Vaatekasojen ylistys! Laila Lindqvistin luovan tyylin salaisuus on kasoissa: ”Kun näkee satunnaiset vaatteet lähekkäin, voi löytää uuden asun
Oma tyyli
Vaatekasojen ylistys! Laila Lindqvistin luovan tyylin salaisuus on kasoissa: ”Kun näkee satunnaiset vaatteet lähekkäin, voi löytää uuden asun
Laila Lindqvist, 35, on helsinkiläinen sosiaalisen median vaikuttaja, valokuvaaja ja stailaaja, joka tunnetaan luovasta pukeutumisestaan. Nyt hän kertoo asujen rakentamisen salat.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 13.9.2023
Trendi

Millä sanoilla kuvailisit tyyliäsi?

”Rento ja simppeli. En viihdy liian juhlavissa tai virallisissa vaatteissa. Haluan, että asuissani on tasapaino trendikkyyden ja ajattomuuden välillä.

En myöskään halua olla liian tyttömäinen vaan yhdistelen asuihini aina maskuliinisuutta. Asuuni voi kuulua esimerkiksi lippis, helmikaulakoru, rento t-paita, suorat housut, korkokengät ja tennissukat. Aika usein minulla on samassa asussa yhtä monta feminiinistä ja maskuliinista vaatetta tai asustetta.

Tällä hetkellä pidän 1990-luvun alun muodista, ja lempiyhdistelmäni on housut ja hame päällekkäin puettuna. Aina kun puen päälle mekon, haluan pukea myös housut.

Olen tarkka vaatteideni materiaaleista. Luonnonmateriaalit, kuten villa, silkki ja puuvilla, ovat suosikkejani. Jos vaatteen materiaali tuntuu ikävältä, en viihdy siinä.

Liioitellun löysät ja isot vaatteet tuntuvat omilta, enkä käytä tiukkoja vaatteita.”

Mistä saat inspiraatiota pukeutumiseen?

”Käytän intuitiotani apuna. Se on sitä, että luotan siihen, mikä tuntuu hyvältä ja oikealta itselle. Kiireessä ja stressaantuneena en pysty toimimaan niin. Silloin menen rauhoittumaan luontoon. Pystyn luomaan ja löytämään itseäni sekä tyyliäni, kun ympärillä on vähemmän ärsykkeitä.

Käytän myös Pinterestiä, josta löytää muutakin kuin uusimpia trendejä. Olen luonut sinne erilaisia kansioita. Outfit love -kansio on esimerkiksi tehty asukuville. Sen lisäksi minulla on omat kansiot tuunauksille, hius- ja meikkityyleille, stailausprojekteille ja vintagekauppaunelmille.

Instagramissa seuraan esimerkiksi Zoë Kravitzia, Molly ja Reese Blutsteinia ja Leandra Cohenia.

Millaisia neuvoja antaisit omaa tyyliä etsivälle?

”Jos puet päällesi asun, joka ei tunnu hyvältä, kokeile lisätä siihen koru, huivi tai hattu. Tai kokeile erilaisia laukkuja tai kenkiä. Tai vaihda jokin osa sellaiseen, joka tuntuu aina hyvältä. Ota asuista kuvia peilin kautta.

Kun vaatekaapissa on hyviä perusvaatteita, niistä on helppo tehdä erilaisia kokonaisuuksia. Esimerkiksi istuvat jakut, biker-takki, klassiset suorat Levikset, silkkipaidat, pari hupparia ja villa kaikissa muodoissaan ovat hyvä pohja toimivalle vaatekaapille.”

”Tämän asun kaikki vaatteet on ostettu käytettyinä kirpputorilta. Housut hameen alla on lempiyhdistelmäni. Harley-Davidson paita on hyvä vastakohta ruutujakulle, samoin reisitaskuhousut vaaleanpunaiselle hameelle. Korkokengät puen sukkien kanssa. Kaulaan olen sitonut narun yksityiskohdaksi. Housut ovat monikäyttöiset, sillä niiden leveyttä voi muuttaa nyöreillä.”

Miten luovuus näkyy pukeutumisessasi?

”Olen kekseliäs yhdistellessäni vaatekappaleita toisiinsa ja pohdin paljon sitä, miten asusta saa toimivan.

Lähden usein liikkeelle yhdestä asiasta, joka puhuttelee. Laitan sen päälleni ja kokeilen sen kanssa, mitä sattuu käteeni osumaan. Niin voi löytää yllättäviäkin asuyhdistelmiä, jotka näyttävät hyviltä.

Jos kotona on vaatekasoja, saatan löytää niistäkin jonkin yhdistelmän. Kun näkee satunnaiset vaatekappaleet lähekkäin, voi löytää kokonaan uuden asun, jota ei ole tullut ajatelleeksi aiemmin.

Voisin kyllä hyödyntää luovuutta vielä enemmän. Uskon, että vaatekaapissani on kaikki, mitä tarvitsen. Niistä voi yhdistellä lukemattomasti erilaisia kokonaisuuksia, ja hyödyntää vaatteita monella tavalla. Voi vaihtaa kengännauhat erivärisiin, tehdä huivista hameen tai topin, kääntää hatun lierit ylöspäin ja sitoa se kiinni – niin saa cowboy­hatun. Tai voi sitoa narusta rusetin hihaan tai kaulan ympärille. Pienet asiat voivat muuttaa asun täysin.

Rakastan myös sitä, että vaatteella on jokin tarina. Se lisää tunnearvoa. Turun Kesärauha-festareille tein Uffin euron päiviltä ostamastani verhokankaasta housut, jotka ommeltiin ystävien kanssa festaripäivänä. Pieni pätkä ommeltiin, muuten housut kieputettiin narulla kokoon. Tuntuu merkitykselliseltä pitää asua, johon liittyy muisto ystävien kanssa.

Haaveilen, että perustaisin jonkinlaisen vintagetoiminnan, jossa vaatteita korjataan ja muokataan sopiviksi.”

”Tämän asun voisin pukea juhliin ja tuntea oloni omaksi itsekseni. Paita on Florencen, ja olen yhdistänyt sen verhokankaasta tehtyihin housuihin. Kaulakoru ja rusettikorvikset ovat Love x Loven mallistosta, jonka olen suunnitellut heidän kanssaan yhdessä.” Laukku Aluna. Kengät Margiela ja ne on ostettu Vestiaire Collective -verkko­kaupasta.

Miten vastuullisuus näkyy pukeutumisessasi?

”Hankin lähes kaikki vaatteeni käytettyinä. Niissä on usein jotain kiinnostavaa ja persoonallista. Käytetyistä vaatteista voi nähdä, että niitä on pesty paljon, mutta silti ne ovat hyvässä kunnossa laadukkaan materiaalin ansiosta.

Vaatteideni ei tarvitse olla jatkuvasti hypertrendikkäitä. Yritän välttää myös tilanteen, jossa ostan vaatteen ja käytän sitä kerran.

Jos haluan ostaa vaatteita uutena, käytän mielelläni suomalaisten suunnittelijoiden brändejä. Täällä on todella paljon hienoa osaamista ja potentiaalia. Vastuullisuus on kotimaisille brändeille usein tärkeää, ja vaatteet ovat laadukkaita. Käytän pukeutumisessani esimerkiksi Alunan, Love x Loven ja Florencen vaatteita ja asusteita.”

Juttu on julkaistu Trendissä 07/23.

Kommentoi +