Laura Voutilainen raivostui, kun kuuli siskontyttö Yasmine Yamajakon olleen vuosia koulukiusattu: ”Yassu on kuin oma lapseni”
sukulaisuussuhteet
Laura Voutilainen raivostui, kun kuuli siskontyttö Yasmine Yamajakon olleen vuosia koulukiusattu: ”Yassu on kuin oma lapseni”
Yasmine Yamajako on kulkenut pitkän tien syrjitystä tytöstä musikaalin päärooliin. Hänen tätinsä Laura Voutilainen on siitä ylpeä ja liikuttunut.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 1.8.2023
Eeva

Kaksi laulajaa ja artistia, Laura Voutilainen, 48, ja Yasmine Yamajako, 32, katsovat toisiaan lämpimästi hymyillen kahvilan pöydän yli.

Laura on Yasminen täti, ja heidän välinsä ovat aina olleet läheiset. Kun Lauran Elise-sisko sai Yasminen, Laura oli kuusitoistavuotias.

”Muistan hyvin kirkkaasti, kun menimme katsomaan tätä ihmettä, perheen ensimmäistä lapsenlasta. Hän oli ihanan värinen, ja hänellä oli ihmeelliset, vinot silmät.”

Kun Yasmine elokuussa esiintyy Pienen merenneidon Arielina, hän on ensimmäinen tummaihoinen nainen pääroolissa Helsingin kaupunginteatterin isolla näyttämöllä. Yasminesta tuntuu merkittävältä ja ihmeelliseltä, että hän saa olla Ariel.

”Saan olla lavalla ja näyttää, että se on normaalia. Tuntuu, että olen siellä, missä minun kuuluu olla. Kun olin pieni, olisi ollut arvokasta nähdä itseni kaltaisia ihmisiä tekemässä sitä, mitä minä teen nyt.”

”Kun kuulin myöhemmin, millaista Yassulla oli koulussa ollut, minussa syttyi hirveä raivo.”

Kun Yasmine aloitti koulunkäynnin Espoossa, hän oli koulun ainoa tummaihoinen lapsi. Hän ei ymmärtänyt, että häntä syrjittiin, eikä siksi puhunut asiasta kotona.

”Musiikki ja taide olivat pakopaikkani, fantasiamaailmani ja unelmani. Halusin pois koulusta. Päiväkirjani ovat täynnä merkintöjä siitä, että halusin vain mennä keikoille.”

Yasmine ei osannut kertoa kokemastaan myöskään tädilleen Lauralle, jota hän ihaili ja jonka musiikki toi hänelle lohtua.

”Kun kuulin myöhemmin, millaista Yassulla oli koulussa ollut, minussa syttyi hirveä raivo. Leijonaemon suojeluvaisto herää edelleen, kun kuulen Yassun syrjimisestä. Hän on kuin oma lapseni”, Laura sanoo.

”Kadulla kaikki halusivat puhua Lauran kanssa. Minua se ärsytti.”

Laura teki läpimurtonsa vuonna 1994, heti esikoisalbumillaan. Kun Yasmine oli lapsi, täti oli jo tähti. Vapaapäivinään Laura kuitenkin saattoi viedä Yasminea ja tämän veljiä kouluun.

”Kadulla kaikki halusivat puhua Lauran kanssa. Minua se ärsytti”, Yasmine kertoo.

Laura muistaa omien poikiensa kokeneen myöhemmin saman ärsytyksen.

Laura saattoi tulla siskonsa perheen luokse Espooseen suoraan keikalta, vaikka aamuyöllä.

”Oli jännittävää, kun yöllä tehtiin jauhelihakastiketta, ja sain tulla maistamaan. Olisin halunnut valvoa, kun Laura oli tulossa, mutta sain käydä vain tervehtimässä. Laura oli menevä ja rempseä.”

Luit lyhennelmän haastattelusta, joka on julkaistu Eeva-lehdessä 8/2023. Niin Laura kuin Yasminekin tekivät läpimurtonsa musiikkimaailmassa 17-vuotiaina, ja haastattelussa he kertovat, miten maailman muutokset näkyvät Yasmine kertoo myös muun muassa, miksi luopui upeasta levytyssopimuksesta ja mitä tuli sen tilalle. Entä miten Lauran terapeuttiopinnot vaikuttavat tulevaisuuteen artistina?

Kommentoi +