”Trendit aiheuttavat pahimmillaan riittämättömyyden tunnetta, parhaimmillaan saavat yhdistelemään vaatteita” - Linda Halt kertoo, miten trendejä kannattaa seurata
Trendit
”Trendit aiheuttavat pahimmillaan riittämättömyyden tunnetta, parhaimmillaan saavat yhdistelemään vaatteita” - Linda Halt kertoo, miten trendejä kannattaa seurata
Linda Halt on muotimarkkinoinnin ammattilainen ja työskentelee Marimekolla. Hän puhuu Instagram-tilillään kestävästä tyylistä ja nyt hän kertoo, miten hän löysi tyylinsä.
Teksti

Kuvat

14.4.2023
 |
Trendi

”OLEN AINA OLLUT MUODOKAS ja kokenut, että moni trendivaate ei ole istunut vartalolleni. Kun olin nuori, matalalantioiset Miss Sixty -farkut olivat muotia, mutta minulle ne eivät sopineet. Harmitti, että olin kaveriporukan ainut, joka ei voinut olla muodikas.

Turhautumisesta trendeihin syntyi ajatus löytää oma tyyli. En yrittänytkään olla enää Miss Sixty -farkkutyyppi tai valtavirtaa. Päätin, että minun ei tarvitse pukeutua kuten muut.

Vuosien erilaisten kokeilujen jälkeen löysin tyylini, kun tutustuin vintagevaatteisiin. Sovitin esimerkiksi 1980-luvun jakkupukua, ja se istui täydellisesti. Löysin uniikkeja vaatteita, rohkeita väriyhdistelmiä, isoja kultaisia yksityiskohtia ja kauniita siluetteja.

Vastuullisin tapa kuluttaa muotia onkin tuntea oma tyyli ja vaatteiden käyttötarpeet.

En pidä kerroksista: siitä, että minun pitäisi asetella kauluksia kesken päivän.

VAATEKAAPIN PERUSTANA ovat käytännölliset vaatteet, jotka on valittu malli ja materiaali edellä. Usein ajatellaan, että käytännöllisyys tarkoittaa urheilullista verkkapukua ja reisitaskuhousuja, mutta se on eri asia. Vaate voi olla näyttävä mutta omassa arjessa käytännöllinen.

Itse esimerkiksi puen kesällä puuvillaa ja pellavaa, ja käytän vaatteita, joissa pystyn liikkumaan – vaikka konttaamaan pöydän alle tarvittaessa. En pidä kerroksista: siitä, että minun pitäisi asetella kauluksia kesken päivän.

Oman ajattoman tyylin löytää, kun miettii turvavaatteitaan. Niitä, joihin pukeutuu, kun ahdistus iskee, ja joissa tuntee olonsa parhaaksi. On hyvä pohtia, mikä luottovaatteita yhdistää: materiaali, siluetti vai värit, ja rakentaa oma tyyli niiden pohjalta.

Ajattomat, käytännölliset vaatteet voivat olla myös persoonallisia. Minulla esimerkiksi näyttävät värit ja korut ovat vahva osa luottoasujani.

Vasta niiden päälle tulevat trendit pienenä mausteena.

Linda Halt kertoo tyylistään Instagram-tilillään @lindahalt_

TRENDEILLÄ ON PAIKKANSA PUKEUTUMISESSA. Parhaimmillaan ne saavat yhdistelemään omia vaatteita uudella tavalla tai testaamaan uusia värejä.

Katson ideoita esimerkiksi Instagramista, Pinterestistä ja TikTokista. Kun näen kiinnostavan kuvan, alan pilkkoa sitä osiin. Jos siinä on esimerkiksi leveälahkeiset housut ja ihana väriyhdistelmä, mietin, onko kaapissani samoja asioita. Housuja, hametta tai mekkoa, jossa on myös leveä siluetti? Samanlaisia kirkkaita värejä? Siten trendejä voi toteuttaa oman vaatekaapin sisällöllä.

Aina kannattaa miettiä, onko trendi jokin siluetti tai väriyhdistelmä, vai keskittyykö se vain tiettyyn tuotteeseen ja ohjaa ostamaan sen. Jälkimmäinen ei ole kestävä tapa.

Trendejä kokeillessa kannattaa miettiä: puenko tämän siksi, että pidän tästä, vai siksi, että haen sillä muiden hyväksyntää?

PAHIMMILLAAN TRENDIT aiheuttavat riittämättömyyden tunnetta. Trendejä kokeillessa kannattaa miettiä: puenko tämän siksi, että pidän tästä, vai siksi, että haen sillä muiden hyväksyntää?

Trendivaate pitää ostaa vain, jos ajattelee heti, että se on upea. Jos on vähänkin olo, että kaikilla on nyt tämä trendi, pitäisikö minunkin hankkia sellaista, on väärällä tiellä. Herättääkö vaate inspiroitumisen vai sen, että jää jostain paitsi?

Kaikkeen ei tarvitse lähteä mukaan. Ihan samoin kuin ei tarvitse mennä katsomaan kaikkia elokuviakaan.

Joistakin trendeistä voi ajatella, että näyttääpä kauniilta, mutta on ok, että tuo vain lipuu ohitseni.

Muotitrendit ovat markkinointiviestintää: niiden tarkoitus on saada ostamaan lisää vaatteita. Mutta kun katukuvaa katsoo, ihminen on lopulta aika hidas omaksumaan trendejä. Samat jutut näkyvät vuodesta toiseen.

Aina on it-tyyppejä, jotka määrittävät, mikä on nyt tyylikästä, mutta lopulta trendejä on valtavasti, eikä yhtä oikeaa vastausta ole.

Minulta on kysytty, olenko menossa juhliin, kun olen mennyt töihin isoissa kultaisissa korviksissa.

TYYLIÄ EI KANNATA OTTAA LIIAN VAKAVASTI. Sillä kannattaa leikkiä. Jos jännittää kamalasti punaisen hatun pukemista, kannattaa miettiä: mitä tapahtuu, jos vain pukee sen yhtenä päivänä? Maailma ei kaadu. Moni miettii muiden ­reaktioita, mutta harva on kiinnostunut muiden vaatteista – kaikki miettivät omia asioitaan.

Usein muut ihmiset kuitenkin vaikuttavat tyyliin. Myös minulta on kysytty, olenko menossa juhliin, kun olen mennyt töihin isoissa kultaisissa korviksissa. Sellaisesta tulee olo, että olen liikaa. Kun aiemmin tein työkseni viestintää muille kuin muotialan yrityksille, tyylini oli vaisumpi.

Nyt työssäni Marimekolla ympäristö on niin inspiroiva ja salliva, että käytän enemmän luovuutta tyylissäni.

Sietokykyni muiden kommentteihin on kasvanut. Oma tyylini tulee kunnolla esille. Enää en halua pienentää itseäni.”

Juttu on julkaistu Trendissä 7/22.

Kommentoi +