
Aurinko on jättänyt jälkensä otsaan, poskiin ja ylähuuleen: niihin on ilmestynyt tummia laikkuja. Mistä maksaläiskiksi kutsutut tummat alueet johtuvat?
– Auringon UV-säteily ärsyttää ihon pigmenttisoluja, mikä saa ne tuottamaan liikaa melaniinia eli tummaa pigmenttiä, ihotautien erikoislääkäri Susanna Majasuo lääkärikeskus Mehiläisestä kertoo.
Laikkuja syntyy kasvojen eniten valolle altistuville kuperille osille. Vaikka kyseessä on sitkeä vaiva, maksaläiskiä voi häivyttää ja estää säännöllisellä hoidolla.
Maksaläiskälle herkistäjät
Maksaläiskien taustalla piilee useita tekijöitä.
– Naishormoneilla ja maksaläiskillä vaikuttaisi olevan suora yhteys, ja ongelma onkin selvästi yleisempi naisilla kuin miehillä. Jopa puolella potilaista maksaläiskät ovat tulleet raskauden aikana.
Myös estrogeenejä sisältävät e-pillerit voivat lisätä pigmenttimuutoksia, samoin jotkut muut lääkkeet tai paikallisvoiteet.
– Maksaläiskien taustalla on myös perinnöllinen yhteys. Yli puolella potilaista on läheisiä, joilla on samoja pigmenttipulmia.
Ihon sävy vaikuttaa siihen, kuinka herkästi maksaläiskiä muodostuu.
– Hyvin vaaleaihoisilla pigmentintuotanto on vähäistä, joten maksaläiskiäkään ei synny yhtä herkästi kuin heillä, joilla on tummempi iho ja enemmän pigmenttiä.
Ratkaiseva hoitokeino maksaläiskiin
Parhaiten maksaläiskät voi välttää käyttämällä sekä UVA- että UVB-säteilyltä suojaavaa aurinkovoidetta. Sitä pitäisi käyttää kevään ja kesän lisäksi syksyllä, jolloin valoa ja paistetta vielä riittää, mutta mieluiten aina.
– Aurinkosuojan teho ei ole koskaan sataprosenttinen, joten lisäksi suosittelen käyttämään depigmentoivaa valmistetta, joka estää liiallisen pigmentaation syntymistä.
Tällaisia pigmenttituotantoa hillitseviä aineita ja molekyylejä ovat esimerkiksi C-vitamiini, koji-happo, atselaiinihappo, traneksaamihappo, thiamidol ja hydrokinoni.
– Ne estävät pigmentin muodostumista salpaamalla tyrosiinikinaasi-entsyymiä.
Vaikka maksaläiskät ovat syksyisin usein tummimmillaan, epätoivoon ei kannata vaipua. Talven aikana ne voivat vaalentua itsestään, ja prosessia voi myös avittaa.
Tehokeinot tueksi
Maksaläiskien vaalentamiseen on olemassa hoitoloissa tai ihotautilääkäreiden vastaanotolla tehtäviä toimenpiteitä.
– Niistä tehokkaimpia ovat pigmenttihäiriöihin tarkoitetut kemialliset kuorinnat ja mikroneulaukset. Ne tulee kuitenkin yhdistää kotihoitoon eli huolelliseen UV-suojaukseen ja paikallishoitovalmisteisiin. Mikään hoitokeino ei tehoa, jos ei käytä valoisaan aikaan aurinkosuojaa.
Laserhoitoa Majasuo ei suosittele maksaläiskiin.
– Se vaatii lukuisia hoitokertoja ja tulee siten kalliiksi. Pahimmassa tapauksessa laser vain pahentaa maksaläiskiä, sillä se voi ärsyttää pigmenttisoluja tuottamaan entistä enemmän pigmenttiä.
Jos voiteet ja hoitolatoimenpiteet eivät tepsi, lääkärin määräyksestä on saatavilla maksaläiskiä vaalentavia lääkkeitä.
– Niitä käytetään kuitenkin vain hyvin hankalissa tapauksissa.
Kaikki läiskät kasvoilla eivät ole välttämättä maksaläiskiä.
– Pigmentaation taustalla voi olla myös UV-säteilyn aiheuttama kesakko tai ikääntymisen myötä yleistyvät rasvasyylät.
Jos laikuistaan on epävarma, ne kannattaa tarkistuttaa ihotautilääkärillä. Majasuo muistuttaa, että maksaläiskät ovat kosmeettinen haitta, eikä niitä ole pakko hoitaa.
– Yleensä ne häiritsevät eniten ihmistä itseään. Muut eivät niitä useimmiten edes huomaa.
Ratkaisu maksaläiskiin voi löytyä meikkipussista
1. Heleyttävät primerit eli meikinpohjustustuotteet kirkastavat ihoa. Maksaläiskät tekevät kasvojen yleisilmeestä helposti harmahtavan, mutta primerit antavat kasvoille hehkua ja auttavat kaiken lisäksi meikkiä pysymään paikoillaan.
2. Meikkivoide tasoittaa ihon sävyä. Nykyteknologia on hionut peittävätkin meikkivoiteet huippuunsa, eivätkä ne tunnu paksulta pakkelilta. Liian tummaa sävyä ei kannata valita läiskien piilottamisen toivossa, sillä se voi vain korostaa pulmaa.
3. Myös itseruskettavat ovat kokeilemisen arvoinen kikka, kun haluat häivyttää tummien maksaläiskien ja muun ihon välistä sävyeroa.
Mitä sinä haluat kysyä? Meilaa kysymyksesi osoitteeseen kt@a-lehdet.fi. Kirjoita aihekenttään Hyvä kysymys.