoin. Hän meditoi Insight Timer -sovelluksen avulla, noudattaa viiden kuuden aterian ruokarytmiä ja harrastaa kehon tuntemuksiin sopivaa liikuntaa. Se tarkoittaa sitä, että joskus voi ottaa vaikka päikkärit keskellä päivää, jos siltä tuntuu.

Myös ehdottomuuden ja impulsiivisuuden aiheuttamat ulkoiset ristiriidat ovat vähentyneet terapian aloittamisen jälkeen.

”Olen ollut välillä hyvin ehdoton ja niin suorapuheinen, että se on jopa pelottanut ihmisiä. Enää en moiti itseäni niin paljon, enkä ole niin kärkäs kritisoimaan muitakaan.”

Luit lyhennelmän haastattelusta, joka on julkaistu uudessa Kauneus ja Terveys -lehdessä 10/2023. Haastattelussa Mariko kertoo, miten voimakkaat tunteet ja äärirajoille hakeutuminen on vaikuttanut hänen elämäänsä ja miksi synnytyksestä jäi traumoja, joista toipuminen vie aikaa.

Kommentoi +